ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

KΑΪΡΟ.--

Εντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο με σειρά διπλωματών να φτάνει ή ν' αναμένεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ η, στηριζόμενη από το στρατό, μεταβατική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει άμεσα «σε λήψη μέτρων για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων καθιστικών διαμαρτυριών» των υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Μετά την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, η οποία ήταν και η πρώτη που συνάντηση τον Μούρσι στη στρατιωτική εγκατάσταση όπου κρατείται μετά την ανατροπή στις 3 Ιούλη από το στρατό, στο Κάιρο αναμενόταν χτες βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών σήμερα με τη μεταβατική ηγεσία, το στρατό αλλά και εκπροσώπους των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Ο Βέστερβελε, αναχωρώντας από τη Βόννη, δήλωσε ότι το μήνυμα που θα μεταφέρει στο Κάιρο είναι η αναγκαιότητα «για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και συμπλήρωνε ότι το ταξίδι του είναι σε πλήρη συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και την Κάθριν Αστον. Δεν ήταν σαφές αν ο Βέστερβελε θα δει επίσης τον Μούρσι αλλά είχε, ήδη, κανονιστεί για σήμερα συνάντηση, αρχικώς, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ναμπίλ Φάχμι. Στο Κάιρο αναμενόταν αργά χτες και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μπερναντίνο Λεόν, ο οποίος έχει αναλάβει τη συνέχιση των επαφών της Αστον τόσο με τη μεταβατική ηγεσία όσο και με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», προκειμένου, όπως δήλωνε και η Αστον, να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό μια «μέση λύση αποκλιμάκωσης και αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής ομαλότητας, διά μέσου του άμεσου τερματισμού της βίας».

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρέθηκε χτες και αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία συναντήθηκε με τον ανατραπέντα πρόεδρο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου κρατείται. Της συνάντησης αυτής αλλά και άλλων επαφών που η αντιπροσωπεία είχε με εκπροσώπους του στρατού και της μεταβατικής κυβέρνησης δεν ακολούθησε καμία δήλωση. Τέλος, για το Κάιρο ετοιμάζονται, μετά από σχετικό αίτημα του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, (προφανώς και με στόχο να «σπάσει» η σχεδόν αποκλειστική διαμεσολαβητική παρουσία του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της ΕΕ) και δύο έμπειροι, σε διαμεσολαβητικές διαδικασίες, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι Τζον Μακ Κέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ. Σύμφωνα με διαρροές συνεργατών τους, οι δύο θα μεταβούν στο Κάιρο και θα επιδιώξουν συνάντηση με όλες τις πλευρές, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι «πρέπει τάχιστα να γίνουν εκλογές και να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το πήγαινε - έλα, η μεταβατική κυβέρνηση, χτες, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στις «δυνάμεις της τάξης» (δηλαδή αστυνομία και στρατό) να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό «σε διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών» που πραγματοποιούν οι υποστηρικτές του Μούρσι εδώ και περισσότερο από τρεις βδομάδες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, με αιχμή τη διαμαρτυρία έξω από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου και έλαβαν χώρα δύο φορές αιματηρά επεισόδια. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο «θα διαλυθούν οι καθιστικές διαμαρτυρίες», με «μεθόδους στο πλαίσιο της νομιμότητας και του συντάγματος». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την αιγυπτιακή ηγεσία να «σεβαστεί τις ειρηνικές συναθροίσεις».

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε και επισήμως η παραπομπή τριών ηγετικών στελεχών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της υποκίνησης σε βίαια επεισόδια και σε δολοφονίες. Πρόκειται για το θρησκευτικό ηγέτη της οργάνωσης Μουχάμαντ Μπαντίε, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την έναρξη σχεδόν των διαδηλώσεων, και τους Χιράτ αλ Σάτερ και Ρασάντ αλ Μπαγιούμι, που κρατούνται ήδη. Εκπρόσωπος της οργάνωσης, που πραγματοποίησε και την Τρίτη διαδηλώσεις χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει το στόχο του «ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών», τόνιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές, αν δεν «αποκατασταθεί η νομιμότητα».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εκλογές σε κλίμα αμφισβήτησης

ΧΑΡΑΡΕ.--

Παράταση μέχρι τα μεσάνυχτα χτες έλαβε η ψηφοφορία στη Ζιμπάμπουε όπου διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό κλίμα έντονης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας όλης της διαδικασίας. Την προεδρία διεκδικούν πέντε υποψήφιοι αν και κύριοι διεκδικητές του θώκου είναι ο, επί 33 χρόνια, 89χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε (επικεφαλής του κόμματος Zanu-PF) και ο πρώην συνδικαλιστικής, και νυν πρωθυπουργός 61χρονος Μόργκαν Τσβανγκιράι,, επικεφαλής του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή.

Οι δύο άνδρες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι για την προεδρία τρεις φορές. Το 2008 ο Τσβανκγιράι είχε καταγγείλει σειρά παρατυπιών και την έκδοση του αποτελέσματος ακολούθησαν ταραχές που κατέληξαν στο θάνατο 200 οπαδών του και στη συμβιβαστική λύση της διανομής της εξουσίας ανάμεσα σε προεδρία και πρωθυπουργία. Εκπρόσωποι του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή έχουν ήδη καταγγείλει νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους. Ενα 24ωρο πριν το άνοιγμα της κάλπης παρέδωσαν στους παρατηρητές της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής και αυτούς της Αφρικανικής Ενωσης, που έχουν μεταβεί στη χώρα για να ελέγξουν τη διαδικασία, κατάλογο ονομάτων ψηφοφόρων - φαντάσματα, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, όχι μόνο μία αλλά αρκετές φορές. Εντούτοις, το Κίνημα δηλώνει ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες και αμφισβητήσεις.

Στις κάλπες των 9.600 εκλογικών τμημάτων καλούνταν χτες από τις επτά το πρωί τοπική ώρα περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που θα επιλέξουν ταυτόχρονα και το νέο κοινοβούλιο αλλά και τις νέες τοπικές αρχές. Από τα ξημερώματα σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμενόταν μεγάλη και έχουν επιστρέψει στη χώρα για να ψηφίσουν και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο εξωτερικό.

Μέχρι αργά το βράδυ, η εκλογική διαδικασία εξελισσόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ενώ αποτελέσματα δεν αναμένονταν πριν περάσουν πέντε ημέρες. Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος το Σεπτέμβρη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.- Ο υπουργός Παιδείας, ανεξάρτητος Σαλίμ Λαμπίγια, έγινε χτες το πρώτο μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα» που παραιτείται ενώ σοβεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Μουχάμαντ Μπράχμι, την περασμένη βδομάδα, του δεύτερου πολιτικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Μετώπου.

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.- Εντολή άμεσης παράδοσης όλων των όπλων που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Γκόμα στα νοτιοανατολικά της Δημοκρατίας του Κογκό έδωσε η δύναμη του ΟΗΕ (Monusco) που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή με 3.000 άνδρες απειλώντας με βίαιο αφοπλισμό.

ΜΟΣΧΑ.- Συνάντηση με τον επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, είχε χτες στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

ΤΡΙΠΟΛΗ.- Σε θάνατο καταδικάστηκε ως ένοχος για «υποκίνηση σε σύσταση ένοπλων συμμοριών και δολοφονία αντικαθεστωτικών» ο πρώην υπουργός του καθεστώτος Καντάφι, Ιμπραχίμ Αχμαντ, ο οποίος είχε συλληφθεί στη Σύρτη. Ο συνήγορός του υποστήριξε ότι η ποινή για να ισχύσει θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΤΙΡΑΝΑ.- Το νέο κυβερνητικό σχήμα παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόεδρος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», που επικράτησε στις εκλογές του Ιούνη.

ΚΟΥΙΤΟ.- Απόφαση να διαμαρτυρηθούν στον ΟΗΕ για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσαν οι χώρες - μέλη της ALBA.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Διαμαρτυρίες προκάλεσε στο κρατίδιο του Αντρα Πραντές της Ινδίας η απόφαση της κυβέρνησης να το «σπάσει» στα δύο, δημιουργώντας το 29ο της Τελαγκάνα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αύξηση των θυμάτων αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα σημαντική αύξηση της τάξης του 23%, παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στο Αφγανιστάν, λόγω των συγκρούσεων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες και αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι θάνατοι αμάχων αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 και οι τραυματισμοί κατά 28%. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «όλο και περισσότερες γυναίκες και παιδιά» σκοτώνονται στις συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι η βασική αιτία θανάτου είναι οι βόμβες των Ταλιμπάν και δεύτερη οι «αυξημένες χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών στοιχείων».

Η έκθεση του ΟΗΕ επιχειρεί να αθωώσει πλήρως τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις για τη σφαγή που συνεχίζεται για 12ο χρόνο στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι για το 74% των θανάτων αμάχων ευθύνονται οι αντάρτες, για το 9% οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και για το 12% «οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών στοιχείων».

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έφτασε χτες στο Αφγανιστάν, όπου αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας, στρατηγό Ασφακ Καγιάνι. Στο επίκεντρο των επαφών του Τζ. Κέρι αναμένεται να είναι η ενίσχυση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν με αιχμή τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και το θέμα των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο Πακιστάν, που προκαλούν «αντιδράσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ