Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχή των γιατρών απ' τις εφημερίες

Αρχίζουν απ' τη Δευτέρα. Συγκέντρωση έξω απ' τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, ώρα 3 μ.μ.

Καθολική θα είναι από την 1η Φλεβάρη 1999 η αποχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης από τις εφημερίες, μέχρις ότου υποβληθούν λειτουργικά προγράμματα εφημεριών και αρχίσει η πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Οπως δηλώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)οι γιατροί της πόλης εργάζονται στις εφημερίες χωρίς να πληρώνονται από την 1η Αυγούστου 1998 και μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά τους δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες τα μέλη της διοίκησης της ΕΝΙΘ κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι συνειδητά πριμοδοτεί τη διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου και ότι σαν αποτέλεσμα των επιλογών της γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας.

"Δεν έχει απομείνει σήμερα τίποτα από το ΕΣΥ. Υπάρχει μόνο μια ομάδα γιατρών που έχει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Χωρίς μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών, έλλειψη υποδομής και χρηματοδότησης, άδειες θέσεις σε νοσοκομεία, όσμωση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στήριξη στην ουσία του ιδιωτικού τομέα από τα νοσοκομεία", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρ. Πλωμαρίτης.

"Δε φτάνει ένα συγγνώμη που είπε ο υπουργός Υγείας για την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία. Επρεπε να απολογηθεί για τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνα. Εάν δεν έχουμε θρηνήσει θύματα είναι γιατί οι εργαζόμενοι δεν το επέτρεψαν. Οι περικοπές από τις εφημερίες, οι κενές θέσεις ιατρικού και άλλου προσωπικού, αυτά συνιστούν παράγοντες επικινδυνότητας για τη λειτουργία των νοσοκομείων κι αυτές είναι επιλογές της κυβέρνησης", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών κάλεσαν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία μόνο για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά, γιατί όπως είπαν αυτά θα δουλεύουν οριακά. Ακόμη, αναφερόμενοι στην παρέμβαση του εισαγγελέα, δήλωσαν ότι αυτή δε χρειαζόταν. Πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξει κίνδυνος για κανέναν ασθενή", συμπλήρωσαν.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε να μάθει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους, με την παρουσία και των προέδρων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ασθενών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν δηλώσει ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να κινδυνεύσει, αφού η Ενωση φρόντισε να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας στις διάφορες μονάδες. Την πρόθεσή τους ότι θα απέχουν από τις εφημερίες από την 1.2.1998 διατύπωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με έγγραφη αναφορά τους προς τον Χ. Βουρλιώτη την περασμένη Δευτέρα. Παράλληλα το προεδρείο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων σε βάρος προέδρων των νοσοκομείων "Γ. Γεννηματάς" και "Λοιμωδών", διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών για το τελευταίο εξάμηνο του 1998.

Τέλος, η ΕΝΙΘ με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ