Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό σχέδιο "Ι. Καποδίστριας"

Συνέλευση όλων των δημάρχων και κοινοταρχών στις 10 Σεπτέμβρη

Συνελεύσεις σε όλα τα χωριά, συναντήσεις με τους συντοπίτες στην Αθήνας και άλλα μέρη, ώστε να συντονίσει τις προσπάθειές της ενάντια στα πλήγματα των αναγκαστικών συνενώσεων, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου. Στα πλαίσια της προσπάθειάς της ώστε να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το αντιδημοκρατικό πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή θα συγκαλέσει, στις 10 Σεπτέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, συνέλευση όλων των δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή αξιώνει να αποσυρθεί το απαράδεκτο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για φυσιολογικές συνενώσεις ανάπτυξης με τη συμμετοχή και τη θέληση των δημοτών. Να προωθηθεί η διακοινοτική συνεργασία με πόρους και έργα. Να θεσπιστούν ουσιαστικά κριτήρια για την ανάπτυξη της επαρχίας με εθελοντικές συνενώσεις και διακοινοτική συνεργασία. Να εξασφαλιστούν νομοθετικά, πριν από οποιαδήποτε συνένωση, τα οποιαδήποτε ευνοϊκά μέτρα που ισχύουν σήμερα για όλους τους οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων.

Στην ίδια ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως η κυβέρνηση αγνοεί ομόφωνες αποφάσεις των δημοτών αρκετών κοινοτήτων που αξιώνουν να μείνουν αυτοδύναμες, αγνοεί ακόμα ομόφωνες αποφάσεις γειτονικών κοινοτήτων που αξιώνουν να αποτελέσουν Δήμο. "Επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το αυταρχικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, που στο όνομα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού, θα φέρει με βεβαιότητα λιτότητα στην επαρχία, υπερφορολόγηση και ταλαιπωρία στους δημότες, υποβάθμιση της ζωής σε χιλιάδες κοινότητες", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή. Συμπληρώνει πως καθημερινά σ' όλη την Ελλάδα πληθαίνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και κλιμακώνονται σε πιο μαχητικές μορφές εκφράζοντας την αγανάκτηση του λαού στο καταναγκαστικό πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας".

Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να συνενώσει 67 δήμους και κοινότητες της Λέσβου σε τέσσερεις υπερδήμους χωρίς τις αναγκαίες γεωγραφικές και αναπτυξιακές προϋποθέσεις ταυτίζεται ουσιαστικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη. "Φανερώνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί μεγάλες ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης της ζωής των δημοτών και εγκατάλειψης των χωριών που θα δημιουργηθούν", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ