ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Μεγάλη συμμετοχή την πρώτη μέρα των εκλογών

Στιγμιότυπο από τις αρχαιρεσίες
Στιγμιότυπο από τις αρχαιρεσίες
Με ικανοποιητική συμμετοχή και αρκετές νέες εγγραφές μελών, ξεκίνησαν τη χτεσινή μέρα στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα οι εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή και την Τρίτη 4 Αυγούστου, επίσης στον οικισμό της Λάρυμνας, ενώ τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η κάλπη θα μεταφερθεί στη Λαμία.

«Η προσέλευση μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική και είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που δείχνουν πλέον οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, είτε μόνιμοι είτε εργολαβικοί, στο κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου. Μιας εμπιστοσύνης που κερδήθηκε μέσα από τη δράση που αναπτύξαμε τόσο το τελευταίο διάστημα, με την οργάνωση του αγώνα απέναντι στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, όσο και τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε μια σειρά από ζητήματα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Πολίτης. Και προσθέτει: «Εκτίμησή μας είναι ότι το Συνδικάτο θα βγει ενισχυμένο, κάτι που φαίνεται και από την εγγραφή νέων μελών. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, τόσο γύρω από τη ΛΑΡΚΟ όσο και συνολικότερα για τον κλάδο του Μετάλλου και την εργατική τάξη».

«Η ενίσχυση του Συνδικάτου Μετάλλου είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, τόσο στην οργάνωσή τους, όσο και στο συντονισμό των επιχειρησιακών Σωματείων. Μπήκε μπροστά στο να ξεπεραστούν λογικές εφησυχασμού, να αποκρουστούν προσπάθειες διάσπασης, να απαντηθούν οι συκοφαντικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν η κυβέρνηση και η ειδική εκκαθάριση σε βάρος των εργαζομένων, να θεσπιστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων που δίνει πραγματική διέξοδο στη ΛΑΡΚΟ και λειτουργεί ενωτικά για όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει ο Δημήτρης Παναγιώτου, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το Συνδικάτο Μετάλλου αποτέλεσε αποκούμπι για τους δεκάδες εργολαβικούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που δεν ανήκουν στη δύναμη του επιχειρησιακού Σωματείου».

Την ανάγκη ενίσχυσης του Συνδικάτου Μετάλλου, αλλά και τη συνολικότερη συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα Σωματεία που παλεύουν πραγματικά για το δίκιο της εργατικής τάξης, σημειώνει ο Χρήστος, που εργάζεται για 40 σχεδόν χρόνια στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Και τονίζει: «Η ανάγκη αυτή είναι σήμερα ακόμη πιο απαραίτητη, πιο χρήσιμη από κάθε φορά, καθώς αυτό απαιτεί η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι μέσα από μια σειρά νομοσχέδια και τροπολογίες, που σε μια νύχτα καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα. Η συσπείρωση στα Σωματεία είναι η απάντηση απέναντι στον εκφοβισμό και την καταστολή των εργατικών αγώνων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «MELLON»
Καταγγέλλει τις συνεχείς αναβολές πληρωμής εργαζομένων

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης για την τέταρτη κατά σειρά αναβολή της πληρωμής όσων εργαζομένων ενέταξε η εργοδοσία στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon».

Στις 28 Ιούλη, επισημαίνει, «και μάλιστα τελευταία στιγμή, δόθηκε 4η στη σειρά αναβολή της πληρωμής όσων εργαζομένων μπήκαν στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" για τον μήνα Ιούνη.

Και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μη μπορώντας να κρύψουν το ταξικό τους πρόσωπο δίνουν απλόχερα, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναβολή, διάφορα πακέτα ενίσχυσης και χρηματοδότησης στους μεγαλοξενοδόχους, στους τραπεζίτες, στις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις και την ίδια στιγμή αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος της αναμονής για λίγα ψίχουλα.

Δεν είναι απλά μια κοροϊδία. Είναι ο πραγματικός ρόλος της κυβέρνησης να στηρίζει συνειδητά αυτούς και όχι εμάς, να εισπράττει κάθε χρόνο το 95% των φόρων από τον ελληνικό λαό και μόλις το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο, να καταργεί σε μια μέρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό για να δουλέψουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι μεγάλες τουριστικές εταιρείες αλλά να αφήνει στην ανεργία εκατοντάδες εποχικούς υπαλλήλους, να επιρρίπτει ατομικές ευθύνες στο κόσμο για τον κορονοϊό αλλά να μειώνει τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς.

Η καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' τους διάφορους "σωτήρες". Αντιθέτως πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση διεκδικώντας τα δικαιώματά τους με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους».

Απόλυση με τη ... συνδρομή της αστυνομίας

Την τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα τουριστικών ειδών στην περιοχή Κιόνι της Ιθάκης καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η εργοδοσία, που οφείλει στην εργαζόμενη δεδουλευμένα και ένσημα «καθώς την ασφάλιζε ως τετράωρη και την κράταγε μέχρι και 12 ώρες στο κατάστημα», θέλησε όχι μόνο να προχωρήσει στην απόλυση αλλά αξίωσε από την εργαζόμενη να υπογράψει ένα κατάπτυστο κείμενο, στο οποίο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι φταίει η ίδια για την πτώση του τζίρου του καταστήματος και την απόλυσή της, επειδή έδειχνε «ανυπακοή στις εντολές» της εργοδότριας και «δεν εξυπηρετούσε με χαμόγελο».

Οταν οι πιέσεις δεν έπιασαν τόπο, «τη δουλειά ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης»! Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, «αξιωματικός του τηλεφώνησε στην συναδέλφισσα για να τη νουθετήσει, λέγοντας ότι, "μετά από τα παράπονα της εργοδότριας, πρέπει να περάσει από το Αστυνομικό Τμήμα να υπογράψει την απόλυσή της"». Ούτε η παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας για την απαράδεκτη ενέργεια πτόησε τους πρωταγωνιστές του περιστατικού, που απάντησαν στην επιθεωρήτρια ότι «όλα έγιναν όπως έπρεπε».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βγάλουν αποφάσεις στήριξης της εργαζόμενης και διεκδικεί την πληρωμή των δεδουλευμένων και την καταβολή των ενσήμων της.

57 νέα κρούσματα σε 10 περιφέρειες, 18 στην Αττική!

Αλλα 57 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Τα 13 είναι εισαγόμενα (10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 3 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).

18 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 11 στη Θεσσαλονίκη, 7 στην Καβάλα, 2 στη Λευκάδα και από ένα σε Αχαΐα, Ημαθία, Κιλκίς, Κορινθία, Δωδεκάνησα, Ροδόπη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336 (ημερήσια μεταβολή +1,3%).

8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 56 έτη. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οι θάνατοι έχουν φτάσει στη χώρα τους 203, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη.

Ερωτήματα για τους νοσηλευόμενους στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία προκαλεί η ενημέρωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση σχετικά με την πανδημία, καθώς εκτός του ότι παρέχεται με το σταγονόμετρο, διαπιστώνεται πως υπάρχουν στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως «στη Θεσσαλονίκη έχουμε 66 ενεργά κρούσματα. Από αυτά 8 είναι σε νοσηλεία και 58 είναι σε κατ' οίκον απομόνωση». Ωστόσο, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία αναφοράς είναι διαφορετικά, καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν 14 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, με μόλις 2 από αυτούς να είναι νέες εισαγωγές. Αντίστοιχα, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύονταν λόγω κορονοϊού πέντε ασθενείς, όλοι τους εκτός ΜΕΘ. Επομένως οι νοσηλευόμενοι ήταν υπερδιπλάσιοι από όσους «μέτραγε» ο Ν. Χαρδαλιάς, κάτι που προφανώς απαιτεί εξήγηση από την κυβέρνηση.

Ανησυχητική η εξάπλωση σε όλο τον κόσμο

Ανησυχητική είναι η εξάπλωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές του κόσμου, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 17 εκατομμύρια και τους νεκρούς τις 666.000. Σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας των πιο χτυπημένων χωρών οι ΗΠΑ, που μέχρι χτες το βράδυ κατέγραφαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα και 152.711 θανάτους. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή και η Ισπανία.

Τραυματισμός εργαζόμενου στην Αρκαδία

Τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου σε εργασίες εργολάβου που διαχειρίζεται τα σκουπίδια στο Μεγαβούνι Αρκαδίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα Καταστήματα και ΑΕ του νομού.

«Αυτά», σημειώνει, «είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου Τρίπολης, όπως των απορριμμάτων, και της ανάθεσής τους σε εργολάβο που σκοπό έχει τη μεγιστοποίηση του κέρδους του. Τα μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας θεωρούνται κόστος από τους εργολάβους και δεν λαμβάνονται. Υπεύθυνοι γι' αυτά τα "ατυχήματα" εκτός από τον εργολάβο είναι και όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών των δήμων. Ευχόμαστε ο συνάδελφος να μπορέσει να αναρρώσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην υγεία του».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους με συλλογικές διαδικασίες να απαιτήσουν την τήρηση των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και απαιτεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «να προβεί το συντομότερο δυνατό στη διερεύνηση του εργατικού "ατυχήματος"».

Κινητοποιήσεις για εποχικούς και εργαζόμενους στον Τουρισμό

-- Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο του νησιού, αύριο, Παρασκευή 31/7, στις 10 π.μ., προχωρά το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, συνεχίζοντας το πρόγραμμα δράσης του. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική Συνέλευσή του που θα γίνει την Πέμπτη 13/8, με θέμα τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με απεργία στις 4 Σεπτέμβρη στο νησί.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ, αύριο, Παρασκευή 31/7, στις 10 π.μ., με αιχμή τα αιτήματά της για την προστασία των εποχικών εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ