ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διμερείς επαφές, «αισιοδοξία» και επιφυλακτικότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Κρίσιμες» χαρακτήρισε τη σημερινή και την αυριανή μέρα ως προς την πιθανότητα απελευθέρωσης των 15 Βρετανών ναυτών ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι έχουν, ήδη, αρχίσει σχετικές διμερείς συνομιλίες. Την «τάχιστη απελευθέρωση» των 15 ευχήθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, την περασμένη βδομάδα, του κατέστησε σαφές πως «καλό θα ήταν να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αλί Λαριτζάνι, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ιρανική ηγεσία «στοχεύει σε μια διπλωματική διευθέτηση και όχι στην παραπομπή σε δίκη των 15». Βέβαια, ο Μπλερ έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αν δεν υπάρξει πρόοδος, θα ληφθούν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνιζε ότι «δε θα πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία».

Από την άλλη, εκτός του Λαριτζάνι, «αισιόδοξος» και με «χαμηλούς τόνους» εμφανίστηκε και ο Ιρανός αντιπρόεδρος. Ο Παρβίζ Νταβουντί επέρριψε την ευθύνη της κλιμάκωσης «στην αρνητική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η Βρετανία» και υποστήριξε ότι «αν το Λονδίνο αναγνωρίσει πως έγινε παραβίαση χωρικών υδάτων και εγγυηθεί ότι δε θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο, τότε σύντομα θα διευθετηθεί το ζήτημα».

Τη βρετανική επιλογή «να επιμείνει στη διπλωματία» υποστήριξε, χτες, ο Πρόεδρος Μπους, συμπληρώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα να δοθούν ανταλλάγματα στο Ιράν για την απελευθέρωση των 15». Επίσης, επανέλαβε ότι «είναι απειλή να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο και θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην οικονομική άνθηση και στην απομόνωση». Λίγο νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «διμερών επαφών» με την Τεχεράνη «αν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου».

Τέλος, ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, σχολιάζοντας τα σενάρια περί προετοιμασίας στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν, εκτίμησε ότι θα ήταν «τεράστιο πολιτικό λάθος. Και, επιπλέον, οι ΗΠΑ μπορούν να πλήξουν το Ιράν στρατιωτικά, αλλά δεν μπορούν να το νικήσουν».

  • Την καταδίκη της για τις πολιτικές που προετοιμάζουν στρατηγικά και στρατιωτικά έναν πόλεμο κατά του Ιράν εκφράζει με διακήρυξή της η Εκτελεστική Επιτροπή της FIR (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων)και υπογραμμίζει την υποκρισία απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όταν έχουν δοθεί εξηγήσεις στη ΔΕΑΕ και υπάρχουν πολλά κράτη στην περιοχή που έχουν όπλα μαζικής καταστροφής.
ΙΡΑΚ
Νέες κατοχικές απώλειες

Από διαμαρτυρία τοπικών παραγόντων συνοικίας της Βαγδάτης για τις συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις ιρακινών πολιτών

Associated Press

Από διαμαρτυρία τοπικών παραγόντων συνοικίας της Βαγδάτης για τις συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις ιρακινών πολιτών
ΒΑΓΔΑΤΗ.- Συνεχίστηκαν στο Ιράκ, οι ένοπλες συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις να μετρούν νέες απώλειες. Χτες, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και 8 Ιρακινοί (οι 5 αστυνομικοί) σε διάφορες επιθέσεις της αντίστασης. Εννιά υπάλληλοι ηλεκτρικής εταιρείας απήχθησαν στο Κχάλις, ενώ οι απαγωγείς μιας 61χρονης Γερμανίδας και του 20χρονου γιου της (απήχθησαν στις 6 Φλεβάρη) κυκλοφόρησαν βίντεό τους και έδωσαν 10ήμερη διορία στη Γερμανία να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Τέλος, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος παρενέβη στις εξελίξεις, προτείνοντας την αντικατάσταση των κατοχικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την επίτευξη σταθερότητας, από στρατεύματα από μουσουλμανικές χώρες.

Ταυτόχρονα χτες σημειώθηκαν δύο εξελίξεις που σχετίζονται άμεσα με την ιρανο-βρετανική διένεξη. Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο δεύτερος γραμματέας της ιρανικής πρεσβείας Τζαλάλ Σαραφί, που είχε απαχθεί από αγνώστους στις αρχές Φλεβάρη, σε συνοικία της Βαγδάτης, και έκτοτε αγνοούνταν η τύχη του, ενώ ουδέποτε εντοπίστηκαν οι απαγωγείς του ή τα κίνητρά τους. Η απελευθέρωση του Σαραφί πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι αναμενόταν, λόγω και της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιράν - Βρετανίας, με αφορμή τη σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών, στις 23 Μάρτη.

Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», χτες, υποστήριζε ότι η σύλληψη των Βρετανών σχετίζεται με τη σύλληψη 6 Ιρανών υπαλλήλων στο προξενείο της Τεχεράνης στο Ιρμπίλ, στις 11 Γενάρη. Οι 6 παραμένουν υπό κράτηση παρά τις ιρανικές και ιρακινές διαμαρτυρίες.

Η «Ιντιπέντεντ» τονίζει ότι ...στόχος των Αμερικανών τότε ήταν ο Μουχάμαντ Τζαφαρί, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου, και ο στρατηγός Μινοτζαχάρ Φρουζάντα, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Και καταλήγει ότι η Τεχεράνη, με τη σύλληψη των «15», πιέζει για την απελευθέρωση των υπαλλήλων της, που θεωρεί ότι κρατούνται άνευ λόγου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το 65% κατά της συμμετοχής σε πολέμους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αντίθετοι οι Βρετανοί με τα μεγαλόπνοα σχέδια της κυβέρνησης, και όχι μόνο, περί ηγετικού ρόλου της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, τουλάχιστον όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας «Daily Telegraph», όπου καταγράφεται ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ζητά να περιοριστεί ο στρατιωτικός ρόλος της χώρας παγκοσμίως.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως μία σημαντική πλειοψηφία των Βρετανών (65%) δηλώνει ότι όχι μόνο η Βρετανία «έχει ήδη υπερβολική στρατιωτική παρουσία» και δεν πρέπει να αναζητά «μία τέτοια στρατιωτική επιρροή στον κόσμο», αλλά αντιθέτως να αρχίσει να λειτουργεί στη διεθνή σκηνή περισσότερο σαν τη Σουηδία, τον Καναδά ή ακόμη και το Βέλγιο. Τέλος, το 59% υποστηρίζει την επιστροφή των Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ το προσεχές διάστημα και το 53% από το Αφγανιστάν. Σε αυτό το κλίμα είναι εύλογο λοιπόν ότι προκάλεσε σάλο δημοσίευμα της «Sun» όπου αποκαλύπτει ότι οι Βρετανοί πιλότοι της Βασικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) κλήθηκαν από τους ανωτέρους τους να σκεφτούν το ενδεχόμενο να γίνουν καμικάζι ως ύστατη λύση, κάνοντας λόγο περί «τακτικής σοκ στον πόλεμο κατά της "Αλ Κάιντα"». Σε διευκρινίσεις έσπευσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Συμφωνία για «πανευρωπαϊκό αγωγό» πετρελαίου

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μήκους 1.400 χλμ για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κονστάντζα της Ρουμανίας (Μαύρη Θάλασσα) στη Γένοβα της Ιταλίας ως το 2012, υπέγραψαν χτες στο Ζάγκρεμπ αρμόδιοι αξιωματούχοι των Κροατίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Σερβίας και Ρουμανίας.

Ο αρμόδιος Ευρωενωσιακός επίτροπος για θέματα ενέργειας, Αντρις Παϊμπάγλκς, που επίσης συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση μεταφοράς ενέργειας φέρνοντάς την άμεσα στον καταναλωτή».

Το κόστος του «Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου» (PEOP) εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 3,5 δισ. δολάρια. Αναμένεται πως θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από χώρες της Κασπίας (Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν) σε διυλιστήρια της Βόρειας Ιταλίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Προβλέπεται πως θα έχει ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 60-90 εκατ. τόνους πετρελαίου (δηλαδή 1,2 - 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως), ενώ η συγκεκριμένη υποδομή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σεισμοί, καταστροφές και εκκλήσεις διαλόγου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χτες το πρωί την επαρχία Μπανταχσάν στο βόρειο Αφγανιστάν. Εγινε αισθητή στο Πακιστάν και στο Κασμίρ, ωθώντας κατοίκους των περιοχών αυτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές από τις περιοχές κοντά στο επίκεντρο.

Σε άλλες ειδήσεις από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν:

  • Η κυβέρνηση του «Προέδρου» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, κατηγόρησε το Πακιστάν ότι «φιλοξενεί» τον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ. Η κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ κάλεσε να υπάρξει «διμερής διάλογος» για την επίλυση των «διμερών διαφορών»
  • Ο αριθμός των θυμάτων από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών στο Αφγανιστάν - πλημμύρες και κατολισθήσεις - έφθασε τους 88 νεκρούς
  • Οι δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 10 μαχητές των Ταλιμπάν σε επιχείρησή τους, ενώ σε άλλο επεισόδιο τρεις μαχητές των Ταλιμπάν και ένας αστυνομικός επίσης βρήκαν το θάνατο
  • Στο Πακιστάν, συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του «Προέδρου» Μουσάραφ να αποπέμψει τον επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου, Ι. Μ. Τσόντρι, από το θώκο του, υπόθεση που συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι στο πλευρό της κυβέρνησης. Η δίκη του πρώην ανώτατου δικαστή συνεχίστηκε στο Ισλαμαμπάντ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ