Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΤΑΚΗΣ
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τους αγώνες

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στη συνέντευξή του στο "Ρ" τονίζει χαρακτηριστικά πως "οι αγρότες δεν είμαστε εχθροί της πατρίδας, όπως θέλει να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, ο αγώνας, που είναι δίκαιος, έχει και πατριωτικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής, για να τρέφεται ο λαός μας... "

Η βουή των "τρακτέρ της οργής και του αγώνα" ξανακούγεται, αυτές τις μέρες, στο θεσσαλικό κάμπο, μ' αφορμή τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των χαλαζόπληκτων της περιοχής για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, οι αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας διοργανώνουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά, καλώντας τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, για ν' αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματός τους, που επιχειρεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Για την κατάσταση που επικρατεί, αυτή την περίοδο, στον αγροτικό κόσμο, τα νέα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τις προετοιμασίες για τη συνέχιση των αγώνων της αγροτιάς, μιλάμε με τον Γιάννη Παττάκη,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών.

-Καθημερινά, εσύ και άλλα στελέχη του αγροτικού κινήματος, περιοδεύετε σε επαρχίες και χωριά της Θεσσαλίας. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί, αυτή την περίοδο, στους αγρότες;

- Απόγνωση, οργή και αγανάκτηση για τα παρόντα, αγωνία και αβεβαιότητα για τα μέλλοντα, είναι τα συναισθήματα που νιώθει, πιο έντονα αυτή την περίοδο, ο αγροτικός κόσμος.

Απόγνωση, καθώς ο αγρότης βλέπει, χρόνο με το χρόνο, να μειώνεται και πιο πολύ το εισόδημά του. Ιδιαίτερα φέτος, που το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε πάνω από 100.000 στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, στα χαλαζόπληκτα χωριά, η απόγνωση συμβαδίζει με την απελπισία.

Οργή και αγανάκτηση, καθώς ο παραγωγός βλέπει την κυβέρνηση να συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική - μια πολιτική που καθορίζεται στα "φιρμάνια" των Βρυξελλών κι εφαρμόζεται από τους "ραγιάδες" των Αθηνών - η οποία πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της αγροτιάς.

Και αγωνία κι αβεβαιότητα, καθώς ο καλλιεργητής δε γνωρίζει αν αύριο θα έχει τη δυνατότητα να σπείρει το χωράφι του και να πουλήσει τα προϊόντα του, αφού κανείς δεν εγγυάται το εισόδημά του.

Πρωτοφανής συμμετοχή

- Συμμετέχουν οι αγρότες στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι αγροτικές οργανώσεις;

- Η κυβέρνηση, επίτηδες, έχει δημιουργήσει και συντηρεί ένα έλλειμμα ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ, αλλά και σε δικά της μέτρα που στρέφονται εναντίον του αγρότη. Αυτό το έλλειμμα ωθεί τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά - φέτος αυτή η συμμετοχή είναι πρωτοφανής - στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων.

Σ' αυτές τις συγκεντρώσεις ενημερώνονται για τα πρόσθετα, μεγάλα προβλήματα, που θα δημιουργήσει στην αγροτιά, αλλά και στους άλλους εργαζόμενους της Ελλάδας, η διεύρυνση της ΕΕ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", με τη μείωση των κονδυλίων που προβλέπεται για τη γεωργία κι άλλα μέτρα. Για τους νέους, καταστροφικούς κανονισμούς που προωθούν οι Βρυξέλλες για τα δημητριακά, τα καπνά, τα αμπελοοινικά, το λάδι, βασικά προϊόντα της χώρας μας. Για το νέο "χαράτσι" που επιβάλλει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ο αγρότης θα πληρώνει περισσότερα, για να πάρει μικρότερη σύνταξη. Για το περιβόητο Μητρώο Αγροτών, που αποτελεί εργαλείο για το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Για το ρόλο που παίζουν οι Ομάδες Παραγωγών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει την παραγωγή και τους παραγωγούς και να διαλύσει το συνεταιριστικό κίνημα.

Ετσι, ο αγρότης αντιλαμβάνεται ότι οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται μόνο πώς θα μαζεύουν χρήματα από τον ίδιο και τους άλλους εργαζόμενους για να ταϊζουν το μεγάλο κεφάλαιο. Ολα αυτά είναι φανερά, πλέον, στον αγροτικό κόσμο και σήμερα δεν τα λένε μόνο οι κομμουνιστές, αλλά όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα πού ανήκει πολιτικά ο καθένας.

Χρεωμένοι "μέχρι το λαιμό"

- Στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις πρωταγωνίστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί. Τώρα τι λένε;

- Σήμερα, σε κανέναν βαμβακοπαραγωγό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα δυο χρόνια εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι χειροτέρεψαν πολύ την οικονομική του κατάσταση. Το εισόδημα μειώθηκε. Τα χρέη στην ΑΤΕ διογκώθηκαν επικίνδυνα και ήδη η τράπεζα άρχισε να στέλνει χαρτιά για κατασχέσεις.

Γνωρίζουν, επίσης, οι βαμβακοπαραγωγοί ότι μ' εκείνες τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατάφεραν ν' αποτρέψουν κάποιες επιπτώσεις. Π.χ. χωρίς τους αγώνες δε θα δινόταν η προκαταβολή του 40δραχμου, ούτε κάποιες ενισχύσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από τις πλημμύρες, ούτε θα επιστρεφόταν στο ακέραιο το 60δραχμο του προστίμου, αφού οι εκκοκκιστές θα επικαλούνταν τις χαμηλές ποιοτικές προδιαγραφές του βαμβακιού για να παρακρατήσουν μέρος της επιστροφής.

Βεβαίως, το 60δραχμο επιστρέφεται με 8 και πλέον μήνες καθυστέρηση, μ' αποτέλεσμα οι δυσβάσταχτοι συμβατικοί και οι τεράστιοι τόκοι υπερημερίας στην ΑΤΕ να το "εξανεμίσουν", ενώ η τράπεζα - παρά την αντίθετη απόφαση του υπουργού Γεωργίας στη διάρκεια των κινητοποιήσεων - παρακρατεί μέρος της επιδότησης για χρέη αγροτών.

Εχουν πολλούς λόγους, λοιπόν, οι βαμβακοπαραγωγοί για να πρωταγωνιστήσουν και στη συνέχιση των αγώνων. Διότι έχουν πολλά προβλήματα ν' αντιμετωπίσουν, καθώς κανείς τους δε γνωρίζει πού θα κυμανθεί φέτος η τιμή του βαμβακιού και ποια νέα προβλήματα θα δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, πολλοί απ' αυτούς είδαν τη σοδειά τους να χάνεται από το χαλάζι κι αναγκάζονται - έτσι κι αλλιώς - να βγουν στους δρόμους του αγώνα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στους παραγωγούς άλλων προϊόντων. Π.χ. οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς επίκεινται αλλαγές προς το χειρότερο στις συμβάσεις τους με τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Οι νέες συμβάσεις θα υπογράφονται, όχι με βάση στρεμματική έκταση, αλλά με την επιβολή πλαφόν στην παραγωγή, ενώ θα καθυστερεί πολύ η πληρωμή των παραγωγών και σε κάποιους θα προστίθενται και τα έξοδα μεταφοράς του προϊόντος προς τα εργοστάσια.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή

- Θα συνεχιστούν, λοιπόν, οι αγώνες. Κι αν η κυβέρνηση αντιδράσει πάλι όπως στις προηγούμενες κινητοποιήσεις;

- Μα, δεν έχουν άλλη επιλογή οι αγρότες. Η κυβέρνηση ας κάνει τη "δουλιά" της κι εμείς θα κάνουμε τη δική μας. Ηδη, μ' αφορμή τις διεκδικήσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις των χαλαζόπληκτων, τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται στην τακτική, που ακολούθησε στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων. Επιμένει στις δίκες σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, επιχειρώντας να κρατάει "ομήρους" τους αγρότες για να μην αγωνίζονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της και ν' αποτελούν αγωνιστικό παράδειγμα για τους άλλους εργαζόμενους, που πλήττονται από την ίδια, αντιλαϊκή πολιτική. Επιμένει στην ποινικοποίηση των αγώνων και στις 16 του Σεπτέμβρη θα ξαναδικαστούν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), μετά από αγωγές που κατέθεσαν ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, με τις οποίες ζητούν από τα μέλη της ΠΑΣΕ αποζημίωση, ύψους 1,7 δισ. δραχμών, για διαφυγόντα κέρδη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Επιχειρεί έτσι να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να συντρίψει, οικονομικά, στελέχη του αγροτικού κινήματος, ώστε να κάνουν πίσω, για να περάσει ανώδυνα και ανέξοδα η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει.

Μάταιος κόπος. Οι αγρότες ούτε τρομοκρατούνται εύκολα, ούτε μπαίνουν στο αγωνιστικό περιθώριο, αλλά μαζί με τους άλλους εργαζόμενους - σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης - θα παλέψουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, το δικαίωμά τους να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους, αλλά και την αγροτική οικονομία της Ελλάδας από τ' αρπακτικά των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου. Και αν η κυβέρνηση επαναλάβει την τακτική της κατασυκοφάντησης των αγώνων και των αγωνιστών και της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς, "κακό του κεφαλιού της".

Οι αγρότες δεν είμαστε εχθροί της πατρίδας, όπως θέλει να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, ο αγώνας, που είναι δίκαιος, έχει και πατριωτικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής, για να τρέφεται ο λαός μας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό «παρών» της μικρομεσαίας αγροτιάς (2008-03-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «γαλάζιες» προκλήσεις (2005-04-21 00:00:00.0)
Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ... (2004-10-31 00:00:00.0)
Βγαίνουν σήμερα και στον Τύρναβο (2003-02-08 00:00:00.0)
Πασίδηλη ανάγκη η ένταση του αγώνα (2001-09-09 00:00:00.0)
«Ούτε ψύλλος στον κόρφο της»... (2000-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ