Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στενεύουν τα περιθώρια για την ΑΓΝΟ

Μετά το τελεσίγραφο της ΑΤΕ, πως αν μέχρι τις 28 Φλεβάρη δε συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μια λύση για τη σωτηρία της ΑΓΝΟ, θα προχωρήσει σε εκκαθάριση της επιχείρησης εν λειτουργία, τα περιθώρια στενεύουν. Στο πλαίσιο της 15ης AGROTICA που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, τόσο το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και ο υποδιοικητής της ΑΤΕ πραγματοποιούν μια σειρά συναντήσεις με εργαζόμενους και παραγωγούς, στο όνομα δήθεν της καλύτερης προοπτικής για τη διάσωση της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ στην πρότασή της για διάλυση της δευτεροβάθμιας Ενωσης και δημιουργία πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, δηλώνει πως απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η πρόταση είναι: η διασφάλιση της ζώνης γάλακτος, η ουσιαστική συμμετοχή των κτηνοτρόφων, η ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική διοίκηση κάτω από συνεταιριστική επιρροή, η διασφάλιση των εργαζομένων και η αξιοποίησή της πείρας και της γνώσης τους, και τέλος η διατήρηση και ανάπτυξη του ονόματος της ΑΓΝΟ. Δεν αναφέρει όμως πώς θα διασφαλιστεί η απαραίτητη εισροή κεφαλαίων τόσο για να καλυφθεί μέρος του ανοίγματος των 27 δισ. προς την ΑΤΕ αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Από την άλλη η ΑΤΕ έχει τη δική της πρόταση για ΑΓΝΟ Συνεταιριστική ΑΕ. Και ενώ δεν απορρίπτει την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία όπως είπε ο υποδιοικητής της ΑΤΕ δεν αντικρούει αυτή της Τράπεζας και μάλιστα ο μελλοντικός πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός - αν δημιουργηθεί - θα μπορούσε να συμμετέχει στην υπό διαμόρφωση νέα δομή της ΑΓΝΟ, εν τούτοις αφήνει να εννοηθεί πως δε θα βρει αποδέκτες.

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ σε κάθε περίπτωση έχουν δηλώσει πως δέχονται να ξεκινήσει συζήτηση εφόσον διασφαλίζεται είτε στη μία είτε στην άλλη πρόταση: α) ο συνεταιριστικός ρόλος και τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά της Ενωσης και β) οι θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Την Κυριακή θα γίνει νέα προσπάθεια ενημέρωσης των παραγωγών στα Γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ με στόχο τη συγκρότηση προσωρινής επιτροπής για τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού, ενώ τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της ΑΤΕ θα συγκροτηθεί μια άλλη επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους της ΑΤΕ, δύο της διοίκησης της ΑΓΝΟ και έναν των εργαζομένων. Ρόλος της θα είναι απλά και μόνο να εξετάσει τις όποιες προτάσεις τελικά κατατεθούν για τη διάσωση της ΑΓΝΟ, ενόψει και της τελικής προθεσμίας που έθεσε η ΑΤΕ πριν προχωρήσει στην εκκαθάριση της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ