Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εργοστάσια κουφάρια...

Η πορεία συρρίκνωσης της κλωστοϋφαντουργίας ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90 και συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς

Eurokinissi

Τα δεκάδες «λουκέτα» στα εργοστάσια του κλάδου την τελευταία μόνο 15ετία φανερώνουν πως η δίψα του καπιταλιστικού κέρδους είναι αυτή που «γεννά» τα εργοστάσια - κουφάρια. Γιατί την ίδια ώρα που κατά χιλιάδες οι εργάτες πετιούνται στις στρατιές των ανέργων, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργοδότες συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Το κεφάλαιο όμως δεν αρκείται σε όσα βγάζει. Απαιτεί νέα προνόμια, νέες φοροελαφρύνσεις, νέα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις. Απαιτεί και επιβάλλει, μέσω των πολιτικών του εκπροσώπων, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μισθούς και συντάξεις πείνας, κατάργηση της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας οι εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση έχουν συγκεντρώσει μπόλικη πείρα, από την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που υλοποιούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών.

Νάουσα, Πιερία, Κιλκίς, Γιαννιτσά, τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού κλείνουν ή μεταναστεύουν σε χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια. Στην πλειοψηφία τους όσες επιχειρήσεις δε βάζουν «λουκέτο», προχωρούν σε απολύσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια.

Μέσα στο 2008 προβλέπεται νέα μείωση της απασχόλησης στον τομέα της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος, στον τομέα της ένδυσης οι θέσεις παραγωγής, ως ποσοστό επί του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού, αναμένεται να υποχωρήσουν το 2008 στο 49,8% από το 56,7% που ήταν το 2007. Και αυτό διότι, εκτός των άλλων, μεγάλο τμήμα της παραγωγής γίνεται εκτός Ελλάδας. Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο ότι το 2007 το 70,4% της παραγωγής πραγματοποιήθηκε εκτός επιχείρησης - εκτός Ελλάδας (κυρίως σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία, Κίνα).

Πορεία συρρίκνωσης

Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Νάουσα
Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Νάουσα
Η πορεία συρρίκνωσης της κλωστοϋφαντουργίας ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90 και συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.

Στη Νάουσα το 1985 έκλεισε η «ΥΦΕΝ», ακολούθησε το 1987 το κλείσιμο της επιχείρησης «Πέτρος Γεωργιάδης», το 1990 της «Πέλλα - Ολυμπος» και της «Βέτλανς Νάουσα» και πολλών ακόμη μικρών επιχειρήσεων.

Το 2004 ολοκληρώθηκε το κλείσιμο της ΤΡΙΚΟΛΑΝ του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ του Λαναρά, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά 520 θέσεις εργασίας.

Το 2005 ο όμιλος ΚΛΩΝΑΤΕΞ έβαλε λουκέτο και στα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας» - σήμερα «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» -, πετώντας στο δρόμο άλλους 110 εργαζόμενους, έκλεισε τη ΒΕΡΛΑΝ, από όπου απολύθηκαν 40 εργαζόμενοι.

Στη Νάουσα, μέσα σε μια 10ετία χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας, κυρίως από τους κλάδους της υφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχτεί πάνω από το 50%. Μόνο μέσα στα 4 τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Νάουσας χάθηκαν 500 θέσεις εργασίας από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού.

Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια» της Νάουσας αλλά και οι συνάδελφοί τους σε Κομοτηνή, Εβρο και Θεσσαλονίκη, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα επίθεση της εργοδοσίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Η εργοδοσία δεν τους πληρώνει τα δεδουλευμένα στην ώρα τους και την ίδια στιγμή προκαλεί πρόβλημα και στην τροφοδοσία των εργοστασίων με πρώτη ύλη.

Στα Γιαννιτσά το 1998 έκλεισαν τα «Ελληνικά Κλωστήρια» που απασχολούσαν 164 εργαζόμενους. Αυτή την περίοδο «οι καμπάνες» άρχισαν να χτυπούν και για τους εργαζόμενους στην «Ελληνική Υφαντουργία» στα Γιαννιτσά.

Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση είναι αποκαλυπτική. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε: Η «Κατερίνα», η μεγαλύτερη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων στο Νομό Πιερίας, έκλεισε το Σεπτέμβρη του 2000 και κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα 500 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι. Το Δεκέμβρη του 2004 ο όμιλος Ηλιάδη πέταξε στο δρόμο 350 εργαζόμενους που απασχολούσε στο πλεκτήριο της ΗΛΤΕΞ στη Θεσσαλονίκη, στα Βαφεία της Σίνδου, στο κλωστήριο της ΚΟΡΤΑΓΚ στην Πιερία και στα Βαφεία του Κιλκίς.

Τους τελευταίους μήνες, στο Κιλκίς απολύθηκαν περίπου 60 εργαζόμενοι από τη ΦΙΕΡΑΤΕΞ, 15 εργαζόμενοι από τη ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ, 6 από την επιχείρηση «Τσομπανικολίδης». Και οι απολύσεις συνεχίζονται με χρήση του 2% από τους εργοδότες.

Αντίσταση και αγώνας η απάντηση

Οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν. Πάλεψαν και διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους. Οπου μπροστά στον αγώνα μπήκαν οι ταξικές δυνάμεις, κερδήθηκαν μικρές ή μεγαλύτερες κατακτήσεις. Οπου οι εργαζόμενοι παρασύρθηκαν από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της συνδιαλλαγής, έχασαν ακόμη και κεκτημένα δικαιώματα.

Στην περίπτωση της Νάουσας, όπου οι απολυμένοι οργάνωσαν την πάλη τους με μπροστάρη το ταξικό Εργατικό Κέντρο, κατακτήθηκαν μέτρα προσωρινής ανακούφισης -ειδική εισοδηματική ενίσχυση - για τους άνεργους που στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σε εργαζόμενους άλλων περιοχών.

Χρόνια τώρα οι απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, των κλωστηρίων «Β» και «Ολυμπιακής» παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα που διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όλους τους άνεργους, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Απέρριψαν τη λογική διαχείρισης της φτώχειας, της μερικής απασχόλησης, της μερικής ζωής που πρόβαλλαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και ο δήμαρχος Νάουσας ως «γιατρικό».

Συγκρούστηκαν και εξακολουθούν να παλεύουν ενάντια στην πολιτική που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της απελευθέρωσης των αγορών τσακίζει το δικαίωμά τους στη δουλειά, χτυπά το δικαίωμά τους στην ασφάλιση και τη σύνταξη.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό τους, σε κάθε βήμα του αγώνα τους, βρέθηκε το ΚΚΕ. Στήριξε τις διεκδικήσεις τους. Είπε καθαρά πως όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου, ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού και του τόπου δε θα υπάρξει. Και τους κάλεσε να συστρατευθούν στον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος. Να διεκδικήσουν η εξουσία να περάσει στα χέρια τους.

Με σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή έφερε τα προβλήματα των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό. Ειδικότερα, από το 2005 μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί Ερωτήσεις που αφορούν στην «Κλωνατέξ», στην ΤΡΙΚΟΛΑΝ, στα «Κλωστήρια Ναούσης», στη «Βαρβαρέσος», στα «Βαφεία Κιλκίς», κ.ά. Επιπλέον, με πολλές περιοδείες σε χώρους δουλειάς και παρουσία σε κινητοποιήσεις σε Νάουσα, Κιλκίς και Γιαννιτσά, βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ