Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΙΤΣ"
Αφανισμός και καταστροφή

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ.-

Η εικόνα της καταστροφής και του αφανισμού, απόρροια της μανίας του τυφώνα Μιτς, από τις πολύ φτωχές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, έρχεται να αποκαλυφθεί σε όλη της την τραγική έκταση τώρα που οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σταμάτησαν. Η Νικαράγουα και η Ονδούρα δεν προλαβαίνουν να μετράνε πτώματα.

Οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας Μιτς στην Κεντρική Αμερική έφτασαν και επισήμως στους δέκα χιλιάδες, ανακοίνωσαν χτες οι κατά τόπους αρχές. Ο υπουργός Μεταφορών της Ονδούρας Τομάς Λοζάνο επιβεβαίωσε ότι έχουν μέχρι στιγμής ανευρεθεί περί τα 7.000 πτώματα και αγνοείται η τύχη περίπου 12.000, πολλοί από τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί. Αστεγοι είναι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Στη Νικαράγουα, οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο 1.700 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 1.817. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά, αφού από τις κατολισθήσεις στο ηφαιστειογενές βουνό Κασίτας, στα βορειοδυτικά της χώρας, ετάφησαν κυριολεκτικά πέντε χωριά.

Στη Γουατεμάλα επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής 186 θάνατοι, ενώ οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 100 και αγνοείται η τύχη περίπου 200, ενώ πάνω από 50.000 είναι άστεγοι.

Τραγικές συνέπειες και κίνδυνοι

Από το πέρασμα του Μιτς στις τέσσερις αυτές χώρες της Κεντρικής Αμερικής εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν συνέπειες, ενώ η έκταση των ζημιών δεν έχει υπολογιστεί προς το παρόν. Ο Πρόεδρος της Ονδούρας Κάρλος Φλόρες Φακούζε δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ζημιές στη χώρα του ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Στη Νικαράγουα ο Πρόεδρος Αρνόλντο Αλέμαν βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους αγανακτισμένους κατοίκους που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας ενόψει του γεγονότος ότι η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προβλέψει πέντε ημέρες νωρίτερα τον επερχόμενο τυφώνα. Ταυτόχρονα πολλοί είναι οι κάτοικοι που παρά τους κινδύνους παραμένουν στις πλημμυρισμένες περιοχές φοβούμενοι να χάσουν ακόμα και τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει.

Η τραγική κατάσταση στη Νικαράγουα συμπληρώνεται και από δύο πρόσθετα στοιχεία: από την ξαφνική επανεργοποίηση του ηφαιστείου Τσέρο Νέγκρο στα δυτικά της χώρας, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται περαιτέρω φυσική καταστροφή, καθώς και από το ξεθάψιμο 70.000 ναρκών κατά προσωπικού, που βγήκαν στην επιφάνεια και απειλούν. Χαρακτηριστική περίπτωση μια πολύτεκνη αγροτική οικογένεια στη Νικαράγουα, το ζευγάρι με τα οκτώ παιδιά του δεν εγκαταλείπει την εστία της στην κορυφή του ηφαιστείου σε υψόμετρο 1.405 μέτρων.

  • Δραματική έκκληση για βοήθεια στους κατοίκους της Νικαράγουας απευθύνει μέσω της εφημερίδας μας ο Μήτσος Στεφανίδης που ζει και εργάζεται στην πόλη Ματαγκάλπα της Νικαράγουας. Ο Μ. Στεφανίδης που τηλεφώνησε χτες στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ανάμεσα στα άλλα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή:

"Η πόλη Ματαγκάλπα, με 120 χιλιάδες κατοίκους που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής η οποία έχει πληγεί από τον καταστροφικό τυφώνα, είναι τελείως αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Δρόμοι, γεφύρια που συνδέουν την πόλη με άλλες περιοχές έχουν καταστραφεί. Χτες μόνο μερικά τηλέφωνα λειτουργούσαν στη Ματαγκάλπα. Τα τρόφιμα είναι ελάχιστα και το γάλα για τα παιδιά είναι δυσεύρετο. Πόσιμο νερό δεν υπάρχει και αναγκάζεται ο πληθυσμός να καταφύγει στα μολυσμένα ποτάμια για να σβήσει τη δίψα του. Ηδη στα νοσοκομεία υπάρχουν 170 κρούσματα χολέρας, ενώ "θερίζει" η δυσεντερία και άλλες ασθένειες. Τα θύματα στην πόλη από τον κυκλώνα είναι 80 νεκροί, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες θύματα στις γύρω περιοχές. Οι πληροφορίες που φθάνουν μιλάνε για ολόκληρα χωριά που έχουν χαθεί στις λάσπες. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα και στις στέγες σπιτιών και κανείς δεν μπορεί να τους προσφέρει βοήθεια, γιατί έχουν πλημμυρίσει τα πάντα και τόνοι λάσπης εμποδίζουν κάθε πρόσβαση στα σωστικά συνεργεία όταν αυτά υπάρχουν. Τέλος οι άστεγοι ξεπερνούν τις 20.000 μόνο μέσα στην πόλη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ