Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΣΠΡΟΚΑΒΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Συνεχίζεται η καταστροφή της παραλίας

Συνεχίζεται η καταστροφή της πανέμορφης παραλίας στην περιοχή Ασπρόκαβος της Κοινότητας Νεοχωρίου, στη νότια Κέρκυρα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της κοινότητας, που έχουν συστήσει επιτροπή ενάντια στην αμμοληψία που γίνεται στην περιοχή.

Αυτή η συνειδητή περιβαλλοντική καταστροφή αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνη από τους νομαρχιακούς συμβούλους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Κέρκυρας σε Νομαρχιακό Συμβούλιο και μετά από την επιμονή τους, στην τρίτη συνεδρίαση του συμβουλίου ψηφίστηκε ομόφωνα απόφαση που απαιτούσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει την άδεια αμμοληψίας. Ακόμα ζητήθηκε από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας να πάρει πίσω την έγκριση που είχε δώσει στην απαράδεκτη περιβαλλοντική μελέτη.

Η άδεια αμμοληψίας είχε δοθεί το Δεκέμβρη του '96 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κέρκυρας μετά από έντονες πιέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του νομάρχη Αν. Παγκράτη και του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σωτ. Βλάχου,ο οποίος κατά τα άλλα είναι στέλεχος του "οικολογούντος" ΣΥΝ.

Δρώντας υπόγεια και μυστικά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ παραχώρησαν επανειλημμένες άδειες αμμοληψίας στην κατασκευάστρια εταιρία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που της παραχωρούσαν το δικαίωμα να αντλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο κυβικά μέτρα άμμου από τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την παραλία της Κοινότητας Νεοχωρίου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο του Νεοχωρίου, πιστεύοντας ότι θα πείσει τις αρμόδιες αρχές, άρχισε έναν καταιγισμό εγγράφων διαμαρτυρίας, αλλά συνάντησε την πλήρη αδιαφορία και τον εμπαιγμό. Αποκάλυψε συνεχείς παραβιάσεις και αυτών των όρων που έθετε η άδεια, αλλά τα αυτιά των αρμοδίων δεν ίδρωναν...

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την παρέμβαση των νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ. Την Κοινότητα Νεοχωρίου επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δέκτης της έντονης αγανάκτησης των κατοίκων για τον εμπαιγμό υπουργείου και νομαρχίας. Ο πρόεδρος της κοινότητας, η επιτροπή αγώνα και οι κάτοικοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί ο αιγιαλός της κοινότητας από τη λήψη πολύ μικρότερων ποσοτήτων άμμου μέχρι το 1985, οπότε και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε αμμοληψία. Σημείωσαν επίσης, ότι ο αιγιαλός έχει επιβαρυνθεί και από τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων βράχων για την κατασκευή του λιμανιού της Λευκίμμης. Δήλωσαν, μάλιστα, αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στα αιτήματα των κατοίκων της κοινότητας και τόνισε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μπορούσε να κατασκευαστεί με άμμο νταμαριού. Κάλεσε, τέλος, τους κατοίκους με τον ενωμένο αγώνα τους να αποτρέψουν τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί στην περιοχή. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι από τον εμπαιγμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και του νομάρχη ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ