Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δυναμικοί και αποφασισμένοι οι αγρότες

ΡΩΜΗ. -

Πάνω από μισό εκατομμύριο αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, κατέλαβαν χτες πολλές ιταλικές πόλεις διαδηλώνοντας κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής από την κυβέρνηση Πρόντι και ζητώντας περισσότερες πιστώσεις, λιγότερους φόρους και δυναμικότερη παρέμβαση υπέρ της ιταλικής γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Οι Ιταλοί γεωργοί με τρακτέρ και ζώα έγιναν, πράγματι, οι πρωταγωνιστές της πιο "δυναμικής" και πρωτότυπης διαδήλωσης που είδε ποτέ η Ιταλία, ζητώντας από την κυβέρνηση Πρόντι μια πολιτική προστασίας της γεωργικής παραγωγής και των εισοδημάτων τους.

Μισό εκατομμύριο γεωργοί μαζί με τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα αλλά και με τους "συντρόφους" τους, κότες, πρόβατα, χοίρους και αγελάδες κατέκλυσαν με αυτή την ιδιόμορφη και πρωτότυπη διαδήλωση τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μπλοκάροντας τα ιστορικά κέντρα της Ρώμης, Νάπολης, Τζένοβας, Τορίνου, Μπάρι και πολλών άλλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Πρόντι.

Εκατοντάδες πρόβατα, το καθένα με πολύχρωμο μπαλόνι δεμένο στο λαιμό, παρήλασαν χτες το πρωί στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακή συμφόρηση, ταυτόχρονα όμως προκαλώντας και το βλέμμα και μέσω αυτού, τη σκέψη του Ιταλού πολίτη που δύσκολα συνειδητοποιεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και πόσο αλληλένδετα είναι αυτά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σαν εργαζόμενοι. Η ίδια περίπου σκηνή επαναλαμβανόταν και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα σε όλη την Ιταλία. Στο Τορίνο πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι 2.000 κότες και τα 5.000 τρακτέρ που κατέκλυσαν τους δρόμους.

Η φωνή διαμαρτυρίας των γεωργών έρχεται να ενωθεί με τη φωνή που έχουν υψώσει τις τελευταίες μέρες οι γαλακτοπαραγωγοί στη Βόρεια Ιταλία, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση την επιστροφή των προστίμων που κατέβαλαν στην ΕΕ για τις "παραβιάσεις" των ποσοστώσεων της παραγωγής γάλακτος, διευρύνοντας έτσι το μέτωπο των διαμαρτυρόμενων αγροτών και κινητοποιώντας σχεδόν όλα τα παραγωγικά τμήματα της υπαίθρου.

Οι γαλακτοπαραγωγοί που έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από το Γενάρη αυτού του χρόνου, βρέθηκαν και πάλι στα "οδοφράγματα" μια βδομάδα πριν, μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης μεταξύ των διαπραγματευτικών επιτροπών των αγροτών και της κυβέρνησης Πρόντι. Τις τελευταίες μέρες διέκοψαν με μπλόκα την κυκλοφορία σε οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της Βόρειας Ιταλίας.

Η κυβέρνηση μπροστά στη σθεναρή στάση των γαλακτοπαραγωγών και την αποτυχία της πολιτικής της να μην παίρνει θέση αλλά να στέλνει συνεχώς το ζήτημα σε διάφορες επιτροπές, προχώρησε σε ένα δειλό βήμα, που δεν είναι άλλο από την κατάθεση σχεδίου νόμου που η ιταλική Γερουσία επρόκειτο να εξετάσει χτες και προβλέπει την επιστροφή του 80% των προστίμων που έχουν καταβληθεί εξαιτίας της παραβίασης των ποσοστώσεων αυτών.

Οι παραγωγοί όμως ζητούν την ολοκληρωτική επιστροφή των προστίμων - αφού η επιτροπή που διερεύνησε το ζήτημα αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ποσοστώσεων της παραγωγής γάλακτος και ότι η φερόμενη υπερπαραγωγή ήταν ψευδής, ενώ καμία ευθύνη δε φέρουν οι παραγωγοί - και έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμοι να δώσουν σκληρή μάχη μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ