Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τα πείσματα
  • Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τον υπουργό Παιδείας σε διάλογο με τους μαθητές χωρίς όρους
  • Μέρα παμμαθητικής κινητοποίησης η Τρίτη, με μπλόκα και κατά τόπους διαδηλώσεις

Την αλαζονεία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τρεις μήνες τώρα το μεγαλειώδες κίνημα παιδείας και η οποία "ξεπερνά κάθε όριο ανευθυνότητας απέναντι σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους" καταδικάζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας,με χτεσινή ανοιχτή επιστολή του (δημοσιεύεται ολόκληρη σε διπλανή στήλη). Οι μαθητές δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον μεγάλο αγώνα τους και αποδεικνύοντας στην πράξη για άλλη μια φορά την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει το κίνημά τους, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και τώρα σε ουσιαστικές υποχωρήσεις από την πλευρά της για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για την Παιδεία.

Οι μαθητές, σίγουροι για την ορθότητα των αιτημάτων τους ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της "μεταρρύθμισης", που συσπειρώνουν ευρύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν αγωνιστικά και πολύμορφα. Την βδομάδα που έρχεται, προσανατολίζονται να προχωρήσουν και σε κατά τόπους κινητοποιήσεις με διαδηλώσεις και μαζικά "μπλόκα". Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα οι μαθητές ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό - πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, το οποίο αποφασίστηκε στην πρόσφατη πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών. Αύριο, Κυριακή, θα συνεδριάσουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά προκειμένου να εκτιμήσουν τις μέχρι τώρα εξελίξεις και να συζητήσουν για την πορεία και τις μορφές με τις οποίες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συναντήθηκαν χτες με τον Γ. Πανάρετο,πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και του εξέθεσαν την πρόταση να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Β Λυκείου και να γίνει διάλογος του υπουργείου Παιδείας με το Συντονιστικό. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ από την πλευρά του πρότεινε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μαθητών, να γίνουν οι εξετάσεις στη Β Λυκείου, όμως ο βαθμός να μην "μετρήσει" για την προαγωγή και για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση κάλεσαν για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των μαθητών, το Συντονιστικό Αγώνα, το οποίο έχουν ήδη δεχτεί και αναγνωρίσει ο πρόεδρος και τα κόμματα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ κ. ά. Ερωτώμενοι δε οι μαθητές για το αν ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων παρουσιάζει κάμψη, δήλωναν ότι οι καταλήψεις συνεχίζονται και τα σχολεία που δεν κάνουν κατάληψη, δε σημαίνει ότι δε συνεχίζουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές.

Η ΟΛΜΕ

Με έμφαση στη συζήτηση για νέο κύκλο "διαλόγου" με το υπουργείο Παιδείας και με το ζήτημα της εισήγησης προς τον κλάδο, ενόψει και των νέων γενικών συνελεύσεων σε δεύτερη μοίρα, συνεδρίασε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η συνεδρίαση διακόπηκε με την αποχώρηση της ΠΑΣΚ και θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα. Και σήμερα, η ΔΕΕ θα επιμείνει να προταχθεί το ζήτημα της εισήγησης και της αγωνιστικής πορείας του κλάδου, ενώ η πλειοψηφία στο ΔΣ επιμένει στο διάλογο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" επικέντρωσε τις προσπάθειες στο να υλοποιηθεί η απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ για πραγματοποίηση νέων γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και προέδρων την Τρίτη 2 Φλεβάρη. Η ΔΕΕ, στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε και συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα για την ερχόμενη βδομάδα, όμως με κύρια ευθύνη της ΠΑΣΚ, στη χτεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ αναλώθηκε περισσότερο στο θέμα του νέου κύκλου"διαλόγου" με το υπουργείο Παιδείας παρά με τις νέες συνελεύσεις του κλάδου. Από τη συζήτηση αυτή, όπως παρατηρεί και η ΔΕΕ, προκύπτει μια τάση συνεχών"εκπτώσεων" στα αιτήματα του κλάδου που καλλιεργούν μια ηττοπάθεια στο κίνημα από τη μια πλευρά και από την άλλη τροφοδοτούν την αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας.

Η ΠΑΣΚ, που στη χτεσινή συνεδρίαση πίεζε να πάρει απόφαση το ΔΣ στο θέμα του διαλόγου, αποχώρησε, με τη δήλωση ότι πρέπει να καταλήξει το ΔΣ σε συγκεκριμένες αποφάσεις για διάλογο με το υπουργείο Παιδείας. Η ΔΕΕ καταδικάζει τη στάση της ΠΑΣΚ η οποία προτάσσει το θέμα του διαλόγου χωρίς να συναισθάνεται την κρίσιμη αυτή περίοδο για το εκπαιδευτικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η διαμάχη για τα μαθηματικά (2003-06-04 00:00:00.0)
Καταγγέλλει διγλωσσία από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (2001-12-20 00:00:00.0)
«Οχι» στις αυταπάτες (2000-05-12 00:00:00.0)
Καμιά ανακωχή, καμιά "ηρεμία" (1999-02-13 00:00:00.0)
Ανοιχτή υπονόμευση των αγώνων από την πλειοψηφία (1999-02-02 00:00:00.0)
Διάλογος - κοροϊδία (1999-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ