Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόσωπα

Λίγα μόνο χρόνια πριν φύγει από τη ζωή η Ελλη Αλεξίου κεντούσε σ' ένα πράσινο τσόχινο ύφασμα, σε σχήμα στρογγυλού τραπεζομάντιλου, με διαφορετικές κλωστές τα ονόματα ανθρώπων που την είχαν επηρεάσει, τους είχε θαυμάσει και αγαπήσει: Τολστόι, Σοπέν, Λένιν, Ντοστογιέφσκι, Τσαϊκόφσκι, Ζολά, ήταν μερικά από αυτά και βέβαια σε καμιά χρονολογική σειρά βαλμένα που δεν ήταν πρακτικά δυνατόν.

Εξάλλου, τα πρόσωπα τα γνωρίζουμε σε απροσδιόριστους χρόνους και όσον αφορά στη δική τους ηλικία, αλλά και στη δική μας.

Τώρα φέρνω για μια ακόμα φορά στο νου μου τα πρόσωπα που θαύμασα και αγάπησα, που πολλά από αυτά δε συνάντησα ποτέ.

Κάποια από αυτά τα πρόσωπα ήταν η οικογένεια του Ρινγκ Λάρντνερ έτσι όπως τη γνώρισα από τα γραφτά τους και κυρίως από τη βιογραφία των Λάρντνερ που έγραψε ο Ρινγκ, ο νεότερος.

Τον πατέρα Ρινγκ Λάρντνερ τον διάβαζαν εκατομμύρια αναγνώστες μέσα από εκατόν πενήντα εφημερίδες, που εκδίδονταν ταυτόχρονα σε όλη την Αμερική.

Στη δεκαετία του 1920 βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξας του με τέσσερα αγόρια, που με τη γυναίκα του αποτελούσαν το καλύτερο ακροατήριό του.

Αυτός και οι τέσσερις γιοι του, πριν ακόμα γίνουν είκοσι χρόνων, άλλαξαν την πορεία της δημοσιογραφίας τότε που αυτή ήταν μια φορητή γραφομηχανή κι ένα πάθος για τον εκφρασμένο λόγο που γινόταν αμέσως γραπτός και επηρέαζε εκατομμύρια αναγνώστες.

Η ζωή, όμως, όλων ήταν τραγική και ίσως η πιο τραγική να ήταν του βιογράφου της οικογένειας.

Ο Ρινγκ, ο νεότερος ύστερα από ένα ταξίδι του, το 1935, στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ενωση, όχι τυχαία, είχε πια πειστεί για τα πολιτικά του αισθήματα και την ιδεολογία του.

Το 1937 η ζωή του είχε αλλάξει δραστικά.

"Μια φορά την εβδομάδα πήγαινα σε μια ομάδα μελέτης του Μαρξ, μια συνάντηση της νεοσυσταθείσας μονάδας του Κόμματος... Η σύντομη επίσκεψή μου δυο χρόνια νωρίτερα στην Κομμουνιστική Ρωσία και τη Ναζιστική Γερμανία με είχαν οδηγήσει να μεροληπτώ εντελώς υπέρ της πρώτης και να ανταγωνίζομαι τη δεύτερη...

Ενας άλλος παράγοντας που με επηρέασε ήταν η ποιότητα των ανθρώπων που συναντούσα στο Κόμμα... και οι περισσότεροι που γνώριζα ως κομμουνιστές ήταν πιο έξυπνοι και πιο αξιοθαύμαστοι και πιο αξιαγάπητοι από τους άλλους ανθρώπους...".

Ο Ρινγκ, ο νεότερος σεναριογράφος στο Χόλιγουντ με δυο Οσκαρ δε θα μπορούσε να λείψει από τη μαύρη λίστα την εποχή του Μακ Κάρθι κι έτσι κλήθηκε να καταθέσει, που σήμαινε να δώσει τα ονόματα των προσώπων που μοιράζονταν την ίδια ιδεολογία.

Ο ίδιος ομολογεί:

"Ενόχλησα ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τζ. Πάρνελ Τόμας, Ρεπουμπλικάνο από το Νιου Τζέρσεϊ, λέγοντας: "Θα μπορούσα ν' απαντήσω ακριβώς όπως θέλετε κύριε Πρόεδρε, αλλά το άλλο πρωί θα μισούσα τον εαυτό μου"".

Τελικά, ο Ρινγκ Λάρντνερ ο νεότερος φυλακίστηκε για την κομμουνιστική του ιδεολογία και εξέτισε την ποινή του στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ιδρυμα στο Ντάνμπερι της Πολιτείας Κονέκτικατ.

Οσο ήταν στη φυλακή πούλησε το σπίτι στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, για να ζήσει η οικογένειά του κι όταν βγήκε έκαναν μια απόπειρα να πάνε να ζήσουν στην Πόλη του Μεξικού, αλλά κι εκεί ήταν δύσκολα και η ζωή όχι τόσο φτηνή όσο νόμιζαν.

Ομως το μεγάλο βάρος του Ρινγκ ήταν ο αδελφός του Τζιμ, τον οποίο τόσο πολύ επηρέασε ιδεολογικά που έφυγε για το Παρίσι και από εκεί για την Ισπανία, το 1938, με σκοπό να καταταγεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για να πολεμήσει κατά του φασισμού.

"... Κατά τις έντεκα το βράδυ ο Τζιμ πήρε διαταγή να ηγηθεί μιας μικρής περιπολικής ομάδας για να έρθει σ' επαφή με μια ισπανική... Το σκοτάδι ήταν πολύ και μπορεί αυτός και οι άντρες του, ένας Αμερικανός κι ένας Ισπανός να έχασαν το δρόμο τους.... Ο Τζιμ τους άφησε και τους είπε να περιμένουν όσο αυτός θα πήγαινε να δει τι γίνεται... "

Και το κεφάλαιο του Τζιμ τελειώνει από τον αδελφό του Ρινγκ το νεότερο: "Ηταν ο τελευταίος Αμερικανός εθελοντής που πήγε να καταταγεί στο Δημοκρατικό Στρατό κι ένας από τους τελευταίους που σκοτώθηκε".

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Τα εισαγωγικά από τη βιογραφία "Οι Λάρντνερ - Θυμάμαι την Οικογένειά μου".

Επιτροπή = Επιτροπή Αντιαμερικανικής Δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ