ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις η Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΙΑΝΤ.-

Τις "διαθέσεις" των, γειτονικών στο Ιράκ, αραβικών χωρών συνεχίζει να διερευνά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, καθώς η Ουάσιγκτον επιμένει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η χρήση στρατιωτικής βίας, προκειμένου να "συμμορφωθεί η Βαγδάτη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών". Από την πλευρά της, η ιρακινή ηγεσία επιμένει στην απόφασή της παρά τις κλιμακούμενες αμερικανικές απειλές, ενώ η αμερικανική διπλωματία εκφράζει την πεποίθηση ότι οι απόψεις της για τη "σοβαρότατη κατάσταση", όπως τόνισε η Μαντλίν Ολμπράιτ, θα εγκριθούν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεχίζει την περιοδεία του στην αραβική χερσόνησο και στις χώρες του Περσικού Κόλπου ο Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις που είχε, μέχρι στιγμής, με τους Αραβες ηγέτες είναι "ιδιαίτερα ζεστές και ικανοποιητικές". Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έχει, ήδη, επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, χθες το βράδυ επρόκειτο να παραμείνει στο Κατάρ, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Ο Αμερικανός υπουργός συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ και το ναύαρχο Αντονι Ζίνι, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στην περιοχή βρίσκονται 24.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 20 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 170 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και το αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ".

Πάντως, όπως φαίνεται, ο Ουίλιαμ Κοέν δεν εκμαίευσε την πλήρη συμπαράσταση που επιθυμούσε από τους συμμάχους του και η όλη κατάσταση θυμίζει ολοένα και περισσότερο το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ουίλιαμ Κοέν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, με τον εμίρη του Κουβέιτ Σεϊκ Τζαμπεράλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ, με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν Σεϊκ Χαμάντ μπιν Ισα αλ Καλίφα και επρόκειτο να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι. Σύμφωνα, πάντως, με ανώτερους αξιωματούχους τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και του Κουβέιτ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι δύο αραβικές ηγεσίες αρνήθηκαν να παράσχουν ανοιχτή υποστήριξη στα σχέδια της Ουάσινγκτον. Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις που φιλοξενεί ως ορμητήριο επιθέσεων εναντίον ιρακινών στόχων, ενώ το Κουβέιτ δήλωσε ότι δεν έχει ανάμειξη στην κρίση Ιράκ-ΟΗΕ. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες άλλες πηγές, οι αραβικές ηγεσίες δέχτηκαν να στηρίξουν επιθέσεις ενάντια στο Ιράκ μόνο εφόσον εξασφαλιστεί ότι θα οδηγήσουν σε ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν.

Προειδοποιεί και η ΕΕ

Στο μεταξύ, στη διπλωματική αντιπαράθεση εμπλέχτηκε, χτες, και η ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Αμυνας απηύθυναν προειδοποίηση προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για να μην υποστεί σοβαρότατες συνέπειες. "Ακατανόητη" χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την ιρακινή στάση και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος, όμως, επέμεινε ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσω της διπλωματίας. Επιστολή προς τον Ιρακινό ηγέτη απέστειλε, χτες, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένει με ενδιαφέρον τη συνάντησή του με τον Ουίλιαμ Κοέν την Παρασκευή. Παρά την κλιμακούμενη ένταση, η Βαγδάτη παραμένει σταθερή στην απόφασή της και όπως μετέδωσε, χτες, το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ η ιρακινή ηγεσία "απορρίπτει τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας γιατί μαρτυρούν την απογοήτευση των δύο κυβερνήσεων". Στο πλευρό της Βαγδάτης τάχθηκε ο ηγέτης του Ρωσικού Κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί όλη την ένταση "γιατί επιθυμεί να υπαγορεύει τη θέλησή της σε όλο τον κόσμο".

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολοι ευχαριστημένοι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ, παρά τις μικρές απώλειες. Από την άλλη οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που ήταν δοκιμασία με τη διαδικασία καθαίρεσης σε εξέλιξη και τα απόνερα του σκανδάλου Λεβίνσκι. Και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ίδια ακριβώς άποψη. "Το αποτέλεσμα ήταν θετικό". Τελικά ποτέ τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα που παρουσιάζει μία μόνιμη εικόνα αγκύλωσης και ακινησίας.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί τον έλεγχο και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, μετά τις προχτεσινές εκλογές στις ΗΠΑ, έχει όμως μικρότερη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα ακόμη τμηματικά αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν 223 από τις 435 έδρες, σε σχέση με τις 210 των Δημοκρατικών, ενώ μια έδρα στο Ορεγκον "παίζεται" ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά. Ενώ ένας ανεξάρτητος επανεκλέχτηκε. Η σύνθεση της Γερουσίας παραμένει αμετάβλητη, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν 55 έδρες και οι Δημοκρατικοί 45. Στις απώλειες των Ρεπουμπλικανών μετριέται η απώλεια των θέσεων των κυβερνητών στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη.

Πιθανές συνέπειες

"Πολύ θετικό" χαρακτήρισε σήμερα ο Λευκός Οίκος το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είναι "πολύ χαρούμενος" από τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόζεφ Λόκχαρτ για να προσθέσει ότι αυτές οι εκλογές στη μέση της θητείας του Προέδρου έδωσαν ένα θετικό μήνυμα σε όλους τους πολιτικούς: "Οι ψηφοφόροι είναι ευαίσθητοι σε μηνύματα που προσανατολίζονται στο μέλλον όσον αφορά προβλήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή". Γεγονός πάντως παραμένει ότι η μοίρα του Προέδρου κρέμεται από μία κλωστή ή έστω από ένα χοντρό νήμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία, παρότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 67 εδρών, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την καθαίρεση του Κλίντον.

Αυτό το γεγονός τονίζουν σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ στήριξαν την προεδρία του Κλίντον, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα εξαιτίας της υπόθεσης Λεβίνσκι και ενίσχυσαν τη θέση των ΗΠΑ διεθνώς, έκριναν χτες Ευρωπαίοι σχολιαστές, συντονισμένοι και με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Φυσικά από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί τον Κλίντον ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου, που τηλεφώνησε στον Κλίντον αμέσως για να τον συγχαρεί για τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε βοηθός του Βρετανού πρωθυπουργού. "Το αποτέλεσμα αυτό μοιάζει να δείχνει ότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες επικεντρώνουν σε θέματα που αφορούν το λαό, κυβερνούν από το κέντρο και παρέχουν έργο, τότε οι άνθρωποί τους στέκονται στο πλευρό τους", (!) πρόσθεσε ο βοηθός του Μπλερ.

Ομως η πιο απλή ερμηνεία που θα μπορούσε να δοθεί σ' αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι αποτελεί απλώς ψήφο εμπιστοσύνης στον Κλίντον, δήλωσε η Μαριάνε φαν Λούβεν του ολλανδικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων "Κλίνγκεντελ". "Σημαίνει ότι το αμερικανικό κοινό έχει μπουχτίσει από το σκάνδαλο Λεβίνσκι και τη διαδικασία παραπομπής του Προέδρου".

Τα προβλήματα έκριναν την αναμέτρηση

Η αποχή και πάλι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών, αφού δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών γύρισαν για άλλη μια φορά την πλάτη τους στην εκλογική διαδικασία. Στον κατάλογο της αποχής κυριαρχούν παράλληλα αυτοί που "έχουν αηδιάσει από το τέλμα, την αδιαφορία που επικρατεί στη δημόσια ζωή", που έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι τίποτε δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει και το χρήμα των λόμπι θα εξακολουθήσει να κυβερνά τα πάντα.

Ομως παρά την ακινησία και την αδιαφορία, όσοι Αμερικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν, το έκαναν με κριτήρια την ανεργία και την κοινωνική προστασία και "γύρισαν την πλάτη" στην υπόθεση Λεβίνσκι και τις γαργαλιστικές λεπτομέρειές της, την οποία πρόβαλαν κατά κόρον προεκλογικά οι Ρεπουμπλικάνοι. Γυναίκες, Μαύροι και ισπανόφωνοι συντάχθηκαν με τον Πρόεδρο Κλίντον, αντιδρώντας στην παραπομπή του, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί, αν και στη "μεσοβασιλεία" ενός ταπεινωμένου Προέδρου, να καταφέρουν να αποσπάσουν έως και πέντε έδρες στη Βουλή, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στη Γερουσία και να κερδίσουν "το μεγάλο βραβείο", την πολιτεία της Καλιφόρνιας, αλλά και τη Νέα Υόρκη και σημαντικές πολιτείες του Νότου. Συνεπώς, με την ψήφο των "μειονοτήτων", που έκρινε την εκλογική αναμέτρηση, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο κατώφλι του 2000 με πάμπολλα ανοιχτά θέματα, στον κοινωνικό ιδίως στίβο, να περιμένουν την επίλυσή τους.

ΡΩΣΙΑ
Ελλείψεις σε τρόφιμα

ΜΟΣΧΑ.-

Τα αποθέματα σε τρόφιμα της Ρωσίας έπεσαν τους δύο τελευταίους μήνες (Σεπτέμβρη και Οκτώβρη) σε επίπεδα τόσο χαμηλά (6,6 φορές σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι), που τα τρόφιμα μπορεί να διαρκέσουν, το ανώτερο, για 2-3 βδομάδες ακόμα, δήλωσε χτες ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιούρι Μασλιουκόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημείωσε ότι ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης και η κυβέρνηση έχει ζητήσει ήδη βοήθεια σε τρόφιμα από το εξωτερικό. Πρόκειται για μια μεγάλη απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής βοήθειας", τόνισε ο Μασλιουκόφ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει κρατικά αποθέματα τροφίμων και ήδη λαμβάνει μέτρα για να διευκολύνει τις εισαγωγές τροφίμων.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Καυσίμων, αναφέρει ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι κρατικές συγκεντρώσεις αποθεμάτων σε καύσιμα, ενόψει και του σκληρού χειμώνα που αναμένεται.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Ζητούν πολιτικό άσυλο για Οτσαλάν

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας αποφάσισε χτες με 289 ψήφους υπέρ και 1 αποχή να ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος καταζητείται από την Τουρκία. Επίσης, η Δούμα έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση υπογεγραμμένη από τον Οτσαλάν, με την οποία ο ηγέτης του ΡΚΚ ζητεί επίσημα άσυλο από τη Ρωσία. Οπως προκύπτει από τη δήλωση, ο Οτσαλάν δε βρίσκεται στη Μόσχα, αλλά αναφέρει: "Πάντα ήθελα και εξακολουθώ να θέλω να έρθω στη Μόσχα. Τον τελευταίο χρόνο η πλευρά μας εργάστηκε εντατικά για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης... Εξαιτίας, όμως, της περίπλοκης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας, αναγκάστηκα να λάβω επειγόντως την απόφαση να φύγω (από τη βάση μου)". Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ είχε πληροφορήσει με επιστολή του τον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ ότι ο Οτσαλάν είχε περάσει κρυφά στη Ρωσία. Ο Πριμακόφ διέταξε τις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες να ερευνήσουν την πληροφορία και διαμήνυσε στην Τουρκία ότι η Μόσχα θα ενημερώσει την Αγκυρα σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών.

Από την επίσκεψη του Ουλ. Κοέν στο Κουβέιτ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ