Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπό διάλυση το ΠΙΚΠΑ

Οι εργαζόμενοι κάνουν 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας ώρα 10 πμ

Σε πλήρη διάλυση και με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία οδηγεί τις υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Αυτό επισήμαναν χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΠΙΚΠΑ και για το λόγο αυτό έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10 πμ.

"Με τη μεταφορά του προσωπικού των ιατροκοινωνικών κέντρων (ΙΑΚ) και των παιδικών Πολυκλινικών σε κενές οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΠΙΚΠΑ Π. Πετρουλάκης,τα ιατροκοινωνικά κέντρα απειλούνται με κλείσιμο και παράλληλα, αφού οι εργαζόμενοι θα καλύψουν κενές θέσεις των νοσοκομείων που έχουν προκηρυχτεί για τις μέχρι τώρα ανάγκες τους, στην ουσία τα νοσοκομεία θα στερηθούν το προσωπικό που έχουν ανάγκη. Οπου δεν υπάρχουν θέσεις θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς, οι οποίες θα καταργηθούν όταν το προσωπικό θα συνταξιοδοτηθεί". Ετσι παραμένει αβέβαιο το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που θα μεταταγούν, αφού δεν αποκλείεται να χάσουν κεκτημένα τους, καταργούνται θέσεις της Πρόνοιας και διαλύεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η παροχή των υπηρεσιών Πρόνοιας - τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - δεν μπορεί να είναι αποκεντρωμένη από τον κοινωνικό ιστό και τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν αυτό το έργο, αφού άλλος είναι ο ρόλος τους. Παράλληλα τόνισαν πως το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις συνέπειες του νόμου.

Τα ΙΑΚ του ΠΙΚΠΑ παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της χώρας μας ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης είναι ασφαλισμένος ή όχι. Οι γιατροί μάλιστα λόγω της έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο ή τρεις υπηρεσίες του, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνο το 1997 από τα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ στα Τρίκαλα και στο Αγρίνιο εξυπηρετήθηκαν 405.497 παιδιά και μεταξύ άλλων έγιναν 197.048 εμβόλια. Χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο γιατρός Θαν. Σοφρωνάς: "Μπορούν π. χ. οι ανασφάλιστοι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και οι ασθενέστεροι οικονομικά Ελληνες πολίτες να εμβολιάζονται και να παρακολουθούνται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία; Μπορούν οι μετακινούμενες ομάδες πληθυσμών να παρακολουθούνται αποτελεσματικά από ένα νοσοκομείο που άλλο έργο έχει να προσφέρει ή σε λίγο καιρό ασθένειες όπως η φυματίωση που ξανάρχονται στο προσκήνιο θα εξαπλωθούν στην κοινωνία μας;".

Αναφερόμενοι στο πέρασμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι θα επαναληφθεί ότι έγινε με την ανάληψη της λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών από τους δήμους. Ενώ πρώτα τα παιδιά φιλοξενούνταν δωρεάν σήμερα οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν μέχρι και 70.000 δραχμές το μήνα και σαφώς ανάλογη κατάσταση θα διαμορφωθεί και στις παιδικές κατασκηνώσεις, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει να περάσουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Την αναγκαιότητα της θέσπισης ενιαίας προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας Μαρία Γιαταγάνα."Πρέπει επιτέλους τόνισε να λήξει ο διαχωρισμός παιδικών σταθμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και των νηπιαγωγείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Οργανωτικά οι παιδικοί σταθμοί θα βρουν καλύτερη υποστήριξη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν έχει την υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό να υποστηρίξει τη λειτουργία ενός σύγχρονου παιδικού σταθμού".

Παρ' όλες τις προσπάθειες όμως που έχουν γίνει από τον κλάδο, το υπουργείο Υγείας κωφεύει και γι' αυτό οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Ετσι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση.

Την αμέριστη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξέφρασε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ιλεάνα Σακκά,η οποία επισήμανε πως ο πρόσφατος νόμος έρχεται σε αντίφαση με τους μέχρι τώρα νόμους για την πρωτοβάθμια υγεία και πως απώτερος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

"Η κατάργηση με το νόμο αυτό του κράτους Πρόνοιας, τόνισε από την πλευρά της η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Ντέπυ Τσακίρογλου,θίγει κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, τις πισωγυρίζει και αποβαίνει σε βάρος των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε δωρεάν εμβολιασμούς(2012-11-24 00:00:00.0)
Πωλούνται και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα(2003-12-12 00:00:00.0)
Από τον ...Αννα στον Καϊάφα(2003-09-06 00:00:00.0)
Τελευταίες πράξεις της διάλυσης(2003-05-30 00:00:00.0)
Κοροϊδία σε υπερθετικό βαθμό(2001-04-06 00:00:00.0)
Εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας(1998-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ