Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνη "καθημερινότητα" στα χειρουργεία

Εγγραφη καταγγελία 70 χειρουργών του Λαϊκού

Ποιος δε θυμάται την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ακριβώς πριν ένα χρόνο (21.1.1998) στο Λαϊκό Νοσοκομείο;

"Σκοπός της αιφνιδιαστικής αυτής επίσκεψής του ήταν να έχει ο ίδιος προσωπική αντίληψη για τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων οι οποίες αντανακλώνται άμεσα σε αυτό που αποκαλούμε "καθημερινότητα" και η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του πολίτη και μάλιστα σε μια δύσκολη φάση της ζωής του", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και απαριθμούσε τις οδηγίες του πρωθυπουργού για τη βελτίωσή της "καθημερινότητας".

Ενα χρόνο μετά στα χειρουργεία του Λαϊκού επικρατούν επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες και για τριτοκοσμικές χώρες της εποχής του μεσοπολέμου. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια εντελώς απαράδεκτη και εντονότατη υποβάθμιση της ποιότητας πολλών από τα άκρως απαραίτητα υλικά των χειρουργείων, κατά τρόπο που τίθεται σε άμεσο και πολλές φορές θανάσιμο κίνδυνο η υγεία των χειρουργημένων ασθενών, των χειρουργών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε καταγγελία που υπογράφουν 70 χειρουργοί του Λαϊκού, εκ των οποίων οι 15 είναι καθηγητές. Η καταγγελία έχει ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 1998 και έγινε προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Αφορμή στάθηκε ο τραυματισμός ενός ειδικευόμενου γιατρού, από μολυσμένη βελόνα, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε φορέα του ιού του ΕΪΤΖ. Ο γιατρός τραυματίστηκε διότι το Νοσοκομείο δε διέθετε τα ειδικά γάντια μιας χρήσεως, που είναι ανθεκτικά σε νύξεις βελονών και σε τομές μαχαιριδίων.Το δυσάρεστο αυτό γεγονός συνέβη στις 21 Νοέμβρη 1998 και μέχρι σήμερα ο άτυχος γιατρός κάνει συχνές αιμοληψίες για έλεγχο και λαμβάνει τριπλό σχήμα αντιρετροϊκής αγωγής (δέκα δισκία και κάψουλες ημερησίως).

Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, τα χειρουργεία του Λαϊκού διαθέτουν:

  • Παμπάλαια και πολλές φορές επικίνδυνα χειρουργικά εργαλεία.
  • Σκούφιες, στολές και μπλούζες ακατάλληλες για χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Χειρουργικά γάντια εντελώς ακατάλληλα, μηδενικής αντοχής και κάκιστης εφαρμογής. Τα γάντια πολλές φορές είναι τρύπια πριν ακόμα φορεθούν, ενώ συνήθως σχίζονται με το παραμικρό κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.
  • Χειρουργικές λάμες, ευτελέστατης αξίας, επικίνδυνες, σε συσκευασία που δε διασφαλίζει, κατά το άνοιγμα, την όποια αποστείρωσή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ