Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οδηγούνται σε αφανισμό

Εκατοντάδες φτωχοί και μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής χρεοκοπίας και κλείνουν τις μονάδες τους

Motion Team

Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των επιλογών της ΕΕ, που στηρίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών έως και 130% σε σχέση με τις περσινές τιμές (βαμβακόπιτα, ζαχαρόπιτα, καλαμπόκι κλπ.), σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση των εμπορικών τιμών για το παραγόμενο γάλα και το κρέας που έχουν επιβάλει τα γνωστά καρτέλ, τους οδηγούν στον αφανισμό.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε προσωρινή ούτε συγκυριακή. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που στόχο έχει τη συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη συγκέντρωσή της σε λιγότερα χέρια για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αποτυπώνονται στη μείωση της αυτάρκειας της χώρας μας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Ετσι, την περίοδο 1980 - 2005 η αυτάρκεια της χώρας μας μειώθηκε:

  • Στο κρέας πουλερικών από 100% σε 70%.
  • Στο βοδινό από 66% σε 25%.
  • Στο αιγοπρόβειο από 92% σε 80%.
  • Στο χοιρινό από 84% σε 41%.

Από το 1991 έως το 2004 ξεκληρίστηκαν 25.400 εκμεταλλεύσεις βοοειδών από τις 50.420 που υπήρχαν συνολικά.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Κιλκίς, κ.α.). Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το νομό Κιλκίς. Συγκεκριμένα, τα βοοειδή το 2007 ήταν 29.415, ενώ το 2003 ήταν 36.500. Οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείποντας τα βοοειδή στράφηκαν στα αιγοπρόβατα. Ετσι, σήμερα στο Κιλκίς υπάρχουν καταγραμμένα 182.429 πρόβατα και 65.497 αίγες. Αυξημένος αριθμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ομως και πάλι, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα. Διότι σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και τη σταθερή μείωση της επιδότησης κατ' έτος από 2% - 5% οι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο χρεώνονται ολοένα και περισσότερο.

Κινητοποίηση στα Τέμπη από κτηνοτρόφους της Πέλλας

Eurokinissi

Κινητοποίηση στα Τέμπη από κτηνοτρόφους της Πέλλας
Στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΕ, που εμφανίζουν το 2007 το εισόδημα των αγροτών της χώρας να έχει καταρρεύσει στο 83,1% των επιπέδων του 2000.

Εξευτελιστικές τιμές

Συνολικά, αν και μετά το περσινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε μια ελαφρά άνοδος στην τιμή του γάλακτος - που φυσικά δεν κάλυπτε την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων - τον τελευταίο μήνα μπήκε πάλι σε καθοδική πορεία.

Ηδη, σε ορισμένες περιοχές:

  • Το αγελαδινό γάλα το αγοράζουν οι βιομηχανίες 30 λεπτά το κιλό από 40 λεπτά που ήταν μόλις πριν από δύο μήνες.
  • Για το αιγοπρόβειο προσφέρουν οι γαλακτοβιομηχανίες 80 με 85 λεπτά, όταν πριν δύο χρόνια το αγόραζαν από τον παραγωγό προς 95 λεπτά το κιλό.
  • Μειωμένες κατά 15% - 20% είναι οι τιμές και στο κρέας.
  • Στην Πιερία το κιλό το αρνί και το κατσίκι πουλιέται 4,20 ευρώ και το αιγοπρόβειο 2 ευρώ.

Γενικότερα, η κτηνοτροφία στην περιοχή βρίσκεται σε κρίση και εκατοντάδες νοικοκυριά στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Οπως τονίζουν τα μέλη κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής, ήδη εκατοντάδες κτηνοτρόφοι κλείνουν τις μονάδες τους κάθε χρόνο. Πουλώντας όμως τα κοπάδια τους, δύσκολα θα τα αντικαταστήσουν και η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας θα είναι οριστική, σημειώνουν.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εισαγωγές και παράλληλα εξελίσσεται όργιο νοθείας, κερδοσκοπίας και παράνομων ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αμνοερίφια. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι στο πιάτο των καταναλωτών φτάνουν αμφίβολης ποιότητας κρέατα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία, τα οποία πωλούνται ακριβά στην εγχώρια αγορά ως ντόπια προϊόντα. Πάνω, σ' αυτήν την κατάσταση πατούν οι έμποροι και εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν τα ζώα, ενόψει Πάσχα, σε ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές.

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στρέφονται και στους παραγωγούς βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Αφού στα σχέδια είναι η περικοπή των επιδοτήσεων από 50% έως και 100%. Η επιδότηση για τα αιγοπρόβατα αναμένεται να μειωθεί στα 15 ευρώ ανά ζώο από περίπου 35 ευρώ ανά ζώο που ήταν μέχρι πρόσφατα. Την ίδια στιγμή, και οι βιολογικές ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σύγκριση με τις συμβατικές.

Αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα

Μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τοπικές (Πιερία, Κιλκίς, κλπ.) αλλά και περιφερειακές, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο, αγελαδινό και γίδινο γάλα, σε σχέση με τη συνεχή αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και τα χρόνια προβλήματα, τους έχουν φτάσει στη χρεοκοπία. Καταγγέλλουν ότι η πολιτική της ΚΑΠ είναι αυτή που βάζει τη θηλιά στο λαιμό τους. Και διεκδικούν κίνητρα για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών που θα εξασφαλίζουν φθηνές ζωοτροφές και επιδότηση των ζωοτροφών, κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, δωρεάν φάρμακα και εμβόλια, δωρεάν πιστοποίηση ζωοκομικών προϊόντων, ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου κλπ.

Η ΠΑΣΥ, απευθυνόμενη την τελευταία περίοδο στους παραγωγούς, διακήρυξε ότι η ενωμένη φωνή όλων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι απαραίτητη για ν' ακουστεί δυνατότερη η κραυγή απόγνωσης η δική τους και των οικογενειών τους. Τους καλεί αγωνιστικά να διεκδικήσουν άμεση επιδότηση των ζωοτροφών και εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας με βάση το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους. Να συγκρουστούν συνολικά με την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική που σπρώχνει στο περιθώριο της ζωής και της παραγωγής τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Υπάρχει διέξοδος

Οι κτηνοτρόφοι έχουν επιλογή. Να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΕΕ που συναποφάσισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που εκτός όλων των δεινών που φόρτωσε στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, οδηγεί στη διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Να υιοθετήσουν το δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ και θεωρεί την κτηνοτροφία οργανικό κομμάτι της λαϊκής οικονομίας - λαϊκής εξουσίας.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας είναι ο κρατικός λαϊκός τομέας, στον οποίο εντάσσονται όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Συμπληρωματικά στο λαϊκό τομέα θα λειτουργεί και ο συνεταιριστικός παραγωγικός τομέας στους κλάδους που υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση της παραγωγής και μικροϊδιοκτησία, όπως στην αγροτική οικονομία. Κρατικός και συνεταιριστικός τομέας θα λειτουργούν στα πλαίσια ενός κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού που θα διαμορφώνεται με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Βασικά κριτήρια ανάπτυξης της συνεταιριστικοποιημένης αγροτικής οικονομίας θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία.


Κείμενα: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ - Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ