Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ - ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ...
Ρευστές εξελίξεις

ΤΟΚΙΟ. -

Τους φόβους για τις δραματικές επιπτώσεις της κατάρρευσης του - τέταρτου μεγαλύτερου στην Ιαπωνία - χρηματιστηριακού οργανισμού "ΓΙΑΜΑΪΤΣΙ" στις χρηματαγορές των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας επιχειρούν από το περασμένο 24ωρο να διασκεδάσουν παράγοντες της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο.

Ετσι, παρά την πτώση του δείκτη ΝΙΚΕΙ στο χρηματιστήριο του Τόκιο κατά 854,05 μονάδες (ποσοστό γύρω στο 5%) και την ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης πως θα ζητήσει δάνειο ύψους τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν, σε χτεσινές δηλώσεις τους, ότι το Τόκιο "έχει αρκετό ρευστό, για να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία ύψους 23,6 δισ. δολαρίων του χρηματιστηριακού ομίλου "Γιαμαϊτσι" και να αποτρέψει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση όχι μόνον στις ιαπωνικές χρηματαγορές, αλλά και σ' αυτές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας"...

Σ' αυτό το καθησυχαστικό "πνεύμα" κυμάνθηκαν οι ανακοινώσεις παραγόντων του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, όπως του αξιωματούχου, Χαρουκίκο Κουρόντα. Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης των 18 χωρών του ΑΣΕΑΝ στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Κουρόντα είπε ότι η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα έχει στη διάθεσή της επιπλέον κεφάλαια, για να προστατεύσει τους πελάτες - επενδυτές του χρεοκοπημένου ομίλου "ΓΙΑΜΑΪΤΣΙ". Οπως και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Χασιμότο, ο Κουρόντα υποστήριξε ότι τα δρώμενα στα ιαπωνικά χρηματιστήρια δε θα έχουν καταιγιστικές "επιπτώσεις ντόμινο" σε άλλες ασιατικές οικονομίες, με τα ακόλουθα επιχειρήματα: πρώτον, ο όμιλος"Γιαμαϊτσι" παραμένει ικανός να διευθετήσει τις περισσότερες υποχρεώσεις του, εξαιτίας του γεγονότος ότι διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια ρευστά και μη και δεύτερον, η Ιαπωνία "είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του χρόνου με 1 τρισ. δολάρια σε ξένες επενδύσεις και ατού".

Ο όμιλος "Γιαμαϊτσι" είναι ο τρίτος ιαπωνικός χρηματιστηριακός οργανισμός που κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από διάστημα ενός μήνα και θεωρείτο ο τέταρτος μεγαλύτερος (αν και ο πιο αδύναμος...) στη χώρα.

Είχαν προηγηθεί η εταιρία "Ασφάλειες Σάνιο" που χρεοκόπησε στις 3 Νοέμβρη, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα χρέη της και ο "Χοκάιντο Τακουσόκου", μεγάλη εμπορική τράπεζα, που έκλεισε λόγω... οικονομικών δυσκολιών πριν μία βδομάδα. Η κατάρρευση ενός ομίλου του μεγέθους του οργανισμού "Γιαμαϊτσι" θεωρείτο στο παρελθόν "απίθανο ενδεχόμενο", εξαιτίας του προτεξιονισμού (υποστήριξης) που παρείχαν οι ιαπωνικές κυβερνήσεις σε μεγάλους χρηματιστηριακούς οργανισμούς. Σήμερα η κατάρρευση του "Γιαμαϊτσι" εκλαμβάνεται στην Ιαπωνία (τουλάχιστον από τους κυβερνητικούς παράγοντες) ως ένδειξη εκσυγχρονισμού της χώρας προς την κατεύθυνση του "αληθινού ανταγωνισμού"...

Ορισμένοι Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως η χρεοκοπία του"Γιαμαϊτσι" θα προκαλέσει προβλήματα τουλάχιστον στις εταιρίες και στους επενδυτές που είχαν άμεσες σχέσεις δοσοληψίας, αλλά και ότι θα προκαλέσει πτώση της ισοτιμίας του γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Εάν αυτό γίνει, τότε τα ιαπωνικά προϊόντα θα γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά στις αγορές των ΗΠΑ...

Εισαγγελικές έρευνες και για σκάνδαλο "Νομούρα"

Τρία διευθύνοντα στελέχη του ομίλου "Ασφαλίσεις Νομούρα" παραδέχτηκαν την ενοχή τους στην παράνομη διοχέτευση κερδών σε χρηματιστή που δεν τηρούσε τους νόμιμους κανόνες επενδύσεων στις χρηματαγορές. Στα στελέχη του"Ασφαλίσεις Νομούρα" απαγγέλθηκαν (από δικαστήριο του Τόκιο) κατηγορίες ότι παρείχαν το συνολικό ποσό των 370 εκατομμυρίων γιεν (2,91 εκατομ. δολαρίων) σε παράνομο χρηματιστή. Το σκάνδαλο "Νομούρα", (ενός από τους μεγαλύτερους χρηματομεσιτικούς οργανισμούς στην Ιαπωνία), ξέσπασε λίγες μέρες πριν την κατάρρευση του ομίλου "Γιαμαϊτσι"... Θα ακολουθήσουν άραγε και άλλα;

Πάντως, προς το παρόν δε διαφαίνεται πως η Ιαπωνία θα ακολουθήσει το "παράδειγμα" της Νότιας Κορέας, η οποία χτες ζήτησε τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα, γουόν. Αυτό δεν το υποστηρίζουν μόνον αξιωματούχοι της κυβέρνησης Χασιμότο αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς. "Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προσφύγει η Ιαπωνία στο ΔΝΤ" είπε ο Σάμερς, τονίζοντας πως η ιαπωνική περίπτωση είναι "εντελώς διαφορετική από την κατάσταση των οικονομιών στην υπόλοιπη περιοχή" της Ασίας, όπου άλλες τρεις χώρες προσέφυγαν τους τελευταίους μήνες στη βοήθεια του ΔΝΤ.

Ο ίδιος υπογράμμισε με την ευκαιρία την "πελώρια δύναμη" της ιαπωνικής οικονομίας "η οποία χαρακτηρίζεται από το τεράστιο αποταμιευτικό δυναμικό, τη χαμηλή ανεργία και μία εξαιρετικά εντυπωσιακή παραγωγικότητα".

Το δάνειο της Νότιας Κορέας

Θα είναι 20 δισ., θα είναι 60 δισ. δολάρια το δάνειο που θα συμφωνήσει τελικώς η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Πιθανότατα η συμφωνία να είναι κάπου στη μέση, αλλά μόνον το γεγονός ότι η 11η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον κόσμο (η Νότια Κορέα) αναζητά οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ είναι κάτι που προκαλεί ανησυχίες και σε άλλες χώρες της οικονομικά "καυτής" περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο πρόεδρος της "Τράπεζας της Κορέας", Λι Κγιουνγκ Σικ, συνέκρινε τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του με τη μεταμόρφωση μίας κάμπιας σε "πεταλούδα", εκφράζοντας με βεβαιότητα την πεποίθησή του ότι η προβληματική οικονομία της Νότιας Κορέας θα συνέλθει σύντομα, ανακτώντας τη δυναμικότητα που είχε πριν ένα ή δύο χρόνια...

Αυτά τουλάχιστον είπε ο Λι στη συνάντηση που είχε χτες με τον ισχυρό άνδρα της αμερικανικής ομοσπονδιακής οικονομίας, Αλαν Γκρίσπαν, και με παράγοντες της ιαπωνικής κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι Ουάσιγκτον και Τόκιο θα συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό σ' αυτό το πολυπόθητο δάνειο των 20 (και κατά άλλους ακόμη και 60 δισ.) δολαρίων!

Πάντως, οι επίσημες διαπραγματεύσεις της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ αναμένεται να αρχίσουν το τρέχον 24ωρο, οπότε "ες αύριον τα σπουδαία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ