ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις γερμανικές επανορθώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα τις γερμανικές επανορθώσεις. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αν και πέρασαν 64 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα με μεγάλες οικονομικές, ηθικές και εθνικές διαστάσεις και καμία πολιτική σκοπιμότητα δε δικαιολογεί απραξία και ολιγωρία.

Είναι βαριές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, γιατί έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το μεγάλο θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Γερμανία οφείλει:

1) Την επιστροφή του Αναγκαστικού (με την επιβολή των όπλων) Δανείου που σύναψε με την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων σε τιμές του 1944.

2) Το ποσό των 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τιμές του 1946, που υποχρεώθηκε από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει ως επανορθώσεις για τις ζημιές που προξένησε στην ελληνική οικονομία.

3) Να αποζημιώσει τα θύματα για τις ζημιές που υπέστησαν και

4) Να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξε από την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός: Πού βρίσκεται το όλο ζήτημα; Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να επιστραφούν τα σημαντικά αυτά ποσά (που σε σημερινές τιμές είναι πολλαπλάσια), να επιστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί και να αποζημιωθούν όλα τα θύματα»;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ατζέντα επιτάχυνσης των «μεταρρυθμίσεων»

Τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων επιβεβαίωσε ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό και την «επιτυχία» του Βουκουρεστίου.

Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση του «Εκόνομιστ» με θέμα «Διαμορφώνοντας τη διεθνή ατζέντα έως το 2020», ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον ευρωμονόδρομο και το πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων», επιχειρώντας να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους αντιστέκονται ισχυριζόμενος ότι «η αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις είναι βαθιά συντηρητική αντίληψη, που καθηλώνει τον τόπο στο χθες».

Διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε και όραμα και σχέδιο για τον τόπο μας» και ότι «ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε», ανέφερε ότι υπέρτατος στόχος είναι «η ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία». Οδηγός της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «προσαρμογή» της στρατηγικής της Λισαβόνας σε εθνικό επίπεδο. Δίνοντας με «τίτλους» τις βασικές «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε στις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, στη «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία με στόχο τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και τη διά βίου μάθηση, ενώ προετοιμάζεται και «η μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας» («Καποδίστριας 2»).

Κεντρική θέση στο όραμα του πρωθυπουργού αποτελεί ταυτόχρονα η ενίσχυση των επιχειρηματιών να επεκταθούν στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό δίαυλο», στόχος που, όπως είπε, ενισχύει το «γεωπολιτικό μας ρόλο».

«Ενθαρρύνουμε την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα», τόνισε, καυχώμενος που «σήμερα, περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερα από 3.000 καταστήματα ελληνικών τραπεζών αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η Ελλάδα λειτουργεί, σήμερα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας». Επανέλαβε ότι «επιδιώξαμε - και επιδιώκουμε - μια ξεκάθαρη, μια πρακτική, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που να ισχύει έναντι όλων», αποφεύγοντας για μια ακόμα φορά τον όρο «γεωγραφικός προσδιορισμός». Παράλληλα, εμφάνισε την ελληνική πλευρά πιο ενισχυμένη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ γιατί, όπως είπε, η θέση της κυβέρνησης «μη λύση - μη πρόσκληση»" είναι σήμερα απόφαση του ΝΑΤΟ. «Είναι - τόνισε - μία σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να συμβάλει, ώστε να υπάρξει οριστική λύση. Λύση αμοιβαία αποδεκτή προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας».

ΠΑΣΟΚ
Σε ρόλο ... υπερασπιστή της δημόσιας περιουσίας!

Σαν ...υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας, εμφανίστηκε χτες το ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας το ακράδαντο επιχείρημα ότι οι «πράσινες» ιδιωτικοποιήσεις δεν «είναι ίδιες» με τις «τριτοκοσμικές» της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα ...οξύνοντας την αντιπολιτευτική κριτική, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό «κάνει πίσω σε ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο»!!

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη της «σκιώδους κυβέρνησης», το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις παραπάνω τοποθετήσεις ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με υποκριτικές δηλώσεις και κριτική σε επιμέρους χειρισμούς, θα επιχειρήσει να συγκαλύψει την πλήρη ταύτισή του με στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές της ΝΔ.

Αυτή την τακτική εφάρμοσε χτες και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με την οποία καταγγέλλει «τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που επιχειρεί η κυβέρνηση»!! Ξεχνώντας προφανώς ο ίδιος ότι αυτή την πολιτική εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ολοκληρώνει η ΝΔ, προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Πίσω βέβαια από τις υποκριτικές κορόνες, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι δεν τάσσεται κατά του ξεπουλήματος, αλλά ...αντιπροτείνει «σύναψη στρατηγικών συνεργασιών ή έστω επιμέρους συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα όπου αυτό χρειάζεται κάτω από δημόσιο έλεγχο».

Συγχρόνως, σπέρνοντας αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, τόσο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, και με αφορμή το θέμα με το Ταμείο των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξαν: «Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, λίγες μόλις ημέρες αφότου ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Η κυβέρνηση έχει κάνει το πρώτο βήμα κι εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει πίσω σε ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο ελάχιστες μέρες αφότου ψηφίστηκε». Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει την αντιασφαλιστική επέλαση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ...ανακαλύπτουν «οπισθοχώρηση», την οποία αποδίδουν, όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο «ότι η κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα» και «ότι δεν προετοιμάζει και ότι δε συζητεί με τους κοινωνικούς εταίρους», για να προσθέσει για επικοινωνιακούς λόγους και «ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν πάει χαμένος».

Επίσης χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Φριντ», σχετικά με την «ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας στα Σκόπια». Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ παρατηρεί «από τις τελευταίες εξελίξεις και την κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται να αποδέχεται και πάλι την προσπάθεια άμεσης εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία αυτή», ξεχνώντας όμως να σημειώσει ότι την παράδοση της «επίλυσης» του θέματος με την υπόθεση της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ, ακολούθησαν με ευλάβεια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα έντονη δυσφορία υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την προχτεσινή τοποθέτηση του Κ. Σημίτη: «Γιατί να μας εμπιστευτούν οι πολίτες όταν οι ίδιοι αμφισβητούμε τα επιτεύγματά μας». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πάντως απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι για το έργο του ΠΑΣΟΚ», αλλά «είναι μια συνεχής προσπάθεια, κάθε κόμματος, το οποίο κάποια στιγμή ηττάται στις εκλογές και αναρωτιέται γιατί ηττήθηκε».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Τι διαπραγματεύσεις γίνονται με τις ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας;

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς την υπουργό Εξωτερικών

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζης, με θέμα τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για τους επιβάτες των υπερατλαντικών πτήσεων. Το κείμενο της Ερώτησης είναι το ακόλουθο:

«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ που, στο όνομα της κατάργησης της εξευτελιστικής έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας, αναλαμβάνει νέες, οδυνηρές, για τα δημοκρατικά και κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, δεσμεύσεις υποταγής στο αμερικανικό αντιτρομοκρατικό δόγμα των "ασύμμετρων απειλών". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου και την αντίστοιχη συμφωνία ("Διμερές Μνημόνιο Κατανόησης") της Τσεχίας, συζητούνται:

  • Η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στις καμπίνες των αεροπλάνων.
  • Η παράδοση στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά τους επιβάτες πτήσεων προς ΗΠΑ ή άλλες χώρες, που θα θεωρηθούν "ύποπτοι τρομοκράτες".
  • Η διαρκής επιτήρηση και οι έλεγχοι των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
  • Τα βιομετρικά διαβατήρια με ηλεκτρονικό τσιπάκι που θα περιέχει προσωπικές πληροφορίες.
  • Ενα ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης του ταξιδιού, με βιογραφικά και προσωπικά στοιχεία αντίστοιχα με αυτά που ζητούνται σήμερα για την έκδοση βίζας.
  • Ειδικές διαδικασίες και υπηρεσίες εξπρές που θα αναφέρουν στις αρχές των ΗΠΑ κλοπές ή απώλειες διαβατηρίων.

Ερωτάται η κ. υπουργός: Ποια νέα μέτρα ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ για τους επιβάτες των υπερατλαντικών πτήσεων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ