ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - «ΑΦΤΟΒΑΖ»
Αγώνας για δουλειά με πλήρη δικαιώματα!

Τουλάχιστον 3.000 εργάτες συμμετείχαν στη χτεσινή προειδοποιητική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ξεπουλήματος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας «ΑΦΤΟΒΑΖ», που εδρεύει στην πόλη Τολιάτι και παράγει, εκτός των άλλων, τα «θρυλικά» και πασίγνωστα «Λάντα», καθώς και εναντίον των μαζικών απολύσεων, της εφαρμογής «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και της κάθετης μείωσης του μισθού που προϋποθέτει το ξεπούλημα της, κρατικής τυπικά ακόμα, επιχείρησης. Οι εργάτες αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που επιχειρεί στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την εταιρεία.

Για... «αρχή» η εργοδοσία ετοιμάζει 30.000 απολύσεις σε μια επιχείρηση που απασχολεί στο σύνολο των υποκλάδων της πάνω από 1,5 εκατ. κόσμο, με το σωματείο «Ενότητα» να προειδοποιεί πως η εργοδοσία και το κράτος θέλουν να «καθαρίσουν» την επιχείρηση από το 50% του προσωπικού της, να την «σαλαμοποιήσουν» και να την παραδώσουν πλήρως στους ιδιώτες. Επιπλέον, η διοίκηση, στο όνομα πάντα της καπιταλιστικής κρίσης, θέλει να μειώσει τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο στις 20 ώρες με «ελεύθερη πτώση» μισθών και όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σωματείο «Ενότητα» της «ΑΦΤΟΒΑΖ» δίνει τον αγώνα για τη σωτηρία της επιχείρισης προς όφελος των εργαζομένων, και όχι του κεφαλαίου, σε στενή συνεργασία με τους κομμουνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συλλαλητήριο χαιρέτισαν ο πρώτος γραμματέας της περιοχής Τολιάτι του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και ένα μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Τα βασικά αιτήματα των εργατών είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί το εργοστάσιο, να εξασφαλιστούν κρατικές παραγγελίες προς αυτό, να μη γίνει καμία απόλυση, μείωση μισθού και εφαρμογή αντεργατικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις.

Αν περάσει αυτό το χτύπημα σε τέτοιου γιγαντιαίου μεγέθους επιχείρηση είναι σαφές πως θα έχει τρομακτικές συνέπειες σε όλη την περιοχή της Σαμάρα, στην οποία βρίσκεται η πόλη Τολιάτι. Ακόμη και αστοί ειδικοί στο ρωσικό Τύπο προειδοποιούν πως η Σαμάρα δεν μπορεί να απορροφήσει επιπλέον 30.000 ανέργους, γεγονός πάντως που αφήνει εντελώς αδιάφορο το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό πως από το αρμόδιο υπουργείο ξεκαθαρίστηκε πως πέρα των προγραμμάτων «βοήθειας» προς τις κρατικές επιχειρήσεις δεν «προγραμματίζεται» τίποτε «ιδιαίτερο» για την «ΑΦΤΟΒΑΖ».

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενας χρόνος από τον πόλεμο στον Καύκασο

Από χτεσινή διαμαρτυρία που έγινε στη Ρωσία μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, κατά την οποία καταγγέλθηκε η στήριξη των ΗΠΑ στη Γεωργία
Από χτεσινή διαμαρτυρία που έγινε στη Ρωσία μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, κατά την οποία καταγγέλθηκε η στήριξη των ΗΠΑ στη Γεωργία
ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Πλήθος εκδηλώσεων τόσο στη Γεωργία όσο και στη Νότια Οσετία έχουν ξεκινήσει για την πρώτη επέτειο του ολιγοήμερου πολέμου Γεωργίας - Ρωσίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, να εκτοπισθούν δεκάδες χιλιάδες άλλοι και να παραμένει τεταμένη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με εκτόξευση αλληλοκατηγοριών. Ενας πόλεμος που «σπρώχτηκε» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τη Γεωργία και θέλουν να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ προκειμένου να περιορίσουν το ζωτικό χώρο της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.

Χτες σε πόλεις της Γεωργίας άναψαν υπαίθριες φωτιές ενώ σε φωτογραφική έκθεση στην Τιφλίδα παρουσιάζονται κούκλες ντυμένες Ρώσοι στρατιώτες, παρομοιάζοντας τον πόλεμο στον Καύκασο ως συνέχεια της ρωσικής «κατοχής» που εκτείνεται πίσω στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας.

Στη Νότια Οσετία αναμενόταν για αργά χτες το βράδυ (23.35 ώρα Μόσχας - σηματοδοτώντας την ώρα που η Γεωργία ξεκίνησε να βομβαρδίζει το Τσχινβάλι πέρσι) συναυλία στην πλατεία Θεάτρου, ενώ παράλληλα οι εκδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για τέσσερις μέρες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει κανείς το «μουσείο της γενοκτονίας», όπου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν διάφορα ντοκουμέντα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη γενοκτονία της Γεωργίας κατά του λαού της Οσετίας.

Πάντως, ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, τόνισε χτες ότι οι γεωργιανές δυνάμεις δολοφόνησαν αμάχους που επιχειρούσαν να διαφύγουν από το βομβαρδιζόμενο Τσχινβάλι, τονίζοντας ότι «η άρνηση της Γεωργίας ή των δυτικών της υποστηρικτών να αναγνωρίσουν αυτή τη σφαγή αποτελεί απόδειξη της ηθικής αποτυχίας των ηγετών που είναι υπεύθυνοι για τον περσινό πόλεμο». Σημειώνοντας παράλληλα ότι την ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος Σαακασβίλι και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αναρωτήθηκε γιατί «οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τέτοιους ανθρώπους».

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χτες πως «δε μετανιώνει» για τις συγκεκριμένες επιλογές τονίζοντας ότι «αντιδράσαμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα», και ότι «πήραμε ίσως μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις, αλλά στο τέλος κάναμε το σωστό».

Από τη μεριά του ο Γεωργιανός Πρόεδρος, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι η απόφαση να επιτεθούν τα στρατεύματα πέρσι ήταν δύσκολη, ωστόσο αν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο «θα είχαν διαπραχθεί χειρότερες αγριότητες». Πρόσθεσε επίσης ότι τώρα, ο μόνος τρόπος για να «εκδιώξουμε τους Ρώσους» και να αλλάξουμε την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή είναι με τη διπλωματία. Μάλιστα, στο κείμενο ομιλίας που μοιράστηκε στον Τύπο και επρόκειτο να εκφωνήσει χτες το βράδυ, υποστηρίζει πως «χάρη στους δυτικούς μας φίλους η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια διπλωματική ήττα» καθώς «σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας».

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τον πόλεμο περίπου 30.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, καθώς, όπως αναφέρει, «η διαρκής αίσθηση της έντασης και της ανασφάλειας δεν επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους».

ΑΪΤΗ
Μακελειό με τη σφραγίδα του ΟΗΕ

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Για άλλη μία φορά τα όπλα των κυανόκρανων του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία της Βραζιλίας, που ουσιαστικά αποτελούν κατοχική δύναμη, στρέφονται κατά των διαδηλωτών με αφορμή και πάλι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες αλλά κατά τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αληθινά πυρά, ενώ ακόμη τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης διαδηλωτών στην πόλη Λασκαχόμπας κοντά στα σύνορα με την Δομινικανή Δημοκρατία και των κυανόκρανων.

Η εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, Σοφί Μπουτάντ αρνήθηκε ότι οι κυανόκρανοι άνοιξαν πυρ και έριξε το βάρος στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές τους εδώ και δύο μήνες. Εντούτοις, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο θάνατος ενός εκ των νεκρών που κατά τις αρχικές αιτιάσεις των κυανόκρανων έχασε τη ζωή του «από χτύπημα πέτρας που έριχναν οι διαδηλωτές», προήλθε από πυροβολισμό στο πρόσωπο όπως αναφέρει η έκθεση της νεκροψίας. Εξάλλου, μόλις τον περασμένο Ιούνη ένας διαδηλωτής είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός λαοφιλούς ιερέα, πολιτικού «συμμάχου» του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτάρντ Αριστίντ, όταν οι κυανόκρανοι άνοιξαν πυρ με αληθικά πυρά και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Β. Γιουστσένκο: ολοταχώς προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ.--

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο, υπέγραψε χτες διάταγμα που εγκρίνει το εθνικό πρόγραμμα της χώρας για το 2009, με το οποίο προωθείται η προετοιμασία της χώρας στις ενταξιακές διαδικασίες του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει επιμείνει στην ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, ιδιαίτερα μετά τη στήριξη που έλαβε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της ...πολύχρωμης «πορτοκαλί επανάστασης» το 2005. Η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είχε τεθεί επί τάπητος κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι όπου αποφασίστηκε η μετέπειτα ένταξή τους, ωστόσο οι δύο χώρες συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε τη Δευτέρα πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Γεωργία είναι ακόμα μακριά από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ενταξιακές διαδικασίες παραμένουν ανοιχτές για τις χώρες που εκπληρούν τα ΝΑΤΟικά στάνταρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ