Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΟ
Αναστολή των λειτουργιών από τη Δευτέρα

Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, ενώ βγαίνουν και χρεωστικά τα εκκαθαριστικά τους για το 1998

Προειδοποίησαν το ΕΚΑΒ να μη διακομίζει ούτε καν τα επείγοντα περιστατικά στο "Λαϊκό", από 1η Φλεβάρη, οι εκπρόσωποι των γιατρών του Νοσοκομείου. Η Γενική Συνέλευση των γιατρών, στις 27 Γενάρη, αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών του Νοσοκομείου, από την ερχόμενη Δευτέρα και επ' αόριστον, εξαιτίας της άρνησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί γιατροί έχουν βγει "χρεωμένοι", καθώς η διοίκηση και η ηγεσία του υπουργείου δεν αναγνωρίζουν ως πραγματικές όλες τις ώρες που εφημέρευσαν τον προηγούμενο χρόνο. Οι γιατροί αυτοί, που οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι το 40% του συνόλου του Νοσοκομείου, καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά, της τάξης των 1,5 - 2 εκατ. δρχ.!

Μολονότι στις 27 Γενάρη ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας,δεσμεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που υπάρχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά αυτά "παγώνουν" και δεν κοινοποιούνται, εντούτοις την ίδια μέρα έφτασε στο "Λαϊκό" ένταλμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ένταλμα αναφέρει ότι "επιστρέφονται αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία εκδόθηκαν από το "Λαϊκό" και αφορούν πρόσθετες αμοιβές διαφόρων κατηγοριών γιατρών, μηνός Νοεμβρίου 1998, διότι δεν επισυνάπτεται βεβαίωση ότι το ύψος των μέχρι τώρα ενταλματοποιηθεισών δαπανών για εφημερίες γιατρών δεν υπερβαίνει το όριο της ετήσιας πίστωσης των 1.140.000.000 δραχμών".

Σημειώνεται ότι το ποσόν των 95 εκατομ. δραχμών, που είχε εγκριθεί για το "Λαϊκό" ως πρόσθετη επιχορήγηση, για εφημερίες, εξαντλήθηκε στο τέλος του Οκτώβρη. Οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν προειδοποιήσει ότι απαιτούνταν 117 εκατομ. δραχμές για την κάλυψη των αναγκών μέχρι το τέλος του 1998.

Μαζί με τους γιατρούς του ΕΣΥ, στο "Λαϊκό" αντιδρούν οι περισσότεροι διευθυντές κλινικών, τμημάτων και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι χτες το πρωί αποφάσισαν να μην καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών για το Φλεβάρη, "ως έσχατο μέτρο της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί". Αυτό αναφέρεται σε επιστολή, που απέστειλαν χτες στον πρόεδρο του ΔΣ, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Αλκ. Κωστάκης και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μιχ. Βλαχάκης.

Λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Χ. Ζαχαρόγιαννη,ο Δ. Αλεξίου,εκπρόσωπος του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), χαρακτήρισε "μπαταξίδικη" την πολιτική της κυβέρνησης. Ευθύνες για την "κακομοιρίστικη θέση", όπου έχουν οδηγηθεί οι γιατροί, επέρριψε και στη διοίκηση του Νοσοκομείου. "Εχουμε κάθε δικαίωμα να κλείσουμε το Νοσοκομείο, διότι δεν έχουμε πληρωθεί δεδουλευμένες ώρες", πρόσθεσε ο Δ. Αλεξίου.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι η "συγνώμη" του υπουργού Υγείας γίνεται αποδεκτή μόνο όταν εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων, για τις εφημερίες των γιατρών, για την καθαριότητα στα Νοσοκομεία, που θα υπάρχει μόνο με μόνιμες καθαρίστριες οι οποίες θα βρίσκονται εκεί σε 24ωρη βάση. "Μετά την τροφή, την καθαριότητα, τα πλυντήρια, τι έχει σειρά για ιδιωτικοποίηση; Οι καθαρίστριες;", ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και συνέχισε: "Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο τους δείκτες και όχι την καθημερινότητα. Δε θα αφήσουμε κανέναν να μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε πτωχοκομεία".

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ., οι γιατροί θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας, την ερχόμενη Τετάρτη δε θα πραγματοποιηθεί η γενική εφημερία, εκτός κι αν υπάρξουν νέα δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ