ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στρατιωτικός νόμος από τη διορισμένη κυβέρνηση

Ποιος μπορεί να πιστέψει στ' αλήθεια ότι η εξουσία παραδόθηκε σε Ιρακινούς; Στη φωτό τα κατοχικά στρατεύματα εν δράσει

Associated Press

Ποιος μπορεί να πιστέψει στ' αλήθεια ότι η εξουσία παραδόθηκε σε Ιρακινούς; Στη φωτό τα κατοχικά στρατεύματα εν δράσει
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το δικαίωμα κήρυξης στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές αποκτά, με το νέο νομοσχέδιο, ο Ιγιάντ Αλάουι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Αλάουι θα μπορεί, αφού εξασφαλίσει την ομόφωνη γνώμη του Προέδρου και των δύο αντιπροέδρων, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε πόλεις ή επαρχίες, για μια μέγιστη περίοδο 60 ημερών. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα συμπεριλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, έρευνες σε σπίτια, κρατήσεις και ανακρίσεις υπόπτων, δημιουργία σημείων ελέγχου, παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνίας κ.ά.

Επίσης, ο Αλάουι θα μπορεί να διορίσει κυβερνήτες επαρχιών και στρατιωτικούς διοικητές. Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της δοτής κυβέρνησης, που ανέλαβε το καθήκον της παρουσίασης του νομοσχεδίου, το παρομοίασε με τον «Πατριωτικό Νόμο» των ΗΠΑ και προσπάθησε να πείσει ότι έχουν προληφθεί πολλές δικλείδες ασφαλείας για τη μη κατάχρηση εξουσίας. Τόνισε ότι ο Αλάουι δε θα έχει δικαίωμα να παρέμβει κατ' οιονδήποτε τρόπο στη σύνταξη του Συντάγματος και στην εκλογική διαδικασία.

Πάντως, στο νομοσχέδιο δε συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη παροχής αμνηστίας σε όσους Ιρακινούς πήραν τα όπλα κατά των κατοχικών δυνάμεων μέχρι τη «μεταβίβαση» της εξουσίας στις 28 Ιουνίου, όπως είχε διαδοθεί. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, το θέμα συζητείται ακόμη. Το ζήτημα, όμως, φαίνεται ότι μπλοκάρει στις ίδιες τις κατοχικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα ως «πολυεθνική δύναμη».

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες. Στη Μοσούλη, από έκρηξη σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 8. Στο Κιρκούκ, τραυματίστηκαν από επιθέσεις σε φυλάκια άλλοι 6 συνάδελφοί τους. Τη νύχτα, στο Τάτζι, βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ σε μάχες στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν άλλοι 4 πεζοναύτες.

Σφοδρές οδομαχίες ξέσπασαν, χτες, και στους δρόμους της Βαγδάτης, με τη συμμετοχή και ελικοπτέρων που έπληξαν 2 κτίρια, με αποτέλεσμα μέχρι νωρίς το βράδυ να έχουν σκοτωθεί 4 Ιρακινοί και να έχουν τραυματιστεί 20. Νωρίτερα, όλμοι είχαν πλήξει κτίριο κοντά στην κατοικία του Αλάουι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Ιρακινοί.

Επισκέψεις και διαψεύσεις

Στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί, τη Δευτέρα, ο διορισμένος Ιρακινός πρωθυπουργός όπου θα συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητήσει τη συμβολή τους στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Ο Αλάουι φέρεται να προσκλήθηκε από την ολλανδική προεδρία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Μπάρι Τζόνσον διέψευδε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι στις ανακρίσεις Ιρακινών κρατουμένων, εντός Ιράκ, συμμετείχαν και Ισραηλινοί αξιωματικοί ή πράκτορες. Οι πληροφορίες αυτές είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την ταξίαρχο Τζάνις Καπρίνσκι, πρώην υπεύθυνη της φυλακής Αμπού Γράιμπ που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, η οποία υποστήριξε ότι συνάντησε Ισραηλινούς που συνεργάζονταν με τη CIA στις ανακρίσεις.


ΡΩΣΙΑ
Προεδρικό «ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στο ΚΚΡΟ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γκ. Ζιουγκάνοφ με τον Β. Πούτιν

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» το απόγευμα της 6/7, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), για άλλη μια φορά, χαρακτήρισε προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΡΟ, σχεδιασμένη από τις αρχές, το «παράλληλο» συνέδριο, που πραγματοποίησε ομάδα στελεχών του κόμματος. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως εκδηλώθηκε μια σειρά προβοκατόρικων ενεργειών σε βάρος του ΚΚΡΟ, όπως η προσπάθεια να μεταφερθούν μέλη της ΚΕ την Πέμπτη 2/7 σε άλλη, «εναλλακτική» συνεδρίαση της ΚΕ, τις καθυστερήσεις το Σάββατο το πρωί στη γραμμή του μετρό εκείνης της κατεύθυνσης που βρισκόταν και η αίθουσα του συνεδρίου, όπως και η βλάβη του ηλεκτρικού ρεύματος στην αίθουσα του συνεδρίου. «Η ουσία όλων αυτών των προβοκατσιών ενάντια στο 10ο Συνέδριο βρίσκεται στην προσπάθεια να τραβηχτεί η προσοχή του κόσμου από τους καταστροφικούς νόμους που προωθεί η κυβέρνηση Πούτιν - Φραντκόφ στη Δούμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως συνέπεσε αυτή η τεράστια προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΡΟ με την έγκριση αυτών των νόμων», είπε ο Ζιουγκάνοφ.

Η συνάντηση με τον Πούτιν

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πληροφορίες που ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ΚΚΡΟ με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ είπε τα εξής: «Τη Δευτέρα το πρωί μού τηλεφώνησε ο Πούτιν και με ρώτησε: "Τι συνέβη στο συνέδριό σας;". Του απάντησα: "Μάλλον οι μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να σας έχουν αναφέρει το τι συνέβη. Πολύ περισσότερο που στο συγκρότημα του Ισμαΐλοβο, όπου έγινε το συνέδριο υπήρξαν και προβοκάτσιες και απειλές και διακοπή ρεύματος". Ο κύριος Πούτιν πρότεινε, όπως είπε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, να μην κουβεντιάσουμε την κατάσταση από τηλεφώνου και πρότεινε να συναντηθούμε». Στη συνάντηση πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Β. Κάσιν και ο βουλευτής μας Ν. Χαριτόνοφ. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ συνέχισε λέγοντας: «Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να εξεταστεί με τον πιο εξονυχιστικό τρόπο η κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από το συνέδριο και να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του είπα: "Λέτε πως οι δικές σας μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν αυτές που τα οργάνωσαν όλα αυτά; Τότε βρείτε ποιος το έκανε". Ολα αυτά που έγιναν είναι απαράδεκτα πράγματα, σε βάρος του μεγαλύτερου νόμιμου αντιπολιτευτικού κόμματος της χώρας. Δεν μπορούμε και δε θα το αφήσουμε αυτό έτσι, σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ. Από τη μεριά του ο Β. Κάσιν σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ έθεσε στον Πούτιν και τα ζητήματα που αφορούν σήμερα όλη την κοινωνία, όπως για παράδειγμα την κατάργηση των προνομίων και κατακτήσεων που είχαν μια σειρά κατηγορίες του πληθυσμού από τη σοβιετική περίοδο. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ υπογράμμισε στον Ρώσο Πρόεδρο πως σε μισό χρόνο μετά την ψήφιση αυτού του νέου νόμου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της καταπάτησης δασών και πάρκων από ιδιώτες και το ξένο κεφάλαιο, με άλλο σχετικό νόμο. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την αφαίρεση της γης από τους αγρότες. Για τα ζητήματα αυτά η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος και είπε πως θα υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Σε κατάσταση μόνιμης νομικής κωλυσιεργίας;

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα], αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΚΡΟ παρουσιάζει το παρακάτω σενάριο: «Το γεγονός της συνάντησης του Πούτιν με τον Ζιουγκάνοφ, κάθε άλλο παρά μαρτυρά πως η ζυγαριά της σύγκρουσης των δύο πλευρών έγειρε προς τη μεριά των υποστηρικτών του Ζιουγκάνοφ. Στο κάτω - κάτω ο Πούτιν πήρε τηλέφωνο και τον Τίχονοφ (σημ. Πρόεδρο του «άλλου» ΚΚΡΟ και κυβερνήτη του Ιβάνοβο). Μοιάζει πως το Κρεμλίνο εφαρμόζει το αγαπημένο όπλο του, του συστήματος της συγκράτησης και της αντιπαλότητας. Οπου κάθε πλευρά της σύγκρουσης επιδιώκει να έχει με το μέρος της την εύνοια των αρχών και να επιδιώκει νέες ακροάσεις με τον αρχηγό του κράτους. Αλλά αυτό δε θα οδηγεί στην επίλυση της σύγκρουσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιδεικνύει την ανεξαρτησία του, καθυστερώντας την έκδοση της απόφασής του, διατηρώντας το συγκεκριμένο πρόβλημα έως το άπειρο. Το διασπασμένο ΚΚΡΟ, όπου κανένα τμήμα του δε θα έχει αρκετή νομιμότητα, ούτε και την ελπίδα άμεσα να την αποκτήσει, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το Κρεμλίνο. Πιθανόν και το καθήκον του Σεμίγκιν (σημ. από τους πρωτεργάτες της εσωκομματικής κρίσης στο ΚΚΡΟ), να μην ήταν η αρπαγή του κόμματος από τον Ζιουγκάνοφ, αλλά το να καταφέρει να βάλει το ΚΚΡΟ σε μια κατάσταση διαρκούς νομικής κωλυσιεργίας. Αν είναι έτσι, τότε ο στόχος επιτεύχθηκε», καταλήγει η εφημερίδα.


Ε.Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ