Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ατζέντα επιτάχυνσης των «μεταρρυθμίσεων»

Τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων επιβεβαίωσε ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό και την «επιτυχία» του Βουκουρεστίου.

Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση του «Εκόνομιστ» με θέμα «Διαμορφώνοντας τη διεθνή ατζέντα έως το 2020», ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον ευρωμονόδρομο και το πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων», επιχειρώντας να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους αντιστέκονται ισχυριζόμενος ότι «η αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις είναι βαθιά συντηρητική αντίληψη, που καθηλώνει τον τόπο στο χθες».

Διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε και όραμα και σχέδιο για τον τόπο μας» και ότι «ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε», ανέφερε ότι υπέρτατος στόχος είναι «η ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία». Οδηγός της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «προσαρμογή» της στρατηγικής της Λισαβόνας σε εθνικό επίπεδο. Δίνοντας με «τίτλους» τις βασικές «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε στις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, στη «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία με στόχο τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και τη διά βίου μάθηση, ενώ προετοιμάζεται και «η μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας» («Καποδίστριας 2»).

Κεντρική θέση στο όραμα του πρωθυπουργού αποτελεί ταυτόχρονα η ενίσχυση των επιχειρηματιών να επεκταθούν στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό δίαυλο», στόχος που, όπως είπε, ενισχύει το «γεωπολιτικό μας ρόλο».

«Ενθαρρύνουμε την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα», τόνισε, καυχώμενος που «σήμερα, περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερα από 3.000 καταστήματα ελληνικών τραπεζών αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η Ελλάδα λειτουργεί, σήμερα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας». Επανέλαβε ότι «επιδιώξαμε - και επιδιώκουμε - μια ξεκάθαρη, μια πρακτική, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που να ισχύει έναντι όλων», αποφεύγοντας για μια ακόμα φορά τον όρο «γεωγραφικός προσδιορισμός». Παράλληλα, εμφάνισε την ελληνική πλευρά πιο ενισχυμένη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ γιατί, όπως είπε, η θέση της κυβέρνησης «μη λύση - μη πρόσκληση»" είναι σήμερα απόφαση του ΝΑΤΟ. «Είναι - τόνισε - μία σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να συμβάλει, ώστε να υπάρξει οριστική λύση. Λύση αμοιβαία αποδεκτή προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ