Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εκλογές σε κλίμα αμφισβήτησης

ΧΑΡΑΡΕ.--

Παράταση μέχρι τα μεσάνυχτα χτες έλαβε η ψηφοφορία στη Ζιμπάμπουε όπου διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό κλίμα έντονης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας όλης της διαδικασίας. Την προεδρία διεκδικούν πέντε υποψήφιοι αν και κύριοι διεκδικητές του θώκου είναι ο, επί 33 χρόνια, 89χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε (επικεφαλής του κόμματος Zanu-PF) και ο πρώην συνδικαλιστικής, και νυν πρωθυπουργός 61χρονος Μόργκαν Τσβανγκιράι,, επικεφαλής του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή.

Οι δύο άνδρες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι για την προεδρία τρεις φορές. Το 2008 ο Τσβανκγιράι είχε καταγγείλει σειρά παρατυπιών και την έκδοση του αποτελέσματος ακολούθησαν ταραχές που κατέληξαν στο θάνατο 200 οπαδών του και στη συμβιβαστική λύση της διανομής της εξουσίας ανάμεσα σε προεδρία και πρωθυπουργία. Εκπρόσωποι του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή έχουν ήδη καταγγείλει νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους. Ενα 24ωρο πριν το άνοιγμα της κάλπης παρέδωσαν στους παρατηρητές της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής και αυτούς της Αφρικανικής Ενωσης, που έχουν μεταβεί στη χώρα για να ελέγξουν τη διαδικασία, κατάλογο ονομάτων ψηφοφόρων - φαντάσματα, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, όχι μόνο μία αλλά αρκετές φορές. Εντούτοις, το Κίνημα δηλώνει ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες και αμφισβητήσεις.

Στις κάλπες των 9.600 εκλογικών τμημάτων καλούνταν χτες από τις επτά το πρωί τοπική ώρα περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που θα επιλέξουν ταυτόχρονα και το νέο κοινοβούλιο αλλά και τις νέες τοπικές αρχές. Από τα ξημερώματα σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμενόταν μεγάλη και έχουν επιστρέψει στη χώρα για να ψηφίσουν και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο εξωτερικό.

Μέχρι αργά το βράδυ, η εκλογική διαδικασία εξελισσόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ενώ αποτελέσματα δεν αναμένονταν πριν περάσουν πέντε ημέρες. Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ