Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Βγαίνουν σήμερα και στον Τύρναβο

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών σε Λάρισα και Μαγνησία. Επισκέψεις βουλευτών του ΚΚΕ στα μπλόκα

ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Στον αγώνα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπαίνουν σήμερα οι αγρότες του Τυρνάβου, βγαίνοντας, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στους δρόμους. Με τη σημερινή κινητοποίησή τους, που διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Τυρναβίτες αγρότες θέτουν ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, που αφορά στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα προϊόντα της περιοχής και τα οποία οφείλονται στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Ζητούν να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις για τη λεγόμενη Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και για τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στις επιδοτήσεις, στις θεσμικές τιμές των προϊόντων, στους εισαγωγικούς δασμούς από τρίτες χώρες - να πληρωθούν, εγκαίρως, δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία από θεομηνίες και διάφορες αντίξοες καιρικές συνθήκες, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, να μην ιδιωτικοποιηθούν ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ κ.ά.

Οι βαμβακοπαραγωγοί

Στον αγώνα βρίσκονται, από προχτές, και οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας και της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν βγάλει εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους. Μπλόκα έχουν στηθεί σε τρία σημεία της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, (στην αερογέφυρα του Αλμυρού, στον κόμβο του Βελεστίνου και στον κόμβο του Πλατυκάμπου), καθώς και στους εθνικούς δρόμους που συνδέουν τη Λάρισα με το Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης των βαμβακοπαραγωγών ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να θέσουν ένα και μοναδικό αίτημα: Ν' ανοίξουν τώρα τα εκκοκκιστήρια για να παραλάβουν τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού - υπολογίζεται ότι σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 70.000 τόνους - οι οποίες προέρχονται από χωράφια που είχαν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ. Μέχρι χτες η ηγεσία του υπουργείου επιδείκνυε τη γνωστή στάση αδιαλλαξίας, αρνούμενη να δεχτεί το αίτημα των διοργανωτών, αλλά λίγο αργότερα, και μετά τη συνάντηση Σημίτη - Δρυ, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Γεωργίας οργανώνει συνάντηση - σύσκεψη με εκπροσώπους βαμβακοπαραγωγών από όλη τη χώρα, στις 17 Φλεβάρη, υπό τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη. Το ποια θα είναι η απάντηση των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών στην κυβερνητική στάση, θα φανεί στη συγκέντρωσή τους που θα γίνει σήμερα, στις 11 π.μ., στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας.

Δε θα μας ξεστρατίσουν

Πάντως, μιλώντας στο «Ρ», ο Νίκος Αγγελής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του Βελεστίνου, επισημαίνει ότι «οι βαμβακοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εύκολα πίσω. Αλλωστε, βγήκαμε στους δρόμους για να παλέψουμε κι όχι για να παίξουμε. Και δεν παλεύουμε μόνο για να πάρουμε μερικά ευρώ παραπάνω - κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν το περιεχόμενο και να ξεστρατίσουν τον αγώνα μας - αλλά και για να ανατρέψουμε την πολιτική που προκαλεί πρόβλημα επιβίωσης στα μικρομεσαία νοικοκυριά. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για φέτος, αλλά και για του χρόνου και για του παραχρόνου, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας στη γεωργία. Ξέρουμε ότι, κι αν καταφέρουμε να παραδώσουμε φέτος όλο το αδιάθετο βαμβάκι, του χρόνου θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα, αφού εκεί οδηγεί ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκεί οδηγεί η αντιαγροτική πολιτική που μεθοδεύει τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων βαμβακοκαλλιεργητών».

Στα μπλόκα βουλευτές του ΚΚΕ

Μπλόκα αγροτών επισκέφτηκε, χτες, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ αύριο το ίδιο θα κάνει και ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος.

Ο Τ. Τσιόγκας βρέθηκε, το μεσημέρι, στα μπλόκα του Πλατύκαμπου και του Κιλελέρ, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα της αγροτιάς, για την ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων της και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Στις συζητήσεις που είχε με τους βαμβακοπαραγωγούς, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα της αγροτιάς, σε συμπαράταξη με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, γιατί η κοινή πάλη είναι αποτελεσματική, αλλά και ανοίγει προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ