ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
Σελ. /41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιέξοδο με σφραγίδα ΥΠΕΧΩΔΕ

"Ιδρυση και λειτουργία τριών Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) περιμετρικά του Λεκανοπεδίου. Για την Ανατολική Αττική προβλέπεται η κατασκευή δύο ΟΕΔΑ. Μία στην περιοχή Μεσογείων Λαυρεωτικής δυναμικότητας 1.200 τόνων την ημέρα και μία της ίδιας δυναμικότητας στη Βορειοανατολική Αττική".Αυτά, αυτολεξεί, προβλέπει και επίσημα από το 1992 ο σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), σχετικά με τη χωροθέτηση των ΟΕΔΑ στην Αττική.

Σε αντίθεση όμως με όσα προβλέπει ο επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χαράξει το δικό του δρόμο. Ετσι, το υπουργείο θεωρητικά εμφανίζεται να προωθεί την κατασκευή μόνο δύο και όχι τριών ΟΕΔΑ στην Αττική, ενώ στην πράξη προωθεί μόνο μία. Γιατί, εκτός από τη μία ΟΕΔΑ η κατασκευή της οποίας προωθείται στα Ανω Λιόσια, οι διαδικασίες για τη δεύτερη, που υποτίθεται ότι θα κατασκευαστεί σε μία από τις περιοχές του Αυλώνα, της Κερατέας και του Γραμματικού, έχουν παγώσει. Και, τελικά, αυτή η επικίνδυνη άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να εφαρμόσει το πραγματικό πρόγραμμα του Συνδέσμου είναι που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Αμείλικτα νούμερα

Η χωματερή των Ανω Λιοσίων δέχεται καθημερινά 3.500 τόνους απορριμμάτων. Αν προσθέσουμε και τους 600 που ρίχνονται στις ανεξέλεγκτες χωματερές της Ανατολικής Αττικής, έχουμε συνολικά 4.100 τόνους ημερησίως. Ωστόσο, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια δεν μπορεί να δεχτεί πάνω από 1.200 τόνους ημερησίως. Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά θα φτιαχτεί δεύτερο εργοστάσιο κάπου στην Ανατολική Αττική, πάλι θα περισσεύουν πάνω από 1.000 τόνοι, οι οποίοι με βάση τη λογική που αναπτύσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκαστικά θα καταλήγουν πάλι στα Λιόσια, για απλό θάψιμο με την παλιά μέθοδο των ΧΥΤΑ, ή στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Γίνεται φανερό πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη λύση του προβλήματος, αντίθετα το διαιωνίζει επικίνδυνα, αφού οι τόνοι των σκουπιδιών που δε θα μπορούν να επεξεργαστούν τα δύο εργοστάσια θα συνιστούν μια "τριτοκοσμική αθλιότητα", όπως χαρακτηρίζει τις ανεξέλεγκτες χωματερές ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.

Το στηρίζει;

Αντί λοιπόν, ο υπουργός, να κατηγορεί τους πολίτες, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Συμβούλιο της Επικρατείας για το αδιέξοδο, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ - που κατά καιρούς λέει ότι στηρίζει - και να τον στηρίξει πραγματικά.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που προβλέπονται από το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή ΟΕΔΑ, με δεδομένο ότι στην Ανατολική Αττική πρέπει να γίνουν δύο ΟΕΔΑ, υπάρχει και εδώ ένα τεράστιο κενό. Το σχετικό απόσπασμα από το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ που παραθέτουμε παρακάτω είναι αποκαλυπτικό:

"Οι τέσσερις υποψήφιοι χώροι που έχουν κατ' αρχήν προκριθεί για παραπέρα μελέτη, ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Κρωπίας (Κερατέας - Μαρκόπουλο). Δύο άλλοι χώροι, που είχαν εντοπιστεί στα διοικητικά όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας, απορρίφθηκαν από την παραπέρα εξέταση, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β/301/64, (απόσταση πλησιέστερων οικιών μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια του ΧΥΤΑ). Επανεξετάστηκαν από τους μελετητές οι 5 αρχικοί χώροι και επαναβαθμολογήθηκαν με βάση νεότερα στοιχεία. Υπερτερούν και πάλι οι δύο γειτονικοί χώροι στη Ριτσώνα,ο αρχικός χώρος στο Βαρνάβα περιορίστηκε κατ' έκταση, λόγω γεωλογικών πιθανών ασυμβατοτήτων, ο χώρος στις Μηλιές του Γραμματικού εξετάζεται ήδη σε μεγαλύτερο βάθος, ως προς τα γεωλογικά του στοιχεία και τις χρήσεις γης, ενώ ο χώρος στον Αυλώνα παραμένει τελευταίος στην ιεράρχηση και μάλιστα με απαγορευτική παρέμβαση του Δασαρχείου Πάρνηθας, που προτίθεται άμεσα να επεκτείνει και πέραν του χώρου αυτού τα όρια της ζώνης προστασίας της Πάρνηθας, μετά την περσινή (σ.σ. 1995) φωτιά της Πεντέλης".

ΑΥΛΩΝΑΣ
"Με το ζόρι φέρνουν εδώ τα σκουπίδια!"

"Τα σκουπίδια θα τα φορτώσουν στον Αυλώνα. Η απόφαση είναι ειλημμένη από το 1991. Κι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας τους ανατρέψει τα σχέδια, τότε θα το κάνουν μέσω της Βουλής"! Τα λόγια αυτά ανήκουν στο δήμαρχο Αυλώνα Δ. Κυριακού, ο οποίος με δηλώσεις του στο "Ρ", προειδοποιεί πως σε αυτή την περίπτωση σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί.

Παράλληλα, καταγγέλλει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για ανακολουθία και επισημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα υποβάλει μήνυση κατά του γενικού γραμματέα Δασών Ηλ. Μπεριάτο, για κατάθεση ψευδών στοιχείων και πλαστογραφία.

Κι αυτό γιατί το υπουργείο Γεωργίας με συμπληρωματικό έγγραφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 11 Αυγούστου, ανέφερε ότι η περιοχή Πηγάδι Παπά απέχει από το καταφύγιο της Πάρνηθας 1,5 χιλιόμετρο και από τα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας 2,5 χιλιόμετρα. Ομως σε παλαιότερο έγγραφο, με ημερομηνία 2 Ιούνη 1997 και υπογραφή του γενικού γραμματέα Δασών, αναφερόταν επί λέξη: "Βάσει της δασικής νομοθεσίας και του ισχύοντος Συντάγματος το υπουργείο δε συγκατατίθεται στην εγκατάσταση χωματερής στη συγκεκριμένη θέση"!

"Το νεότερο έγγραφο - μαϊμού εστάλη για λόγους παραπλάνησης και ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Το καταγγέλλουμε ως ψευδέστατο, διότι η συγκεκριμένη περιοχή εφάπτεται με το καταφύγιο θηραμάτων και βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας", λέει ο δήμαρχος. Τη δήλωση του δημάρχου επιβεβαίωσε και το Δασαρχείο Καπανδριτίου. Συγκεκριμένα, ο δασολόγος Χρ. Πετρογιάννης δήλωσε στο "Ρ" ότι από τα τέλη του Ιούλη υπάρχει στα συρτάρια της Γενικής Γραμματέας Δασών το διαχειριστικό σχέδιο της Πάρνηθας, το οποίο και τοποθετεί την επίμαχη περιοχή στα όρια του Εθνικού Δρυμού! Το σχέδιο αυτό έχει εγκριθεί και από τον περιφερειάρχη Αττικής και η αμέσως επόμενη διαδικασία είναι η σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος που να καθορίζει τις χρήσεις της περιοχής. "Η περιοχή είναι όμορη με τον Εθνικό Δρυμό", τονίζει ο Χρ. Πετρογιάννης. Βέβαια, το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει συνταχθεί ακόμα για ευνόητους λόγους...

Από το 1992, τότε που ξεκίνησαν οι μελέτες για την εξεύρεση χώρου στην ανατολική Αττική, η περιοχή Πηγάδι Παπά ήταν στην τελευταία θέση της ιεραρχίας των υποψηφίων για δημιουργία εγκατάστασης απορριμμάτων. Πέρσι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε σε σύσκεψη το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκο και τους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής. Σε εκείνη τη σύσκεψη ο υπουργός συμφώνησε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανατεθεί μελέτη με ευθύνη της Νομαρχίας και ζήτησε να σεβαστούν όλοι τα αποτελέσματά της, προκειμένου να υπάρξει λύση. Και τελικά ο μόνος που δε σεβάστηκε τη μελέτη που εκπόνησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Κι αυτό γιατί ενώ η μελέτη απέκλειε τον Αυλώνα, ο Κ. Λαλιώτης τον χωροθέτησε για την κατασκευή ΟΕΔΑ!

"Εμείς σεβαστήκαμε αυτό που ζήτησε ο υπουργός και περιμέναμε το πόρισμα του Δημοκρίτειου. Και η μελέτη έδειξε: "Ο Αυλώνας είναι ακατάλληλος"! Μάλιστα, ανέφερε ότι αν χρειάζεται να γίνει κάπου ΟΕΔΑ, τότε η καταλληλότερη περιοχή είναι το Μαύρο Βουνό Γραμματικού", τονίζει ο δήμαρχος. "Αμέσως μετά ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων αναθέτει - πιστεύω κατ' εντολήν - να γίνει νέα μελέτη από το γραφείο Παρασκευόπουλου.Και σε εκείνη τη μελέτη που ολοκληρώθηκε μετά από 3 μέρες ο Αυλώνας βρέθηκε κατάλληλος! Είναι πια ξεκάθαρο τι παιχνίδια παίζονται...".

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
"Ας πνιγούν στα σκουπίδια"

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αποκαλύπτουν και τον ένοχο για το αδιέξοδο που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική

"Ας πνιγούν στα σκουπίδια. Δεν ασχολούμαι". Μ' αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, την περασμένη βδομάδα, σφράγισε το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πάντως - ανεξάρτητα με αυτές τις δηλώσεις - το υπουργείο εδώ και χρόνια δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα, πολύ περισσότερο λοιπόν με την επίλυσή του...

Εκτεθειμένος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται προς το παρόν οι εργασίες για την κατασκευή εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στον Αυλώνα, την Κερατέα και το Γραμματικό, ο υπουργός έσπευσε να κατηγορήσει τους πάντες. Τους κατοίκους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, η αιτία του φαύλου κύκλου βρίσκεται στην υποταγή της κυβέρνησης στα μεγάλα συμφέροντα και σ' αυτό που λέγεται πολιτικό κόστος. Γι αυτό το λόγο άλλωστε το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκατέλειψε την υλοποίηση του σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ) για τη χωροθέτηση των άλλων δύο ΟΕΔΑ - εκτός από αυτήν στα Ανω Λιόσια - που χρειάζεται η Αττική. Είναι γνωστό τοις πάση ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δέχτηκε, χωρίς όρους, την απαίτηση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκου, να κατασκευαστεί στα διοικητικά της όρια μία μόνο ΟΕΔΑ, αποκλειστικά για τα δικά της απορρίμματα!

Και προκαλεί απορία πώς είναι δυνατόν μόνο με μία ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική να σταματήσουν να λειτουργούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, αφού μόνο αυτή - αν και όταν γίνει - μαζί με εκείνη των Ανω Λιοσίων δε φτάνουν για να καλύψουν τον όγκο των απορριμμάτων της Αττικής.

Η τακτική του Πόντιου Πιλάτου που έχει υιοθετήσει ο υπουργός εκθέτει πολύ περισσότερο τον ίδιο από όλους εκείνους, στους οποίους σκόπιμα ρίχνει τα βάρη μόνο και μόνο για να δημιουργεί εντυπώσεις. Μοναδική υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Από το 1965 τα Ανω Λιόσια πνίγονται στα σκουπίδια. Τώρα ήρθε η σειρά της Ανατολικής Αττικής

ΚΕΙΜΕΝΑ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ