ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δυναμικοί και αποφασισμένοι οι αγρότες

ΡΩΜΗ. -

Πάνω από μισό εκατομμύριο αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, κατέλαβαν χτες πολλές ιταλικές πόλεις διαδηλώνοντας κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής από την κυβέρνηση Πρόντι και ζητώντας περισσότερες πιστώσεις, λιγότερους φόρους και δυναμικότερη παρέμβαση υπέρ της ιταλικής γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Οι Ιταλοί γεωργοί με τρακτέρ και ζώα έγιναν, πράγματι, οι πρωταγωνιστές της πιο "δυναμικής" και πρωτότυπης διαδήλωσης που είδε ποτέ η Ιταλία, ζητώντας από την κυβέρνηση Πρόντι μια πολιτική προστασίας της γεωργικής παραγωγής και των εισοδημάτων τους.

Μισό εκατομμύριο γεωργοί μαζί με τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα αλλά και με τους "συντρόφους" τους, κότες, πρόβατα, χοίρους και αγελάδες κατέκλυσαν με αυτή την ιδιόμορφη και πρωτότυπη διαδήλωση τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μπλοκάροντας τα ιστορικά κέντρα της Ρώμης, Νάπολης, Τζένοβας, Τορίνου, Μπάρι και πολλών άλλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Πρόντι.

Εκατοντάδες πρόβατα, το καθένα με πολύχρωμο μπαλόνι δεμένο στο λαιμό, παρήλασαν χτες το πρωί στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακή συμφόρηση, ταυτόχρονα όμως προκαλώντας και το βλέμμα και μέσω αυτού, τη σκέψη του Ιταλού πολίτη που δύσκολα συνειδητοποιεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και πόσο αλληλένδετα είναι αυτά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σαν εργαζόμενοι. Η ίδια περίπου σκηνή επαναλαμβανόταν και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα σε όλη την Ιταλία. Στο Τορίνο πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι 2.000 κότες και τα 5.000 τρακτέρ που κατέκλυσαν τους δρόμους.

Η φωνή διαμαρτυρίας των γεωργών έρχεται να ενωθεί με τη φωνή που έχουν υψώσει τις τελευταίες μέρες οι γαλακτοπαραγωγοί στη Βόρεια Ιταλία, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση την επιστροφή των προστίμων που κατέβαλαν στην ΕΕ για τις "παραβιάσεις" των ποσοστώσεων της παραγωγής γάλακτος, διευρύνοντας έτσι το μέτωπο των διαμαρτυρόμενων αγροτών και κινητοποιώντας σχεδόν όλα τα παραγωγικά τμήματα της υπαίθρου.

Οι γαλακτοπαραγωγοί που έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από το Γενάρη αυτού του χρόνου, βρέθηκαν και πάλι στα "οδοφράγματα" μια βδομάδα πριν, μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης μεταξύ των διαπραγματευτικών επιτροπών των αγροτών και της κυβέρνησης Πρόντι. Τις τελευταίες μέρες διέκοψαν με μπλόκα την κυκλοφορία σε οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της Βόρειας Ιταλίας.

Η κυβέρνηση μπροστά στη σθεναρή στάση των γαλακτοπαραγωγών και την αποτυχία της πολιτικής της να μην παίρνει θέση αλλά να στέλνει συνεχώς το ζήτημα σε διάφορες επιτροπές, προχώρησε σε ένα δειλό βήμα, που δεν είναι άλλο από την κατάθεση σχεδίου νόμου που η ιταλική Γερουσία επρόκειτο να εξετάσει χτες και προβλέπει την επιστροφή του 80% των προστίμων που έχουν καταβληθεί εξαιτίας της παραβίασης των ποσοστώσεων αυτών.

Οι παραγωγοί όμως ζητούν την ολοκληρωτική επιστροφή των προστίμων - αφού η επιτροπή που διερεύνησε το ζήτημα αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ποσοστώσεων της παραγωγής γάλακτος και ότι η φερόμενη υπερπαραγωγή ήταν ψευδής, ενώ καμία ευθύνη δε φέρουν οι παραγωγοί - και έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμοι να δώσουν σκληρή μάχη μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Διπλωματικοί διαξιφισμοί για τις επιθεωρήσεις
  • Εντονες αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις στα προεδρικά μέγαρα του Ιράκ
  • Ρωσία και Γαλλία προσπαθούν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο νέας όξυνσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί η γαλλική και ρωσική διπλωματία, προκειμένου να προλάβουν μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ σχετικά με τα προεδρικά μέγαρα και την είσοδο ή όχι σε αυτά των επιθεωρητών της UNSCOM. Πεδίο της διπλωματικής αντιπαράθεσης και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν τόσο οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο όσο και ο ιρακινός στρατός.Οι διαφωνίες και η διαμάχη συμφερόντων επιμένουν να ραγίζουν το προσωπείο ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτό προβάλλεται μέσα από τη γενικόλογη διατύπωση της αναγκαιότητας συμμόρφωσης του Ιράκ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και καταστροφής του οπλοστασίου του. Ρωσία και Γαλλία προσπαθούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο νέας όξυνσης της έντασης με αφορμή την άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει τη διενέργεια ελέγχου σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της και στα προεδρικά παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής η Ρωσία απέτυχε να "περάσει" ορισμένες προτάσεις στην αναφορά των 20 μελών της ειδικής επιτροπής αφοπλισμού. Η Ρωσία επέμεινε μάταια τόσο να διοριστούν περισσότεροι αναπληρωτές επικεφαλής στην ειδική επιτροπή όσο και να διατυπωθεί το ότι το Ιράκ έχει καταστρέψει τους πυραύλους ευρέος βεληνεκούς και το πυρηνικό πρόγραμμά του. Στόχος της Ρωσίας και της Γαλλίας φάνηκε να είναι η αποδυνάμωση της απόλυτης ισχύος του επικεφαλής της UNSCOM Αυστραλού Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αλλά και του αναπληρωτή του Αμερικανού Τσαρλς Ντουέλφερ, οι οποίοι και καθορίζουν τις ενέργειες των επιθεωρητών, και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός, έστω και λεκτικού, θετικού προηγούμενου (με τη διατύπωση της παραδοχής μερικής συμμόρφωσης του Ιράκ), για να χρησιμοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη συζήτηση για την άρση των, σε βάρος του, κυρώσεων.

Τελικά οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές, εξαιτίας της κάθετης άρνησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επιτεύχθηκε, όμως, η υιοθέτηση πρότασης δέσμευσης ως προς το σεβασμό στην "εθνική ασφάλεια, κυριαρχία και αξιοπρέπεια" του Ιράκ. Παράλληλα, Ρωσία και Γαλλία ασκούν πιέσεις στον Ρίτσαρντ Μπάτλερ να μεταβεί άμεσα στη Βαγδάτη, για να συζητήσει με την ιρακινή ηγεσία "τις καλύτερες δυνατές μεθόδους επιθεώρησης", με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ, "συζητηθεί και η διενέργεια επιθεωρήσεων στα προεδρικά παλάτια". "Ιδανική λύση για την αποσαφήνιση των αμφισβητούμενων σημείων", χαρακτήρισε ο Υβ Ντουτριό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, την επίσκεψη Μπάτλερ στη Βαγδάτη, ο οποίος, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ο Μπάτλερ θα επισκεφτεί το Ιράκ την επόμενη βδομάδα. Ο Ντουτριό υποστήριξε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της UNSCOM Ρολφ Εκέους είχε κάνει προφορική συμφωνία με τις ιρακινές αρχές να μην ελεγχθούν τα προεδρικά παλάτια.

Σαφής στόχος της ρωσικής και της γαλλικής διπλωματίας είναι η εξεύρεση μιας μέσης λύσης στη διαφωνία, που έχει προκύψει, με επίκεντρο τα προεδρικά μέγαρα, η οποία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην εκ νέου όξυνση της έντασης στον Περσικό Κόλπο. Εντελώς αντίθετες με την άποψη αυτή εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η ειδική επιτροπή έχει δικαίωμα να ελέγξει όποτε και όπως επιθυμεί όλα τα ύποπτα μέρη και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος για κάτι που έχει τεθεί ως όρος. Ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι ο Μπάτλερ στήριξε την ελευθερία κινήσεων του Ρίτσαρντ Μπάτλερ και επανέλαβε ότι το Ιράκ έχει, ήδη, εμποδίσει επιθεωρήσεις σε 52 από τα 63 μέρη που χαρακτηρίζει "μείζονος εθνικής σημασίας". Από την πλευρά του το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριζε ότι μόνο σε 3 μέρη έχει απαγορευτεί ο έλεγχος.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Παραμένει η αβεβαιότητα και η αστάθεια

ΤΙΡΑΝΑ.- Αν κανείς πιστέψει τις πληροφορίες από την Αλβανία, αρκετοί από τους αποδέκτες των όπλων που είχαν αφαιρεθεί από στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της περασμένης άνοιξης τα χρησιμοποιούν για να ληστεύουν - κυριολεκτικά - όποιον βρουν μπροστά τους. Στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, γνωστοί - άγνωστοι ένοπλοι στήνουν μπλόκα στα περίχωρα των Τιράνων, αλλά και κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

Ολιγομελείς συμμορίες αφαιρούν χρήματα και οτιδήποτε μπορεί να ρευστοποιηθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κλέβουν και τα αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια προσπαθούν να προωθήσουν στην αλβανική αγορά.

Τον τελευταίο μήνα, συμμορίες εμφανίστηκαν στη Λούσνια και στο Μπάλτσι, περιοχή όπου βρίσκονται πετρελαιοπηγές. Στην περιοχή έφτασαν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και το φαινόμενο περιορίστηκε. Στη συνέχεια όμως άλλες συμμορίες - αυτή τη φορά από το βορρά - έκαναν την εμφάνισή τους στη διαδρομή προς τη Σκόδρα.

Στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, κάτοικοι του προαστίου Ιζμπερι των Τιράνων με "καλάσνικοφ" σταματούν διερχόμενα οχήματα και ληστεύουν τους επιβάτες.

Στην ίδια περιοχή πριν δέκα μέρες σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και δυο ληστές. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το στρατόπεδο που φιλοξενεί την ελληνική στρατιωτική δύναμη που παραμένει στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η αύξηση των κρουσμάτων βίας και των ληστειών αποδίδεται στην ανάγκη επιβίωσης των πολιτών, αφού τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομικών, οι οποίοι, κυκλοφορώντας σε ομάδες και με πολιτική περιβολή, θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις δράσης συμμοριών.

Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, προσπαθώντας πλέον όχι να συγκεντρώσει - αφού κάτι τέτοιο θεωρείται υπερβολικά δύσκολο - αλλά να περιορίσει τη χρήση των όπλων, ετοίμασε νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το οποίο προβλέπει φυλάκιση 10 χρόνων για τα άτομα που κυκλοφορούν οπλισμένα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο συνολικός αριθμός όπλων (διαφόρων τύπων) που έχουν περάσει στην Ελλάδα από την κρίση και έπειτα ξεπερνάει τις 100.000.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Αλβανία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή και τον Γιάννη Θεωνά, ευρωβουλευτή, επισκέπτεται τα Τίρανα στις 26 και 27 του Νοέμβρη.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής, με εκπροσώπους κομμάτων και άλλους παράγοντες της Αλβανίας.

Αγρότες σε συμβολική κατάληψη σιδηρογραμμών στην Βόρεια Ιταλία


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ