Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΥΛΩΝΑΣ
"Με το ζόρι φέρνουν εδώ τα σκουπίδια!"

"Τα σκουπίδια θα τα φορτώσουν στον Αυλώνα. Η απόφαση είναι ειλημμένη από το 1991. Κι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας τους ανατρέψει τα σχέδια, τότε θα το κάνουν μέσω της Βουλής"! Τα λόγια αυτά ανήκουν στο δήμαρχο Αυλώνα Δ. Κυριακού, ο οποίος με δηλώσεις του στο "Ρ", προειδοποιεί πως σε αυτή την περίπτωση σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί.

Παράλληλα, καταγγέλλει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για ανακολουθία και επισημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα υποβάλει μήνυση κατά του γενικού γραμματέα Δασών Ηλ. Μπεριάτο, για κατάθεση ψευδών στοιχείων και πλαστογραφία.

Κι αυτό γιατί το υπουργείο Γεωργίας με συμπληρωματικό έγγραφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 11 Αυγούστου, ανέφερε ότι η περιοχή Πηγάδι Παπά απέχει από το καταφύγιο της Πάρνηθας 1,5 χιλιόμετρο και από τα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας 2,5 χιλιόμετρα. Ομως σε παλαιότερο έγγραφο, με ημερομηνία 2 Ιούνη 1997 και υπογραφή του γενικού γραμματέα Δασών, αναφερόταν επί λέξη: "Βάσει της δασικής νομοθεσίας και του ισχύοντος Συντάγματος το υπουργείο δε συγκατατίθεται στην εγκατάσταση χωματερής στη συγκεκριμένη θέση"!

"Το νεότερο έγγραφο - μαϊμού εστάλη για λόγους παραπλάνησης και ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Το καταγγέλλουμε ως ψευδέστατο, διότι η συγκεκριμένη περιοχή εφάπτεται με το καταφύγιο θηραμάτων και βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας", λέει ο δήμαρχος. Τη δήλωση του δημάρχου επιβεβαίωσε και το Δασαρχείο Καπανδριτίου. Συγκεκριμένα, ο δασολόγος Χρ. Πετρογιάννης δήλωσε στο "Ρ" ότι από τα τέλη του Ιούλη υπάρχει στα συρτάρια της Γενικής Γραμματέας Δασών το διαχειριστικό σχέδιο της Πάρνηθας, το οποίο και τοποθετεί την επίμαχη περιοχή στα όρια του Εθνικού Δρυμού! Το σχέδιο αυτό έχει εγκριθεί και από τον περιφερειάρχη Αττικής και η αμέσως επόμενη διαδικασία είναι η σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος που να καθορίζει τις χρήσεις της περιοχής. "Η περιοχή είναι όμορη με τον Εθνικό Δρυμό", τονίζει ο Χρ. Πετρογιάννης. Βέβαια, το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει συνταχθεί ακόμα για ευνόητους λόγους...

Από το 1992, τότε που ξεκίνησαν οι μελέτες για την εξεύρεση χώρου στην ανατολική Αττική, η περιοχή Πηγάδι Παπά ήταν στην τελευταία θέση της ιεραρχίας των υποψηφίων για δημιουργία εγκατάστασης απορριμμάτων. Πέρσι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε σε σύσκεψη το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκο και τους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής. Σε εκείνη τη σύσκεψη ο υπουργός συμφώνησε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανατεθεί μελέτη με ευθύνη της Νομαρχίας και ζήτησε να σεβαστούν όλοι τα αποτελέσματά της, προκειμένου να υπάρξει λύση. Και τελικά ο μόνος που δε σεβάστηκε τη μελέτη που εκπόνησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Κι αυτό γιατί ενώ η μελέτη απέκλειε τον Αυλώνα, ο Κ. Λαλιώτης τον χωροθέτησε για την κατασκευή ΟΕΔΑ!

"Εμείς σεβαστήκαμε αυτό που ζήτησε ο υπουργός και περιμέναμε το πόρισμα του Δημοκρίτειου. Και η μελέτη έδειξε: "Ο Αυλώνας είναι ακατάλληλος"! Μάλιστα, ανέφερε ότι αν χρειάζεται να γίνει κάπου ΟΕΔΑ, τότε η καταλληλότερη περιοχή είναι το Μαύρο Βουνό Γραμματικού", τονίζει ο δήμαρχος. "Αμέσως μετά ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων αναθέτει - πιστεύω κατ' εντολήν - να γίνει νέα μελέτη από το γραφείο Παρασκευόπουλου.Και σε εκείνη τη μελέτη που ολοκληρώθηκε μετά από 3 μέρες ο Αυλώνας βρέθηκε κατάλληλος! Είναι πια ξεκάθαρο τι παιχνίδια παίζονται...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ