ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραματική αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η ανεργία στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά από το 1993 και δώθε ως μέσο ετήσιο ποσοστό, αλλά αυξάνεται ακόμη περισσότερο για τους νέους, αφού ένας στους δύο ηλικίας 15 έως 24 ετών, εκτός σχολείου, είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Θραύση κάνει η ανεργία και στους Ελληνες πτυχιούχους, αφού η χώρα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ανέργων πτυχιούχων ηλικίας 25 έως 34 ετών, σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ όσοι δουλεύουν είναι οι πιο χαμηλόμισθοι. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ανέργων στην ΕΕ, ενώ Ελλάδα και Ιταλία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η ανεργία των νέων είναι πάνω από το τριπλάσιο του μέσου ετήσιου ποσοστού ανέργων. Η Ελλάδα έχει και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ για το 1998.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία για την επέκταση και μεγέθυνση της ανεργίας στην Ελλάδα, δημοσίευσε χτες στις Βρυξέλλες η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν (EUROSTAT) και αποτελούν κόλαφο για την κυβερνητική προπαγάνδα, που ισχυρίζεται ότι «μετά το 1993» η ανεργία στην Ελλάδα έχει «συγκρατηθεί». Ας σημειωθεί ότι η χώρα, πριν μερικά χρόνια, δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο πρόβλημα ανεργίας, σε σχέση με χώρες σαν την Ισπανία ή την Ιταλία. Παρ' όλα αυτά, το κόστος επανένταξης στην ΟΝΕ είναι ιδιαίτερα βαρύ και έσπειρε κοινωνικά συντρίμμια στη χώρα.

Συγκριτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, στην οποία τα ποσοστά ανεργίας, σε όλες τις ηλικίες και κατηγορίες εργαζομένων, παρουσιάζουν εκτίναξη προς τα πάνω. Αλλά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους νέους και τις γυναίκες ανέργους, η κατάσταση που προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ είναι, κυριολεκτικά, δραματική και κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει όλο και περισσότερο.

Η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικίες και κατηγορίες

Η «εναρμονισμένη» επίσημη ανεργία - όπως μετριέται στο σύνολο της ΕΕ - αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα για το σύνολο των ηλικιών. Για τη συνολική κατηγορία (15-59 ετών), τα ποσοστά είναι 8% (1992), 9% (1993), 10% μεταξύ 1994 και 1997, και 11,6% το 1998. Το 1998 μόνο η Ισπανία (18,8%), αλλά σε πτωτική τάση, η Ιταλία (12,2%) και η Γαλλία (11,7%) έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας από τη χώρα μας. Η ανεργία στην Ελλάδα για τους νέους (15-24 ετών) ήταν 25% (1992), 27% (1993), 28% (1994 και 1995), 31% (1996 και 1997) και 32,1% το 1998. Η ανεργία για τους εργαζόμενους (25-34 ετών) αυξήθηκε αντίστοιχα από 9% (1992) σε 12% (1997). Η Ελλάδα το 1998 παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας γυναικών (17,4%) στην ΕΕ, και υπολείπεται μόνο της Ισπανίας (26,6%). Ακολουθούν η Ιταλία (16,7%) και η Γαλλία (13,8%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 11,8%. Η Ελλάδα με μέσο ποσοστό ανεργίας για το 1998 στο 11,6% είναι πάνω και από το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό (10,0%).

Ανεργοι νέοι και πτυχιούχοι

Η Ελλάδα έχει μια δραματική αύξηση των νέων ανέργων (15-24 ετών). Τα ετήσια ποσοστά, επί του πληθυσμού, για το σύνολο της ΕΕ, το 1998, έχουν ως εξής: Βέλγιο (7,4%), Δανία (5,3%), Γερμανία (4,9%), Ελλάδα (12,9%), Ισπανία (14,6%), Γαλλία (9,1%), Ιρλανδία (5,7%), Ιταλία (12,9%), Λουξεμβούργο (2,5%), Ολλανδία (5,1%), Αυστρία (3,8%), Πορτογαλία (5,1%), Φινλανδία (11,2%), Σουηδία (7,5%) και Βρετανία (9,1%). Οσον αφορά τα ποσοστά κατ' ηλικία, η κατάσταση είναι δραματική. Στην Ελλάδα, το 1997, το 29,9% των νέων ηλικίας 15-24 ετών, εκτός σχολείου, ήταν άνεργοι, ενώ το 19,8% ήταν υποαπασχολούμενοι. Ουσιαστικά, ένας στους δύο νέους είναι εκτός εργασίας. Αλλά και η κατάσταση για τους πτυχιούχους δεν ήταν καλύτερη το 1997, το 11,1% των πτυχιούχων ηλικίας 25-34 ετών ήταν άνεργοι, όταν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 8,6%. Αλλά και γι' αυτούς που βρήκαν δουλιά, μόνο το 55,6% εμφανίζεται να εργάζεται ανάλογα με το πτυχίο στην ηλικία μεταξύ 25 και 34 ετών, ενώ για τις ηλικίες 35-59 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 73,5%. Οι υπόλοιποι αποδέχονται κάθε μορφής εργασία, κάτω από την «ποιότητα» του πτυχίου τους.

Η Ελλάδα έχει και τις μικρότερες μηνιαίες αποδοχές στην ΕΕ, για όλες τις κατηγορίες μισθωτών των τριών βαθμίδων παιδείας, κατώτερης, μέσης και ανωτέρας, με εξαίρεση την Πορτογαλία, για τις δύο κατώτερες βαθμίδες. Ετσι, για το 1995, όσοι έχουν κάνει τις βασικές υποχρεωτικές σπουδές έχουν μηνιαίο εισόδημα 933 ΕΥΡΩ, υψηλότερο μόνο των Πορτογάλων (564 ΕΥΡΩ). Ολοι οι άλλοι πληρώνονται καλύτερα, με αποκορύφωμα τους Δανούς (2.349 ΕΥΡΩ). Οι Ελληνες που έχουν τελειώσει και το Λύκειο έχουν μέσο μηνιαίο εισόδημα 968 ΕΥΡΩ και υπολείπονται μόνο των Πορτογάλων (812 ΕΥΡΩ). Ολοι οι άλλοι πληρώνονται καλύτερα και πρώτοι οι Δανοί (2.761 ΕΥΡΩ) και οι Λουξεμβούργειοι (3.085 ΕΥΡΩ). Οσον αφορά τους Ελληνες πτυχιούχους, αυτοί είναι οι πιο χαμηλόμισθοι της ΕΕ με μέσες μηνιαίες απολαβές της τάξης των 1.386 ΕΥΡΩ, όταν ο αντίστοιχος Γερμανός είναι στα 3.946 ΕΥΡΩ, ο Λουξεμβούργειος στα 3.930 ΕΥΡΩ και ο Δανός στα 3.885 ΕΥΡΩ. Ακόμη και στη φτωχή Πορτογαλία οι πτυχιούχοι έχουν μηνιαίες απολαβές μεγαλύτερες των αντίστοιχων ελληνικών, ανερχόμενες σε μέσο ποσοστό στα 1.660 ΕΥΡΩ.

ΔΙΩΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Στο πλευρό τους οι μαζικοί φορείς

Διοργανώνεται συλλαλητήριο την Τρίτη 29 του Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο  Αλεξανδρούπολης

Την αγανάκτησή τους για τη δικαστική δίωξη κατά των στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, γιατί διαδήλωσαν την 25η Μάρτη 1999 στην Αλεξανδρούπολη κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους φορείς της πόλης και καλούν το λαό να καταδικάσει το γεγονός αυτό, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιείται την Τρίτη 29 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο δημαρχείο.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, το γεγονός της δίωξης δεν ξάφνιασε, καθώς η κυβέρνηση με τον αντιδημοκρατικό κατήφορό της έχει ήδη κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και μέλη του Συλλόγου.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει και χειρότερα για να αποδείξει πως κρατά σοβαρά στα χέρια της το βούρδουλα, με τον οποίο θέλει να επιβάλει στη σκέψη των ανθρώπων ως μονόδρομο τον εφιάλτη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ομως πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιες ενέργειες δε μας πτοούν. Εμείς που αγωνιζόμαστε χρόνια για τα δικαιώματα της γυναίκας, και πριν απ' όλα για την ειρήνη, αρνούμαστε να μπούμε στη νέα λογική του παραλογισμού της "νέας τάξης πραγμάτων", που προσπαθούν να μας επιβάλουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης και καλεί όλες τις γυναίκες του νομού να δώσουν το «παρών» τους στη συγκέντρωση της Τρίτης.

Την πλήρη συμπαράστασή του στα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, που δικάζονται στην Αλεξανδρούπολη γιατί διαδήλωσαν ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, εκφράζει και το ΔΣ της Β` ΕΛΜΕ Εβρου . Τονίζει σε ανακοίνωση ότι αισθάνεται περηφάνια γιατί ανάμεσα στους δικαζόμενους αγωνιστές της ειρήνης είναι και αρκετοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, στους οποίους και εκφράζει την ιδιαίτερη αλληλεγγύη του.

«Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να αγωνίζονται για την ειρήνη, αλλά και καθήκον τους να βάλουν φραγμό σε μια πολιτική που ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων και έχει βασικό στόχο να τρομοκρατήσει και να υποτάξει το λαϊκό κίνημα. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα δίωξη στην υπόθεση «ροζ σκάνδαλο»

Ποινική δίωξη για «ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση», άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Κολιούσης εναντίον των νεαρών Γιασέρ Χαμάντα και Τζαννέτου Τσαπατσάρη, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους την περασμένη Παρασκευή ο σχεδιαστής μόδας Φιλήμων. Πρόκειται για τη δεύτερη ποινική δίωξη που ασκείται με βάση τις μηνύσεις επωνύμων, τους οποίους οι προαναφερόμενοι νεαροί είχαν εμπλέξει στο τελευταίο, πολύκροτο, «ροζ σκάνδαλο» και η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει παραπέμψει σε τακτικό ανακριτή με την κατηγορία της «ασέλγειας παρά φύση μεταξύ αρρένων κατ' επάγγελμα από κερδοσκοπία». Για την υπόθεση Χαμάντα - Τσαπατσάρη, θα γίνει προανάκριση από πταισματοδίκη.

Κατάδυση με δύο νεκρούς

Δύο νεκροί ήταν η τραγική κατάληξη, χτες το μεσημέρι στη μία, της άσκησης κατάδυσης του Σχολείου Αυτοδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, στην περιοχή Μουλκίου Σαλαμίνας. Νεκροί από πνιγμό ανασύρθηκαν ο ανθυπολοχαγός (ΜΗΧ) Λάμπρος Λάμπρου, που υπηρετούσε στον 50ό Λόχο Μηχανικού και ο κελευστής (Τ/ΨΥΚΤ) Κωνσταντίνος Γκιόκας, που υπηρετούσε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ. Οι παραπάνω συμμετείχαν σε ομάδα 8 ατόμων, που πραγματοποιούσε άσκηση κατάδυσης, όταν κατά τη διάρκεια της κατάδυσης για αδιευκρίνιστους λόγους απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους για να βρεθούν σε λίγο νεκροί σε βάθος 40 μέτρων. Από τον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, διατάχθηκε προανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών του δυστυχήματος και των αιτιών θανάτου των δύο ανδρών.

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Εως τις 14 Μάρτη η προθεσμία

Αλλάζει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για την εγγραφή των εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, μετά την εξαγγελία για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 9 Απρίλη. Ετσι, η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών θα συμπέσει με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, δηλαδή στις 14/3. Οσοι, λοιπόν, γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Δήμο ή την κοινότητά τους για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το Δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ