ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Αμηχανία και αντιδράσεις συνόδευσαν το ευρωψηφοδέλτιο

Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου από τον Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, κορυφαία στελέχη αντέδρασαν έντονα με δηλώσεις και ανακοινώσεις, με τις οποίες αμφισβητούν τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε με τη δημοσιοποίηση του ευρωψηφοδελτίου να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε «νέο ξεκίνημα» και «ανανέωση». Μια... ανανέωση όμως, η οποία περιορίζεται στην παρουσίαση «νέων προσώπων», αφού το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζουν να είναι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του έκανε λόγο για «ομάδα μάχης», «ανανέωσης» και «συνέχειας» και ακολουθώντας τη δημαγωγική τακτική που έχει εγκαινιάσει από τη μέρα της προεκλογικής περιόδου, ισχυρίστηκε ότι «είναι η ομάδα που θα παλέψει για την Ευρώπη την κοινωνική, της εργασίας, της απασχόλησης και της γνώσης»...

Βέβαια, σπεύδοντας ο ίδιος να... αποκαταστήσει την τάξη και να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του, τόνισε ότι «νέα ομάδα» θα παλέψει και για την «Ευρώπη της ανταγωνιστικότητας», για την «ισχυρή Ευρώπη», δηλώνοντας ουσιαστικά ότι θα παλέψει για τη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου από τον Γ. Παπανδρέου κρατήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή μυστική και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία» που διακήρυττε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν και τόσο... συμμετοχική, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος πήρε υπόψη του, ούτε συνεδρίαση κάποιου κορυφαίου οργάνου του κόμματος προηγήθηκε.

Μέσα στο κλίμα αμηχανίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτές του κόμματος και πολλά κορυφαία στελέχη επιχείρησαν με δηλώσεις τους να στηρίξουν τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε στη Χαρ. Τρικούπη σύσκεψη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Σπ. Βούγια και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη. Με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές συναντήθηκε και ο επικεφαλής της εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές Ευάγ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά ο Ευαγ. Βενιζέλος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου δήλωσε: «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να συσπειρωθεί το όλον ΠΑΣΟΚ. Το ψηφοδέλτιο είναι αναμφίβολα δείγμα της αντίληψης του Γ. Παπανδρέου για την ανανέωση και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, μετέχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών». Συγχρόνως ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε μια φράση που άφησε πολλά ερωτηματικά, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είστε χρόνια στο κουρμπέτι αλλά τώρα πάτε στο γκισέ»...

Εντονες αντιδράσεις

Πάντως την ίδια στιγμή επτά πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα ο Γ. Αρσένης, ο Γ. Βασιλακόπουλος, ο Κρίτων Βασιλικόπουλος, ο Μ. Γκίβαλος, ο Γ. Δασκαλάκης, ο Χρ. Λιακόπουλος και ο Γ. Ραφτόπουλος εξέδωσαν ανακοίνωση την οποία υπογραφούν, στην οποία επικρίνουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εθνικές εκλογές επειδή απομακρύνθηκε από την κοινωνική του βάση, ενώ ασκούν αυστηρή κριτική στις επιλογές της νέας ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη αναφέρουν ότι το κόμμα τους «πορεύεται χωρίς πολιτικούς στόχους, χωρίς καθοδηγητικό κορμό, χωρίς ιδεολογικές αρχές». Υποστηρίζουν ότι «πιο κρίσιμο πλήγμα» στο κόμμα τους «επέφερε η άκριτη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν», και δηλώνουν ότι «από δω και πέρα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Επίσης, το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαναγιωτακόπουλος, δήλωσε: «Το μήνυμα των εκλογών του Μαρτίου δεν έγινε κατανοητό. Φαίνεται πως η ηγεσία και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινούνται εκτός τόπου και χρόνου. Φοβάμαι ότι διακυβεύονται το εύρος, η συνοχή και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης».

Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ είναι η Μαίρη Ματσούκα, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην «Cosmote» και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπεύθυνη για τους νέους στη Γενική Συνομοσπονδία.

Στις υπόλοιπες θέσεις είναι οι: Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Καρτάλης, Αννυ Ποδηματά, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Μαριλένα Κοππά, Μουσαφέρ Καπζά, Ολγα Κουρίδου, Εμμανουήλ Κρασανάκης, Πωλίνα Λάμψα, Αθανάσιος Μαλτεπιώτης, Καλυψώ Νικολαΐδη, Νικήτας Κανάκης, Καλή - Μαρία Πηνίου, Ηλίας Αντωνίου, Μαριάννα Γενενετζή - Παγκάλου, Αναστασία Ευθυμίου και Γιάννης Μπουτάρης.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Νέα νίκη» για αντιλαϊκή επίθεση

Κ. Καραμανλής: Στόχος μας η πρώτη θέση με καθαρή διαφορά - Οχι στη χαλαρή ψήφο

Συνέχεια της «νίκης» των βουλευτικών εκλογών θεωρεί την προεξοφλούμενη «νέα νίκη» στις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου από πιο ισχυρή θέση να εφαρμόσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακριβώς γι' αυτό άνοιξε μέτωπο κατά της «χαλαρής ψήφου».

Αποσαφηνίζοντας τον εκλογικό στόχο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής δήλωσε καθαρά ότι «στόχος μας είναι η πρώτη θέση, με καθαρή διαφορά». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Θέλουμε χαμηλούς τόνους, αλλά όχι χαλαρή ψήφο». Στη Ρηγίλλης, δεν κρύβουν ότι στόχος είναι η εκλογή έντεκα ευρωβουλευτών, πράγμα που προϋποθέτει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ότι το ποσοστό που πρέπει να πάρει θα είναι πάνω 41,6% στις 13 Ιούνη.

Οι ευρωεκλογές «έχουν ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική διάσταση», επισήμανε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του. Στη βάση αυτή ζήτησε την ενίσχυση της ΝΔ, αφενός, για να λυθούν τα «καθημερινά προβλήματα» (όπως έκανε δημαγωγώντας ασύστολα και στις εθνικές εκλογές), και από την άλλη γιατί μόνο η ΝΔ, ως αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα στα ευρωπαϊκά όργανα, πολύ περισσότερο που είναι μέλος της «δεξιάς πλειοψηφίας» που διαμορφώνεται σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πλαίσιο της «πολιτικής αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών», βασικά όπλα της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ είναι η προβολή της φυσιογνωμίας της ως «αυθεντικού εκφραστή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού»: «Οι δικές μας θέσεις είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Είμαστε οι πρωτοπόροι, οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, αποφεύγοντας παράλληλα να κάνει την παραμικρή ευθεία αναφορά ή φραστική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του. «Αντίπαλοί μας είναι τα καθημερινά, μεγάλα προβλήματα του πολίτη. Δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα πορεία στη νέα εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε επιμονή «στην προβολή των θέσεων, των επιτυχιών που είχαμε στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, του έργου που προωθούμε σε όλους τους τομείς». Ο ίδιος όμως δεν ανέφερε κάποια τέτοια «επιτυχία» και επιχείρησε να καλύψει την «έλλειψη» με όμορφες διακηρύξεις και παχιά λόγια του τύπου «σημείο αναφοράς της νέας διακυβέρνησης και κεντρικός στόχος μας είναι η βελτίωση των όρων ζωής των πολλών, η αλλαγή, η μεταρρύθμιση της καθημερινότητας, επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος». Δεν παρέλειψε επίσης να υποσχεθεί «πρόσβαση και επιλογές στην εργασία, πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην Παιδεία και στη μόρφωση, κοινωνική προστασία και ισότιμη συμμετοχή σε μια κοινωνία ασφάλειας και ευημερίας»!

Ψηφοδέλτιο και «κόντρες»

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που ανακοινώθηκε προχτές ήταν «χωρίς εκπλήξεις», ενώ έτυχε χτες «παγερής» υποδοχής από τον Κ. Μητσοτάκης λόγω της συμμετοχής του Αντ. Σαμαρά στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αντίδραση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, που θεωρεί ότι γίνεται για την «τιμή των όπλων», ενώ εκτιμάται ότι δεν είναι σε θέση πλέον να επηρεάσει στο ελάχιστο το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

«Το ψηφοδέλτιο (σ.σ. της ΝΔ) είναι ευθύνη του προέδρου, θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι ψηφοδέλτιο νίκης», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως ταυτόχρονα εγκωμίασε... το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. «Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ψηφοδέλτιο, πράγματι τολμηρό, είναι μια κίνηση ενδιαφέρουσα, αποφασιστική», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας όμως ενδοιασμούς για το «εάν θα βγει σε καλό του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα». Περισσότερο συγκρατημένη η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ΝΔ «έδωσε στον κ. Σαμαρά, μια δεύτερη ευκαιρία. Εύχομαι αυτή τη φορά να μην την απογοητεύσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συνάντηση μιας ώρας με τον Αντ. Σαμαρά, επισφραγίζοντας την επάνοδό του στη ΝΔ ύστερα από 11 χρόνια. Ο Αντ. Σαμαράς είναι δεύτερος στη σειρά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ι. Βαρβιτσιώτης και ακολουθούν: Αντ. Τρακατέλλης, Γ. Δημητρακόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ρόδη Κράτσα, Ι. Γκλαβάκης, Μαρία Καρσιώτου - Παναγοπούλου, Γ. Παπαστάμκος, Ν Βακάλης, Μαν. Μαυρομμάτης, Μαργ. Σχοινάς, Μαν. Αγγελάκας, Μαρία Διαμαντοπούλου, Σωτ. Σορόγκας, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γ. Μυλωνάς, Μ. Σωτηρίου, Ν. Σπυριδωνάκος, Μαρία Συρεγγέλα, Κ. Τουρνάς, Αθ. Χαλιλοπούλου, η Εβελίνα Φελικίδου και Κ. Πουπάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ