Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά κομμένοι και ζημιωμένοι

Δηλώθηκε ξανά στην ΕΕ υποεκτιμημένη παραγωγή 1.050.000 τόνοι και πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού θα βγουν αυθαίρετα εκτός επιδότησης

ICON

Τα περσινά παθήματα επιφυλάσσει και για φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ στους βαμβακοπαραγωγούς. Στην ΕΕ δηλώθηκε και πάλι υποεκτιμημένη ηρτημένη παραγωγή 1.050.000 τόνοι, με βάση την όποια προκύπτει μια προσωρινή ελάχιστη τιμή 0,6633 ευρώ/κιλό ή 226 δρχ./κιλό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια ρότα εφαρμογής του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με κάποιες τεχνικές παραλλαγές βέβαια, που μόνο όφελος δεν αποφέρουν στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά των μικρομεσαίων. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος αναμένεται πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού να μείνουν εκτός επιδότησης. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι πάλι με ζώνες ανά χωριά και περιοχές, ηρτημένες αποδόσεις και πλαφόν, πενταετίες μείον την καλύτερη και τη χειρότερη χρονιά και θα εξαναγκαστούν σε μαζικές εντάσεις, που θα δικαιωθούν σαν αυτές της περσινής παραγωγής... Ο κυβερνητικός σκοπός είναι να μην ξεπεράσει η τελική δηλωθείσα παραγωγή τους 1.100.000 τόνους, ανεξαρτήτως ποιο θα είναι το πραγματικό ύψος της παραγωγής. Οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια καλή παραγωγή που θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ από την περσινή παραγωγή λέγεται ότι υπάρχουν στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών περισσότεροι από 30.000 τόνοι.

Πάντως με βάση τα όσα αποφάσισε η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, αποδεχόμενη τα στοιχεία που της απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τελική δηλωθείσα παραγωγή, μαζί με την αναπροσαρμογή βάρους, δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 1.207.500 τόνους, γιατί τότε θα πρέπει να επιστρέψουν οι βαμβακοπαραγωγοί και χρήματα πίσω. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η προσωρινή ποινή συνυπευθυνότητας είναι 0,3433 ευρώ/κιλό ή 118 δρχ./κιλό. Επίσης τα στρέμματα που δηλώθηκαν είναι 3.630.000, πράγμα που σημαίνει μια μέση στρεμματική ηρτημένη παραγωγή πανελλαδικά 289 κιλά.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα ξαναπιπιλίσει πάλι την καραμέλα που πιπίλιζαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για καλύτερη διαχείριση και για τις μέγιστες κοινοτικές εισροές... Σε πρώτη φάση, πάντως, θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι φέτος η προσωρινή ελάχιστη τιμή είναι κάνα δύο δραχμές ανά κιλό παραπάνω, σε σύγκριση με πέρσι, όπου είχαν δηλωθεί αρχικά 1.055.000 τόνοι. Κι αυτό που φαίνεται για άλλη μια χρονιά είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα χορτάσουν από κυβερνητική αυθαιρεσία, υποκρισία και κοροϊδία, όπως συμβαίνει από το 2001 και μετά, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Οσο για την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων της και να καμουφλάρει τις επιπτώσεις του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ που ισχύει για το βαμβάκι, με τερτίπια που εδώ και τέσσερα χρόνια ταλαιπωρούν και ζημιώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ