Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγωνιστικό «παρών» της μικρομεσαίας αγροτιάς

Στις 23 του Μάρτη διοργανώνει η ΠΑΣΥ το γιορτασμό της 98ης επετείου

Μαζικό αγωνιστικό «παρών» καλείται να δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στο γιορτασμό της 98ης επετείου του Κιλελέρ που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 23 του Μάρτη. Η μέρα αυτή αποτελεί σταθμό για τις κινητοποιήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος και ταυτόχρονα δίνει το σύνθημα συνέχισης του αγώνα. Ο καλύτερος γιορτασμός του Κιλελέρ είναι η μαζικοποίηση και η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως και στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών αγροτικών οργανώσεων. Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική συρρικνώνει και εξαφανίζει βασικές καλλιέργειες. Κλείνει εργοστάσια ζάχαρης, τομάτας και λιπασμάτων. Εξανεμίζει το εισόδημα και επιταχύνει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Αυξάνει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζών και επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους επιχειρηματίες. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η αγροτιά καλείται να συσπειρωθεί στο συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ και να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Παράλληλα καλείται να παλέψει για να πετύχει να κερδίσει με τον αγώνα της, άμεσες διεκδικήσεις όπως:

-- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος της περσινής ενίσχυσης του ΕΛΓΑ.

-- Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής (αρδευτικά, φράγματα, στάγδην άρδευση, εκτροπή Αχελώου κ.ά.), με μείωση του ΦΠΑ και των επιτοκίων και με επιδότηση αγροτικών εφοδίων, (ζωοτροφές).

-- Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές.

-- Εκδημοκρατισμός και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

-- Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ.

-- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των «νόμιμων» και παράνομων κατακρατήσεων (ΟΣΔΕ).

-- Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του για να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

-- Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

-- Αμεσο σταμάτημα των αγροτοδικείων.

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια - Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Είναι πλέον φανερό ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει να κάνει με μια ισχυρή αντιαγροτική πολιτική, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο αν βρει μπροστά της ένα πανίσχυρο αγροτικό κίνημα ρήξης και ανατροπής. Η δύναμη, η αποτελεσματικότητα και η προοπτική των αγώνων της αγροτιάς βρίσκονται στην οργάνωση, στο δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση του αγροτικού κινήματος και στη συμπαράταξή του με τον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης. Με λίγα λόγια η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να αγωνιστεί για την ύπαρξή της και να συμβάλει με την πάλη της στη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα παλεύει για να εγκαθιδρύσει τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία. Ο αγωνιστικός εορτασμός του Κιλελέρ στις 23 του Μάρτη, αποτελεί άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ