ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά κομμένοι και ζημιωμένοι

Δηλώθηκε ξανά στην ΕΕ υποεκτιμημένη παραγωγή 1.050.000 τόνοι και πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού θα βγουν αυθαίρετα εκτός επιδότησης

ICON

Τα περσινά παθήματα επιφυλάσσει και για φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ στους βαμβακοπαραγωγούς. Στην ΕΕ δηλώθηκε και πάλι υποεκτιμημένη ηρτημένη παραγωγή 1.050.000 τόνοι, με βάση την όποια προκύπτει μια προσωρινή ελάχιστη τιμή 0,6633 ευρώ/κιλό ή 226 δρχ./κιλό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια ρότα εφαρμογής του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με κάποιες τεχνικές παραλλαγές βέβαια, που μόνο όφελος δεν αποφέρουν στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά των μικρομεσαίων. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος αναμένεται πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού να μείνουν εκτός επιδότησης. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι πάλι με ζώνες ανά χωριά και περιοχές, ηρτημένες αποδόσεις και πλαφόν, πενταετίες μείον την καλύτερη και τη χειρότερη χρονιά και θα εξαναγκαστούν σε μαζικές εντάσεις, που θα δικαιωθούν σαν αυτές της περσινής παραγωγής... Ο κυβερνητικός σκοπός είναι να μην ξεπεράσει η τελική δηλωθείσα παραγωγή τους 1.100.000 τόνους, ανεξαρτήτως ποιο θα είναι το πραγματικό ύψος της παραγωγής. Οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια καλή παραγωγή που θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ από την περσινή παραγωγή λέγεται ότι υπάρχουν στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών περισσότεροι από 30.000 τόνοι.

Πάντως με βάση τα όσα αποφάσισε η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, αποδεχόμενη τα στοιχεία που της απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τελική δηλωθείσα παραγωγή, μαζί με την αναπροσαρμογή βάρους, δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 1.207.500 τόνους, γιατί τότε θα πρέπει να επιστρέψουν οι βαμβακοπαραγωγοί και χρήματα πίσω. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η προσωρινή ποινή συνυπευθυνότητας είναι 0,3433 ευρώ/κιλό ή 118 δρχ./κιλό. Επίσης τα στρέμματα που δηλώθηκαν είναι 3.630.000, πράγμα που σημαίνει μια μέση στρεμματική ηρτημένη παραγωγή πανελλαδικά 289 κιλά.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα ξαναπιπιλίσει πάλι την καραμέλα που πιπίλιζαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για καλύτερη διαχείριση και για τις μέγιστες κοινοτικές εισροές... Σε πρώτη φάση, πάντως, θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι φέτος η προσωρινή ελάχιστη τιμή είναι κάνα δύο δραχμές ανά κιλό παραπάνω, σε σύγκριση με πέρσι, όπου είχαν δηλωθεί αρχικά 1.055.000 τόνοι. Κι αυτό που φαίνεται για άλλη μια χρονιά είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα χορτάσουν από κυβερνητική αυθαιρεσία, υποκρισία και κοροϊδία, όπως συμβαίνει από το 2001 και μετά, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Οσο για την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων της και να καμουφλάρει τις επιπτώσεις του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ που ισχύει για το βαμβάκι, με τερτίπια που εδώ και τέσσερα χρόνια ταλαιπωρούν και ζημιώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς.

ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Πληρώνουν στις πολυεθνικές τις διακοπές στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Ενα σημαντικό τμήμα της δαπάνης των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους μένει εκτός χώρας και το καρπώνονται τόσο οι διοργανωτές ταξιδιών (τουρ οπερέιτορς) όσο και άλλες ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Τα σχετικά στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιολόγηση της πραγματικής συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τη μελέτη του Γ. Παπανίκου, περίπου το 35% της συνολικής δαπάνης των αλλοδαπών τουριστών που απευθύνονται για τις διακοπές τους σε τουρ οπερέιτορς δεν έρχεται ποτέ στην Ελλάδα. Επίσης, τα 2/3 της συνολικής δαπάνης προπληρώνονται εκτός Ελλάδας και, όπως επισήμανε ο συντάκτης της μελέτης, η πρακτική αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται ότι πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία έχουν κυρίως οι εγχώριες δαπάνες. Σημαντική παράμετρος στην υπόθεση είναι η διαπίστωση ότι τα οφέλη ακόμη και της εγχώριας δαπάνης μειώνονται όταν καταναλώνονται εισαγόμενα προϊόντα, οπότε το «μονοπάτι» του χρήματος το οδηγεί και πάλι εκτός χώρας!

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχτηκαν το 2001 και το 2002, το μέσο κόστος ταξιδιού αυτά τα δυο χρόνια ανήλθε στα 1.277 ευρώ, με 813 ευρώ να πληρώνονται στη χώρα προέλευσης και τα 464 ευρώ στην Ελλάδα. Το ποσό που δαπανάται στη χώρα μας έχει κυρίως σχέση με φαγητό, ψώνια και δραστηριότητες των τουριστών εκτός ξενοδοχείου. Το 2002 η δαπάνη του ταξιδιού αυξήθηκε σε πραγματικούς αριθμούς, από 1.264 ευρώ στα 1.294 ευρώ, παρ' όλα αυτά με τον αποπληθωρισμό εμφανίζεται μειωμένη, στα 1.249 ευρώ. Η είσπραξη που σημειώθηκε στην Ελλάδα υπέστη επίσης μείωση κατά 13,18%. Η εξέλιξη αυτή έχει σχέση και με την τάση να κλείνονται τουριστικά «πακέτα» που περιλαμβάνουν όλο και περισσότερες προπληρωμένες υπηρεσίες, όπως το φαγητό μέσα στα ξενοδοχεία, οργανωμένες εκδρομές, γενικότερες μεταφορές κ.ά., ενώ μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα διατηρούν στο εσωτερικό τους και καταστήματα, χωρίς να έχουν απαραίτητα ελληνικά προϊόντα.

Το συμπέρασμα του ΙΤΕΠ είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια δαπάνη και να απαγκιστρωθεί ο τουρισμός από τους τουρ οπερέιτορς, οι οποίοι και ρίχνουν σημαντικά τις τιμές και επιδιώκουν πακέτα με πολλές προπληρωμένες παροχές.

Θέλουν αναβάθμιση

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι σε ορισμένους «κύκλους» τα λεφτά χτίζουν ισχυρές φιλίες. Ετσι και τα περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ που δαπάνησε το υπουργείο Τουρισμού για τη διαφήμιση των τουριστικών επιχειρήσεων το 2005, ώθησαν τους επιχειρηματίες του κλάδου να παρέμβουν για την... αναβάθμισή του. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αφού προειδοποιεί ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Για να γίνει πράξη αυτός ο στόχος υποστηρίζει ότι: «Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε εναρμόνιση δράσεων, κάτω από ένα στρατηγικό σχέδιο που θα εκπορεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, και θα συντονίζει τις δράσεις των συναρμόδιων υπουργείων (ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Πολιτισμού), καθώς και τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις».

Επίσημα, οι σχέσεις και η συνεργασία των παραπάνω υπουργείων και υπουργών, είναι άριστη και αποτελεσματική, αφού σύντομα αναμένονται νέα μέτρα για τη διασφάλιση της ασύδοτης δράσης των ιδιωτών στον τουριστικό τομέα και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να επεκτείνουν ή να κατασκευάζουν νέες μονάδες χωρίς περιορισμούς, πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς, χωροταξικούς. Ανεπίσημα, πολλά ακούγονται για εντάσεις που έχουν να κάνουν με αρμοδιότητες και πρωτοκαθεδρίες. Και η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ έχει άμεση σχέση με όσα διαδραματίζονται υπογείως. Σε κάθε περίπτωση όμως, την πρώτη λέξη έχει η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

ΑΧΑΪΑ
Συγκέντρωση - σύσκεψη αμπελοκαλλιεργητών

Σε συγκέντρωση - σύσκεψη αμπελοκαλλιεργητών καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στα Χαρμπιλέικα Αχαΐας (δημοτικό σχολείο), στις 8 το βράδυ καθώς λίγες μέρες πριν τον τρύγο τα μηνύματα που έρχονται τόσο για τη διάθεση όσο και για την τιμή του προϊόντος είναι ανησυχητικά. Οι τιμές που διαδίδουν τα «παπαγαλάκια» των μεγαλεμπόρων κάνουν λόγο για 15 - 20 λεπτά του ευρώ, όσο δηλαδή έδωσαν και πέρσι και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών δεν τους έχουν ακόμα εξοφλήσει στο ακέραιο.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς των οινοποιητών και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως «διεκδικούμε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα λογικό κέρδος να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στα χωράφια μας. Συγκεκριμένα, απαιτούμε:

  • Απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής.
  • 35 λεπτά το κιλό ως κατώτερη τιμή στα οινοποιήσιμα σταφύλια.
  • 1,20 ευρώ στην ξερή σταφίδα και αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης».
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Πολιτικό μνημόσυνο Μ. Βλάχου

Πολιτικό μνημόσυνο του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, στον τόπο της θυσίας, στην Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας, διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος και οι συνεταιρισμοί Λεπενούς («ΕΝΩΣΗ» και «Η ΕΛΠΙΔΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ