Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Διπλωματικοί διαξιφισμοί για τις επιθεωρήσεις
  • Εντονες αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις στα προεδρικά μέγαρα του Ιράκ
  • Ρωσία και Γαλλία προσπαθούν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο νέας όξυνσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί η γαλλική και ρωσική διπλωματία, προκειμένου να προλάβουν μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ σχετικά με τα προεδρικά μέγαρα και την είσοδο ή όχι σε αυτά των επιθεωρητών της UNSCOM. Πεδίο της διπλωματικής αντιπαράθεσης και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν τόσο οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο όσο και ο ιρακινός στρατός.Οι διαφωνίες και η διαμάχη συμφερόντων επιμένουν να ραγίζουν το προσωπείο ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτό προβάλλεται μέσα από τη γενικόλογη διατύπωση της αναγκαιότητας συμμόρφωσης του Ιράκ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και καταστροφής του οπλοστασίου του. Ρωσία και Γαλλία προσπαθούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο νέας όξυνσης της έντασης με αφορμή την άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει τη διενέργεια ελέγχου σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της και στα προεδρικά παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής η Ρωσία απέτυχε να "περάσει" ορισμένες προτάσεις στην αναφορά των 20 μελών της ειδικής επιτροπής αφοπλισμού. Η Ρωσία επέμεινε μάταια τόσο να διοριστούν περισσότεροι αναπληρωτές επικεφαλής στην ειδική επιτροπή όσο και να διατυπωθεί το ότι το Ιράκ έχει καταστρέψει τους πυραύλους ευρέος βεληνεκούς και το πυρηνικό πρόγραμμά του. Στόχος της Ρωσίας και της Γαλλίας φάνηκε να είναι η αποδυνάμωση της απόλυτης ισχύος του επικεφαλής της UNSCOM Αυστραλού Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αλλά και του αναπληρωτή του Αμερικανού Τσαρλς Ντουέλφερ, οι οποίοι και καθορίζουν τις ενέργειες των επιθεωρητών, και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός, έστω και λεκτικού, θετικού προηγούμενου (με τη διατύπωση της παραδοχής μερικής συμμόρφωσης του Ιράκ), για να χρησιμοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη συζήτηση για την άρση των, σε βάρος του, κυρώσεων.

Τελικά οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές, εξαιτίας της κάθετης άρνησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επιτεύχθηκε, όμως, η υιοθέτηση πρότασης δέσμευσης ως προς το σεβασμό στην "εθνική ασφάλεια, κυριαρχία και αξιοπρέπεια" του Ιράκ. Παράλληλα, Ρωσία και Γαλλία ασκούν πιέσεις στον Ρίτσαρντ Μπάτλερ να μεταβεί άμεσα στη Βαγδάτη, για να συζητήσει με την ιρακινή ηγεσία "τις καλύτερες δυνατές μεθόδους επιθεώρησης", με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ, "συζητηθεί και η διενέργεια επιθεωρήσεων στα προεδρικά παλάτια". "Ιδανική λύση για την αποσαφήνιση των αμφισβητούμενων σημείων", χαρακτήρισε ο Υβ Ντουτριό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, την επίσκεψη Μπάτλερ στη Βαγδάτη, ο οποίος, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ο Μπάτλερ θα επισκεφτεί το Ιράκ την επόμενη βδομάδα. Ο Ντουτριό υποστήριξε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της UNSCOM Ρολφ Εκέους είχε κάνει προφορική συμφωνία με τις ιρακινές αρχές να μην ελεγχθούν τα προεδρικά παλάτια.

Σαφής στόχος της ρωσικής και της γαλλικής διπλωματίας είναι η εξεύρεση μιας μέσης λύσης στη διαφωνία, που έχει προκύψει, με επίκεντρο τα προεδρικά μέγαρα, η οποία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην εκ νέου όξυνση της έντασης στον Περσικό Κόλπο. Εντελώς αντίθετες με την άποψη αυτή εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η ειδική επιτροπή έχει δικαίωμα να ελέγξει όποτε και όπως επιθυμεί όλα τα ύποπτα μέρη και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος για κάτι που έχει τεθεί ως όρος. Ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι ο Μπάτλερ στήριξε την ελευθερία κινήσεων του Ρίτσαρντ Μπάτλερ και επανέλαβε ότι το Ιράκ έχει, ήδη, εμποδίσει επιθεωρήσεις σε 52 από τα 63 μέρη που χαρακτηρίζει "μείζονος εθνικής σημασίας". Από την πλευρά του το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριζε ότι μόνο σε 3 μέρη έχει απαγορευτεί ο έλεγχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ