ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παζάρια για την κλυδωνιζόμενη κατοχή

Κατοχική περιπολία...

Associated Press

Κατοχική περιπολία...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από μουσουλμανικές χώρες στο Ιράκ επανήλθε, χτες, στο προσκήνιο μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, με τη σαουδαραβική ηγεσία αλλά και τον δοτό Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, στην Τζέντα. Και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνέπεσε με τις συζητήσεις περί αποχώρησης των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ενίσχυσε την εντύπωση ότι «η συμμαχία των προθύμων» αγκομαχά στο Ιράκ λόγω των κλιμακούμενων και συνεχιζόμενων αντικατοχικών επιθέσεων, εξαιτίας των οποίων, «για λόγους οργάνωσης και ασφαλείας», αναβλήθηκε εκ νέου, για τα τέλη Αυγούστου, η Εθνική Συνδιάσκεψη για την εκλογή «μεταβατικής Βουλής».

«Καλοδεχούμενη και ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την «ιδέα», που φέρεται να παρουσίασε η σαουδαραβική ηγεσία, περί ανάπτυξης μουσουλμανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Κόλιν Πάουελ. Ακόμη και αν η «ιδέα» γεννήθηκε στο Ριάντ και δε μεταφυτεύτηκε από την Ουάσιγκτον, η οποία προσπαθεί να σταματήσει το φυλλορρόημα των «συμμάχων», σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους για τους όρους και τις συνθήκες μιας τέτοιας κίνησης.

Η σαουδαραβική ηγεσία φέρεται να έχει κάνει ορισμένες πρώτες συζητήσεις με το Πακιστάν, ενώ αυτό το θέμα αναμενόταν να κυριαρχήσει, χτες, σε συνάντηση αντιπροσωπειών από την Τυνησία, την Αλγερία και το Μπαχρέιν. Εντούτοις, όλες αυτές οι ηγεσίες επιθυμούν αν υπάρξει ανάπτυξη στρατευμάτων τους στο Ιράκ να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις κατοχικές δυνάμεις και να έχει διακριτό ρόλο, έτσι ώστε να μην εξοργιστούν οι Ιρακινοί.

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον φέρεται να ασκεί πιέσεις προκειμένου οι δυνάμεις αυτές να ενσωματωθούν στην κατοχική δύναμη, κάτι που ακόμη και οι πλέον πρόθυμες αραβικές ηγεσίες αποκλείουν. Τέλος, υπάρχουν μια σειρά από χώρες, όπως η Ινδονησία, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που καθιστούσαν, και χτες, σαφές ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν δυνάμεις στο Ιράκ παρά μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όχι ως κατοχική δύναμη.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές ηγεσίες «να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν το Ιράκ». Και φυσικά, καλοδέχτηκε την αναπτυξιακή βοήθεια, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα, η «συμμαχία των προθύμων» κλυδωνιζόταν εκ νέου. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν αρχίσει, ήδη, συζητήσεις για σταδιακή μείωση και τελική αποχώρηση, εντός «σύντομου χρονικού διαστήματος», των 1.650 Ουκρανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι συζητήσεις διεξάγονται, κατ' αρχάς, με την πολωνική στρατιωτική ηγεσία, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται τα ουκρανικά στρατεύματα.

Νέες επιθέσεις, νέες ομηρίες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπου, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής τοποθεσία του συμβάντος. Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση κατά περιπόλου στην περιοχή του Κιρκούκ. Νοτιότερα, στη Χίλα, από βομβιστική επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής, σκοτώθηκε 1 Πολωνός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 4. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ έγιναν ολονύκτιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες συνελήφθησαν 39 Ιρακινοί.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε και από το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι εκτελέστηκαν 2 Πακιστανοί όμηροι, ενώ με εκτέλεση απειλείται, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση, ο ένας από τους 7 οδηγούς κουβεϊτιανής εταιρίας που κρατούνται από την περασμένη βδομάδα. Μια άλλη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, υπό την επωνυμία «Ομάδα Θανάτου», ανακοίνωσε ότι απήγαγε 4 Ιορδανούς. Τέλος, η οργάνωση που αποδίδεται στον συνεργάτη της «Αλ Κάιντα», Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, απείλησε με θάνατο όποιον μουσουλμάνο στρατιώτη αναπτυχθεί στο Ιράκ και υποστήριξε ότι κρατά όμηρο έναν Σομαλό οδηγό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί «πυρηνικά» ο Σαρόν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές αποτρεπτικές του δυνατότητες, ακόμη και αν αυτές είναι εκτός των συμβατικών ορίων, όσο απειλείται η ύπαρξή του» υποστήριξε χτες ο Αριέλ Σαρόν, προχωρώντας για πρώτη φορά σε μια έμμεση πλην σαφή παραδοχή ότι το Ισραήλ διαθέτει οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ «αντιλαμβάνονται και υποστηρίζουν τη θέση αυτή» και εξέφρασε την ελπίδα οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για τον πλήρη αφοπλισμό «της μεγάλης απειλής» του Ιράν να αποδώσουν καρπούς «πριν να είναι πολύ αργά».

Μέχρι χτες βράδυ, η αμερικανική ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαρόν. Αντίθετα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «το Ιράν παραβιάζει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και πιθανότατα το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Τις δικές τους πιέσεις άσκησαν στην Τεχεράνη, χτες, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπειών στο Παρίσι.

«Επιλεκτικές» επιδρομές

Ο επικεφαλής της ένοπλης ομάδας «Αμπούρις», παλαιότερης διάσπασης της «Φατάχ» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και ο υπαρχηγός του είναι τα 2 θύματα του «επιλεκτικού πλήγματος» ισραηλινού ελικοπτέρου χτες κατά αυτοκινήτου στη Ράφα. Νωρίτερα, στην Τουλκαρέμ, της βόρειας Δυτικής Οχθης, σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της «Τζιχάντ» ενώ προηγήθηκε ο θάνατος 2 Παλαιστινίων από πρόωρη έκρηξη βόμβας που μετέφεραν. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια υπόπτων έξω από τη Ραμάλα και σε περιοχές κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Γιγάντια διαδήλωση ενάντια στην ALCA

KITO.--

Χιλιάδες διαδηλωτές από περίπου 44 χώρες της αμερικανικής ηπείρου ταρακούνησαν χτες την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, διαδηλώνοντας ενάντια στο σχέδιο νεοαποικιοποίησης μέσω της δημιουργίας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής, την πασίγνωστη πια ALCA, και καλώντας τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής, για την ενότητα της αμερικανικής υποηπείρου, όπως την οραματίστηκε ο Σιμόν Μπολίβαρ.

Χτυπώντας τύμπανα και ανεμίζοντας λάβαρα, πολλά με τη μορφή του μεγαλύτερου επαναστάτη της Λατινικής Αμερικής, του Τσε Γκεβάρα, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο του Κίτο, εξ αφορμής του εξαήμερου Αμερικανικού Κοινωνικού Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου οι εναλλακτικές προτάσεις για το ελεύθερο εμπόριο και την οικονομία της αγοράς, είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων. Εξ ου και η διαδήλωση ενάντια στην ALCA, που ήταν η δυναμική αυλαία αυτού του Φόρουμ. Στους δρόμους του Κίτο συναντήθηκαν και πορεύτηκαν μαζί προς την αμερικανική πρεσβεία αρχικά και κατόπιν στην κεντρική πλατεία, σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί και λαϊκοί φορείς: Οι εργάτες, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι ιθαγενείς, τα παιδιά, οι συνταξιούχοι, σχεδόν όλα τα κόμματα του φάσματος της αριστεράς, τα κινήματα για την αλληλεγγύη στην Κούβα και τη Βενεζουέλα. Τα αιτήματα των διαδηλωτών πολλά, αυτά όμως που κυριάρχησαν ήταν ενάντια στα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια του ιμπεριαλισμού κατά της Κούβα, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, ενάντια στην ALCA, αλλά και τις διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες που υπογράφουν ξεχωριστά οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής με τις ΗΠΑ, ενάντια στην ελεύθερη αγορά και τις πολυεθνικές με συνθήματα όπως: «Δε θέλουμε να γίνουμε αποικία των ΗΠΑ, θέλουμε μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Λατινική Αμερική», «Εξω οι πολυεθνικές», «Εάν θέλουν να παγκοσμιοποιήσουν την εξαθλίωση εμείς θα παγκοσμιοποιήσουμε την αντίσταση».

«Χαπακωμένοι» στρατιώτες...

Για τις ανάγκες του πολέμου αλλά και της κατοχής, οι Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ έπρεπε να παραμένουν ξύπνιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα... Τους «φρόντισε» το υπουργείο Αμυνας χορηγώντας τους τα αναγκαία φάρμακα που τους βοηθούν να είναι ξύπνιοι... Την «αποκάλυψη» έκανε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», πληροφορώντας μας επίσης ότι το υπουργείο έχει αγοράσει περίπου 24.000 χάπια του φαρμάκου «Provigil» από το 1998, φάρμακο που κυκλοφορεί μόνο στη Βρετανία και χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου και το οποίο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία επί πολλές ημέρες, εάν χρησιμοποιηθεί χωρίς λόγο.

Πάντως δεν είναι μόνο η Βρετανία... στο δημοσίευμα τονίζεται ότι άλλες χώρες χορηγούν στους στρατιώτες τους αμφεταμίνες, ενώ επισημαίνεται και το γεγονός ότι εξαιτίας της χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου οι άνδρες μπορεί να γίνουν επιθετικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ