Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις η Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΙΑΝΤ.-

Τις "διαθέσεις" των, γειτονικών στο Ιράκ, αραβικών χωρών συνεχίζει να διερευνά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, καθώς η Ουάσιγκτον επιμένει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η χρήση στρατιωτικής βίας, προκειμένου να "συμμορφωθεί η Βαγδάτη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών". Από την πλευρά της, η ιρακινή ηγεσία επιμένει στην απόφασή της παρά τις κλιμακούμενες αμερικανικές απειλές, ενώ η αμερικανική διπλωματία εκφράζει την πεποίθηση ότι οι απόψεις της για τη "σοβαρότατη κατάσταση", όπως τόνισε η Μαντλίν Ολμπράιτ, θα εγκριθούν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεχίζει την περιοδεία του στην αραβική χερσόνησο και στις χώρες του Περσικού Κόλπου ο Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις που είχε, μέχρι στιγμής, με τους Αραβες ηγέτες είναι "ιδιαίτερα ζεστές και ικανοποιητικές". Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έχει, ήδη, επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, χθες το βράδυ επρόκειτο να παραμείνει στο Κατάρ, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Ο Αμερικανός υπουργός συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ και το ναύαρχο Αντονι Ζίνι, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στην περιοχή βρίσκονται 24.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 20 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 170 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και το αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ".

Πάντως, όπως φαίνεται, ο Ουίλιαμ Κοέν δεν εκμαίευσε την πλήρη συμπαράσταση που επιθυμούσε από τους συμμάχους του και η όλη κατάσταση θυμίζει ολοένα και περισσότερο το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ουίλιαμ Κοέν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, με τον εμίρη του Κουβέιτ Σεϊκ Τζαμπεράλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ, με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν Σεϊκ Χαμάντ μπιν Ισα αλ Καλίφα και επρόκειτο να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι. Σύμφωνα, πάντως, με ανώτερους αξιωματούχους τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και του Κουβέιτ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι δύο αραβικές ηγεσίες αρνήθηκαν να παράσχουν ανοιχτή υποστήριξη στα σχέδια της Ουάσινγκτον. Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις που φιλοξενεί ως ορμητήριο επιθέσεων εναντίον ιρακινών στόχων, ενώ το Κουβέιτ δήλωσε ότι δεν έχει ανάμειξη στην κρίση Ιράκ-ΟΗΕ. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες άλλες πηγές, οι αραβικές ηγεσίες δέχτηκαν να στηρίξουν επιθέσεις ενάντια στο Ιράκ μόνο εφόσον εξασφαλιστεί ότι θα οδηγήσουν σε ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν.

Προειδοποιεί και η ΕΕ

Στο μεταξύ, στη διπλωματική αντιπαράθεση εμπλέχτηκε, χτες, και η ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Αμυνας απηύθυναν προειδοποίηση προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για να μην υποστεί σοβαρότατες συνέπειες. "Ακατανόητη" χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την ιρακινή στάση και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος, όμως, επέμεινε ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσω της διπλωματίας. Επιστολή προς τον Ιρακινό ηγέτη απέστειλε, χτες, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένει με ενδιαφέρον τη συνάντησή του με τον Ουίλιαμ Κοέν την Παρασκευή. Παρά την κλιμακούμενη ένταση, η Βαγδάτη παραμένει σταθερή στην απόφασή της και όπως μετέδωσε, χτες, το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ η ιρακινή ηγεσία "απορρίπτει τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας γιατί μαρτυρούν την απογοήτευση των δύο κυβερνήσεων". Στο πλευρό της Βαγδάτης τάχθηκε ο ηγέτης του Ρωσικού Κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί όλη την ένταση "γιατί επιθυμεί να υπαγορεύει τη θέλησή της σε όλο τον κόσμο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβαρδίζουν και πιέζουν (2002-11-23 00:00:00.0)
Ενταση στα σύνορα με Κουβέιτ αλλά και με Ιράν (2000-09-19 00:00:00.0)
Νέα πλήγματα στο Βόρειο Ιράκ (1999-01-15 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (1999-01-13 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου (1998-11-15 00:00:00.0)
Επιμένει στους εκβιασμούς η Ουάσιγκτον (1998-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ