Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες κατευθύνσεις για Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.- Η τουρκική πολιτική ηγεσία αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τα δύο κυριότερά της προβλήματα: την οικονομική κρίση και τους Κούρδους αυτονομιστές.

Πόλεμος κατά του πληθωρισμού...

Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της υπηρεσίας "Economist Intelligence Unit" (EIU), βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίου "σταθεροποίησης". Φαίνεται ότι υιοθετεί ένα πρόγραμμα για τη μείωση του πληθωρισμού στο 50% ως το τέλος του 1998, μέσω ενός (ακόμη) πακέτου μέτρων λιτότητας που θα περιορίσουν την ανάπτυξη του Εθνικού Προϊόντος (GNP) στο 3%, από περίπου 6% φέτος. Αν και υπάρχουν σχέδια για ένα πρόγραμμα - "σοκ" για τη μείωση του πληθωρισμού στο 24%, η πάντοτε παρούσα απειλή καταφυγής στις κάλπες οδηγεί την κυβέρνηση Γιλμάζ κατά πάσα πιθανότητα σε μια πιο "διαλλακτική" προσέγγιση.

Ο πρωθυπουργός Γιλμάζ δε δείχνει να επιθυμεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες (μισθοί, φορολογία, σύστημα κοινωνικής πρόνοιας) - αντίθετα, υπόσχεται στους εργαζόμενους ότι θα τους "προστατεύσει" από τον πληθωρισμό. Ο Γιλμάζ ποντάρει, καθώς φαίνεται, στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για να ισοσκελίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα φτάσει 4.000 τρισ. τουρκικών λιρών, με βάση τους στόχους της.

Αλλά πολλά την εμποδίζουν να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους...

... και κατά των Κούρδων

Αλλά εκτός της οικονομίας, η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει στις προτεραιότητές της - κι ίσως ψηλότερα - την καταπολέμηση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Οπως είπε χτες ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, πρόκειται να συναφθεί τριμερής συμφωνία Τουρκίας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση της αυτονομιστικής δράσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Ο Ντεμιρέλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η Ελλάδα ενισχύει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. "Η Τουρκία είναι απογοητευμένη με την υποστήριξη που παρέχουν στο ΡΚΚ ορισμένες γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα", είπε, κατά το πρακτορείο "Ανατολή".

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία "είναι έτοιμες να συνεργαστούν στον τομέα" και "οι πρόεδροι των τριών χωρών υπέγραψαν σχετικό ντοκουμέντο στις αρχές Οκτώβρη στη Βάρνα".

Στο Βόρειο Ιράκ

Στο μεταξύ οι αντιμαχόμενες κουρδικές οργανώσεις συμφώνησαν χτες σε εκεχειρία στο Βόρειο Ιράκ. Η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (PUK) αποδέχεται "εκεχειρία άνευ όρων", δήλωσε στην Αγκυρα ο εκπρόσωπός της Σαζάντ Σαϊμπ.

Η PUK του Τζαλάλ Ταλαμπανί κέρδισε στα μέσα Οκτώβρη εδάφη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, όμως το ΔΚΚ του Μασούντ Μπαρζανί, υποστηριζόμενο από τουρκικά στρατεύματα, άρματα μάχης και αεροπορικές δυνάμεις, ανέκτησε τα εδάφη αυτά ύστερα από σκληρές μάχες και χτες κήρυξε μονομερή εκεχειρία.

Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας στην περιοχή καθιστά δυσκολότερη την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Τουρκία είχε στο παρελθόν φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ως μία εκ των τριών μεσολαβητών - χωρών του ΝΑΤΟ.

"Η Τουρκία είναι τώρα μέρος του προβλήματος, όχι η λύση. Δεν μπορείς να παίρνεις μέρος στις συγκρούσεις και την άλλη στιγμή να είσαι αντικειμενικός μεσολαβητής. Η PUK δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό", δήλωσε διπλωμάτης.

Η οργάνωση του Ταλαμπανί υποστηρίζει ότι "η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αγκυρας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας είναι αδύνατη υπό την παρούσα μορφή της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ