Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολοι ευχαριστημένοι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ, παρά τις μικρές απώλειες. Από την άλλη οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που ήταν δοκιμασία με τη διαδικασία καθαίρεσης σε εξέλιξη και τα απόνερα του σκανδάλου Λεβίνσκι. Και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ίδια ακριβώς άποψη. "Το αποτέλεσμα ήταν θετικό". Τελικά ποτέ τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα που παρουσιάζει μία μόνιμη εικόνα αγκύλωσης και ακινησίας.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί τον έλεγχο και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, μετά τις προχτεσινές εκλογές στις ΗΠΑ, έχει όμως μικρότερη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα ακόμη τμηματικά αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν 223 από τις 435 έδρες, σε σχέση με τις 210 των Δημοκρατικών, ενώ μια έδρα στο Ορεγκον "παίζεται" ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά. Ενώ ένας ανεξάρτητος επανεκλέχτηκε. Η σύνθεση της Γερουσίας παραμένει αμετάβλητη, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν 55 έδρες και οι Δημοκρατικοί 45. Στις απώλειες των Ρεπουμπλικανών μετριέται η απώλεια των θέσεων των κυβερνητών στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη.

Πιθανές συνέπειες

"Πολύ θετικό" χαρακτήρισε σήμερα ο Λευκός Οίκος το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είναι "πολύ χαρούμενος" από τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόζεφ Λόκχαρτ για να προσθέσει ότι αυτές οι εκλογές στη μέση της θητείας του Προέδρου έδωσαν ένα θετικό μήνυμα σε όλους τους πολιτικούς: "Οι ψηφοφόροι είναι ευαίσθητοι σε μηνύματα που προσανατολίζονται στο μέλλον όσον αφορά προβλήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή". Γεγονός πάντως παραμένει ότι η μοίρα του Προέδρου κρέμεται από μία κλωστή ή έστω από ένα χοντρό νήμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία, παρότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 67 εδρών, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την καθαίρεση του Κλίντον.

Αυτό το γεγονός τονίζουν σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ στήριξαν την προεδρία του Κλίντον, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα εξαιτίας της υπόθεσης Λεβίνσκι και ενίσχυσαν τη θέση των ΗΠΑ διεθνώς, έκριναν χτες Ευρωπαίοι σχολιαστές, συντονισμένοι και με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Φυσικά από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί τον Κλίντον ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου, που τηλεφώνησε στον Κλίντον αμέσως για να τον συγχαρεί για τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε βοηθός του Βρετανού πρωθυπουργού. "Το αποτέλεσμα αυτό μοιάζει να δείχνει ότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες επικεντρώνουν σε θέματα που αφορούν το λαό, κυβερνούν από το κέντρο και παρέχουν έργο, τότε οι άνθρωποί τους στέκονται στο πλευρό τους", (!) πρόσθεσε ο βοηθός του Μπλερ.

Ομως η πιο απλή ερμηνεία που θα μπορούσε να δοθεί σ' αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι αποτελεί απλώς ψήφο εμπιστοσύνης στον Κλίντον, δήλωσε η Μαριάνε φαν Λούβεν του ολλανδικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων "Κλίνγκεντελ". "Σημαίνει ότι το αμερικανικό κοινό έχει μπουχτίσει από το σκάνδαλο Λεβίνσκι και τη διαδικασία παραπομπής του Προέδρου".

Τα προβλήματα έκριναν την αναμέτρηση

Η αποχή και πάλι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών, αφού δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών γύρισαν για άλλη μια φορά την πλάτη τους στην εκλογική διαδικασία. Στον κατάλογο της αποχής κυριαρχούν παράλληλα αυτοί που "έχουν αηδιάσει από το τέλμα, την αδιαφορία που επικρατεί στη δημόσια ζωή", που έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι τίποτε δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει και το χρήμα των λόμπι θα εξακολουθήσει να κυβερνά τα πάντα.

Ομως παρά την ακινησία και την αδιαφορία, όσοι Αμερικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν, το έκαναν με κριτήρια την ανεργία και την κοινωνική προστασία και "γύρισαν την πλάτη" στην υπόθεση Λεβίνσκι και τις γαργαλιστικές λεπτομέρειές της, την οποία πρόβαλαν κατά κόρον προεκλογικά οι Ρεπουμπλικάνοι. Γυναίκες, Μαύροι και ισπανόφωνοι συντάχθηκαν με τον Πρόεδρο Κλίντον, αντιδρώντας στην παραπομπή του, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί, αν και στη "μεσοβασιλεία" ενός ταπεινωμένου Προέδρου, να καταφέρουν να αποσπάσουν έως και πέντε έδρες στη Βουλή, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στη Γερουσία και να κερδίσουν "το μεγάλο βραβείο", την πολιτεία της Καλιφόρνιας, αλλά και τη Νέα Υόρκη και σημαντικές πολιτείες του Νότου. Συνεπώς, με την ψήφο των "μειονοτήτων", που έκρινε την εκλογική αναμέτρηση, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο κατώφλι του 2000 με πάμπολλα ανοιχτά θέματα, στον κοινωνικό ιδίως στίβο, να περιμένουν την επίλυσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαξιφισμοί Τραμπ - Κλίντον (2016-10-21 00:00:00.0)
Καθαίρεση Ράμσφελντ για την ήττα Ρεπουμπλικανών (2006-11-09 00:00:00.0)
Ενας «σταυροφόρος» υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών (2000-08-08 00:00:00.0)
Διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό... (1999-01-28 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η διαδικασία καθαίρεσης (1998-11-20 00:00:00.0)
Εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων (1998-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ