Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ανοιχτή επιστολή - μάθημα ωριμότητας και υπευθυνότητας

Στην ανοιχτή επιστολή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων ΑΘήνας τονίζει τα εξής:

"Με τους συνεχείς αγώνες μας, την αλληλεγγύη όλου του λαού, καταφέραμε σημαντικές επιτυχίες.

- Γκρεμίσαμε τη βιτρίνα της διαφημιζόμενης "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

- Σπάσαμε την τρομοκρατία μέσα και έξω από τα σχολεία.

- Κερδίσαμε το συντονισμό και την κοινή δράση με όλο το λαό.

Για τρεις μήνες, οι νόμοι της κυβέρνησης για την Παιδεία έχουν μείνει στα χαρτιά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, αλλά και της κοινής γνώμης είναι αντίθετοι με την εφαρμογή τους. Συνεχίζουμε το δύσκολο και σκληρό αγώνα μας. Είμαστε πεισμένοι ότι οι νέοι νόμοι χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους της μόρφωσής μας. Αγωνιζόμαστε να καταργηθούν. Διεκδικούμε μια άλλη Παιδεία, σύγχρονη, δημόσια - δωρεάν για όλους, που να δίνει ουσιαστικές γνώσεις και εφόδια για τη ζωή.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας, στο μεγαλειώδη αγώνα μας, η κυβέρνηση στέκεται μέχρι τώρα με αδιαλλαξία και αλαζονεία. Τη στιγμή που το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, καταξιωμένο στη συνείδηση των μαθητών, σαν γνήσιος και συλλογικός εκφραστής του μαθητικού κινήματος της Αθήνας, έχει γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα, τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ, μόνο ο κ. Αρσένης αρνείται να συναντηθεί μαζί μας.

Πιστεύουμε ότι, τελικά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα καταργηθούν από την ενωμένη και συντονισμένη δράση του λαού, που κάνει δική του υπόθεση τη μόρφωση της νεολαίας.

Το υπουργείο Παιδείας εμμένει στις θέσεις του αδιάλλακτα. Οταν, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες σχολεία σε κατάληψη, γίνονται μπλόκα και διαδηλώσεις, με οργισμένους μαθητές από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, δεν είναι δυνατόν η αλαζονεία της κυβέρνησης να ξεπερνά κάθε όριο ανευθυνότητας, απέναντι σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των νόμων, με θέσεις, προτάσεις, αιτήματα, που αναβαθμίζουν τη μόρφωση της νεολαίας. Δεν γκρεμίζουμε, απλά, ζητάμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο, Γι' αυτό ζητάμε, επιτέλους, να μας ακούσει ο υπουργός, να συναντηθεί μαζί μας, να διαπραγματευτεί, χωρίς εμμονές, έξω από τη λογική "δεν υποχωρώ, αλλά συζητώ μόνο την εφαρμογή του νόμου". Δικιά του είναι η λογική "όλα ή τίποτα".

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη για το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου για την Παιδεία. Να συζητήσει τη διεύρυνση της γενικής μόρφωσης, για όλη τη νεολαία, με ενιαίο 12χρονο σχολείο μέχρι τα 18 της χρόνια. Να πάψει πλέον ο εξαναγκασμός μας να κάνουμε επιλογή ζωής στα 14 μας χρόνια. Να απαλλάξει το Λύκειο από το βραχνά των πανελλαδικών εξετάσεων, να το αποσυνδέσει από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ. Να παγώσει τουλάχιστον ο νόμος και τα εξεταστικά μέτρα.

Καλούμε, έστω και τώρα, τον κ. Αρσένη σε συνάντηση και διάλογο με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, δίχως όρους και πείσματα.

Καλούμε σε ακόμα πιο ενεργητική αλληλεγγύη, όλο το λαό, στον αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δημιουργική ζωή.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Το νέο αγωνιστικό ραντεβού μας το 'χουμε κλείσει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 5 Φλεβάρη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ