Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Καμιά παρέμβαση στις βραχώδεις παραλίες

Με μια σημαντική απόφαση το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο βάζει φραγμό σε ξενοδοχειακές εταιρίες που στο όνομα του κέρδους μετατρέπουν βραχώδεις ακτές σε πλαζ

Φραγμό στην αλόγιστη εκμετάλλευση των παραλιών και των ακτών της χώρας μας, καθώς και στην καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σημαντική απόφαση.

Το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε παράνομη τη μετατροπή βραχώδους παραλίας σε αμμώδη με τη γνωστή μέθοδο της εναπόθεσης άμμου στο βραχώδες τμήμα της παραλίας, ακυρώνοντας σχετική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, στην περιοχή Αχλαδοχώρι Μεσσηνίας ξενοδοχειακή εταιρία σχεδίαζε να μετατρέψει το βραχώδες μέρος της παραλίας σε κατάλληλη πλαζ (αύξηση του πλάτους της παραλίας), προκειμένου να καταστεί ελκυστική για τους λουόμενους ενοίκους του ξενοδοχείου.

Το δικαστήριο ακύρωσε όλες τις σχετικές αποφάσεις, κρίνοντας ότι οι ακτές αποτελούν την οριακή γραμμή στην οποία συναντώνται η ξηρά και η θάλασσα και αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα που μαζί με τη χλωρίδα και πανίδα βρίσκονται σε στενή αλληλεξάρτηση. Συνεπώς, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τα "τεχνικά έργα επιφέρουν διατάραξη του οικείου οικοσυστήματος, ενώ η επίδρασή τους επί της θαλάσσιας υδροδυναμικής, έχει επιπτώσεις και στα παρακείμενα οικοσυστήματα".

Επίσης, στην ίδια απόφαση επισημαίνεται:

  • Η συγκεκριμένη χρήση της παραλίας όπου θα πραγματοποιούνταν τα σχεδιαζόμενα έργα θα απέκλειε ή θα εμπόδιζε άλλες νόμιμες χρήσεις των ακτών. (Εξάλλου, είναι γνωστή η τακτική των ξενοδοχειακών εταιριών που μετά τις τεχνικές παρεμβάσεις στις ακτές, αποκλείουν την πρόσβαση του κοινού σ' αυτές).
  • Το αισθητικό κάλλος της γεωμορφολογίας των ακτών αποτελεί πολύτιμο οπτικό πόρο για τη χώρα μας και δε θα πρέπει να αλλοιωθεί στο όνομα του κέρδους.
  • Εργα στις ακτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και όταν εντάσσονται σ' ένα συνολικό προγραμματισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ