Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σποραδική βία

ΣΙΠΙΤΟΥΛΑ.-

Τρεις Σέρβοι τραυματίστηκαν μετά από ενέδρα "αγνώστων" Κοσσοβάρων Αλβανών σε αυτοκίνητα ανθρακωρύχων, τα οποία έπληξαν με πυρά αυτομάτων όπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση των γιουγκοσλαβικών αρχών χτες. Το γεγονός υπογράμμισε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", δράττοντας την ευκαιρία για να επισημάνει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας "για συνέχιση της αιματοχυσίας, παρά τη συμφωνία ειρήνευσης του περασμένου μήνα".

Σύμφωνα με αυτόπτες αστυνομικούς, οι Αλβανοί άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα που έρχονταν από το ανθρακωρυχείο του Μπελάσεβατς, σε μια περιοχή 15 χλμ. δυτικά της Πρίστινας. Η μάχη κράτησε περίπου τρεις ώρες, πριν οι επιτιθέμενοι αποκρουστούν από αστυνομικούς και διαφύγουν. Οι τραυματίες ήταν ανθρακωρύχοι, που μετέβαιναν στις κατοικίες τους, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Στο μεταξύ, στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου επιχείρησε - μετά τη "διεθνοποίησή" της με τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς - να εμπλακεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Λουίζ Αρμπουρ, κορυφαία δικαστικός της Χάγης, απαντώντας σε σχόλια Σέρβων αξιωματούχων, είπε ότι ασφαλώς "έχουμε δικαιοδοσία" για "να ερευνήσουμε οποιοδήποτε έγκλημα οποιασδήποτε πλευράς". Και κάλεσε το Βελιγράδι να εκδώσει βίζες για μια αποστολή ερευνητών, που αναμένεται στη Σερβία αύριο.

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα προέβη την Τρίτη σε δηλώσεις μετά από την περιοδεία του σε "ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά σε εννιά χρόνια": "Είδαμε", είπε αναφερόμενος στον εαυτό του και τον Αμερικανό διπλωμάτη Κρις Χιλ, "τεράστια καταστροφή... Αλλά συναντήσαμε πολλούς κατοίκους που επιστρέφουν. Είναι μια αρχή στη διαδικασία επιστροφής. Αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουν κι άλλοι, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια".

Πρόκειται για μια αναφορά του Ρουγκόβα στο πάγιο αίτημά του για μεγαλύτερη απόσυρση σερβικών ειδικών δυνάμεων από την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Η σποραδική βία συνεχίζεται στην επαρχία, κι όχι μόνο εξαιτίας των Σέρβων: Χτες ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), που ο Ρουγκόβα κι η λεγόμενη "μετριοπαθής" πλευρά των Κοσσοβάρων ουδέποτε έλεγξαν, παραδέχτηκε ότι κρατεί δύο πολιτικούς συμμάχους του ηγέτη της "Δημοκρατικής Ενωσης" και "προέδρου" του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, που το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει. Ο UCK, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στην "Κόχα Ντιτόρε", κατηγορεί τους δύο ότι πρόδωσαν το σκοπό της πλήρους ανεξαρτησίας, καλώντας για παράδοση των όπλων.

Στο μεταξύ, το "Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου", που πρόσκειται στον Ρουγκόβα, ανέφερε ότι στην περιοχή του Πέτροβο οι σερβικές δυνάμεις "βομβάρδιζαν" αλβανικό πληθυσμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ