Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Η κυβέρνηση επιμένει στο ξεπούλημα

Αγροτοκτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι οφείλουν να αποτρέψουν αγωνιστικά τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης

Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη αντίστασης των αγροτοκτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ελέγχει η ΑΤΕ, στις μεθοδεύσεις μαζικού ξεπουλήματος που προωθεί η κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προ τριών ημερών προεξόφλησε την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΑΓΝΟ και ΡΟΔΟΠΗ και με έμμεσο τρόπο και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Για την τελευταία ο Χριστοδουλάκης ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αποτίμησης και πως σχεδιάζεται η εισαγωγή της το Χρηματιστήριο. Φαίνεται όμως πως το κακό δε σταματά στις παραπάνω συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αφού - από τα τέλη του 2001 και μετά - ο Ν. Χριστοδουλάκης έχει εκφράσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι ελέγχει και δεν ελέγχει η ΑΤΕ.

Χτες για το θέμα αυτό βγήκαν δύο σχετικές ανακοινώσεις. Η μια από την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΟΣΕΓΟ και η άλλη από τη ΓΕΣΑΣΕ. Ωστόσο, όμως, τα μέχρι τώρα πεπραγμένα των διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και τα όσα αναφέρονται στις χτεσινές ανακοινώσεις από την πλευρά τους φαντάζουν άκρως υποκριτικά. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που από τα τέλη του 2001 είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το ΔΣ της ΑΤΕ με αφορμή αυτό το θέμα αλλά παραμένει ακόμα εκεί, η υποκρισία γίνεται ακόμα πιο εμφανής. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ από πέρσι έβαλε μπρος τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας συνεταιριστικού ενδιαφέροντος (όπου ο ίδιος θα κατέχει και διοικητική θέση), με σκοπό να συγκεντρωθεί κεφάλαιο από συνεταιρισμούς, αγροτοκτηνοτρόφους και από δανεισμό, ώστε να εξευρεθεί κεφάλαιο αγοράς των υπό ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων που έτσι κι αλλιώς δεν ανήκουν επί της ουσίας, στην ΑΤΕ και την κυβέρνηση, αλλά στους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους σ' αυτές.

Πάντως στην ανακοίνωση της ΓΕΣΑΣΕ αναφέρεται πως οι υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις πρέπει να εξαγοραστούν από συνεταιριστικές οργανώσεις με ευνοϊκή δανειοδότηση. Στην περίπτωση της ΔΩΔΩΝΗΣ αναφέρεται πως το δημόσιο υπερτιμά την αξία μιας επιχείρησης, όταν πρόκειται να αγοραστεί από συνεταιρισμούς. Στην κοινή ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΟΣΕΓΟ αναφέρεται πως προκαλεί απορία, έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια η μονομερής εξαγγελία ιδιωτικοποίησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Να σημειωθεί πως η δεύτερη ανακοίνωση βγήκε μετά από συνάντηση που είχαν χτες τα ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΟΣΕΓΟ καθώς και των σωματείων των εργαζομένων στις συνεταιριστικές βιομηχανίες της Θράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλεί η κυβέρνηση (2011-03-05 00:00:00.0)
Αγωνία για το αύριο (2003-10-22 00:00:00.0)
Προς κατάληψη της ΑΤΕ (2003-10-03 00:00:00.0)
Κατηγορηματικό «Οχι» (2002-05-21 00:00:00.0)
«Καμουφλάρουν» την ιδιωτικοποίηση (2002-02-14 00:00:00.0)
Στενεύουν τα περιθώρια για την ΑΓΝΟ (1999-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ