ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στηρίζουν το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ οι νομάρχες

Αντιδρούν σε νέες μελέτες και την καύση των σκουπιδιών. Μόνος διαφωνών, αλλά και απομονωμένος, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής

"Είμαστε υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής. Είμαστε αντίθετοι στην εκπόνηση και νέων μελετών για τη διαχείριση των σκουπιδιών, γιατί αυτό λειτουργεί παρελκυστικά και το πρόβλημα αφήνεται να χρονίζει. Είμαστε αντίθετοι και στην καύση, ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων". Σ' αυτές τις θέσεις κατέληξαν οι νομάρχες της Αττικής, πλην του συναδέλφου τους της Ανατολικής Αττικής, σε σύσκεψή τους, χτες, υπό την προεδρία του προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς Β. Κουλουμπή,με θέμα τη διαχείριση των σκουπιδιών του νομού.

Με μόνη "παραφωνία" τον Δ. Φράγκο,οι νομάρχες στηρίζουν το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, που προβλέπει τη λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (αποτελούνται από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης), τη χωροθέτηση μιας στη Δυτική Αττική και δύο στην Ανατολική Αττική και τη λειτουργία έξι σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Επιπλέον, αντιτίθενται στην εκπόνηση νέων μελετών και στην καύση των απορριμμάτων. Τώρα, αναμένουν να συνεδριάσει, μέσα στο Γενάρη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΣΑ) και να εγκρίνει τις χωροθετήσεις και ακολούθως το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει, επιτέλους, την πολιτική ευθύνη και να αποφασίσει να προχωρήσουν οι χωροθετήσεις αυτές.

Οπως επισήμανε, μετά τη σύσκεψη, ο Β. Κουλουμπής, ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ είναι σωστός και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Κάτι που, όπως είπε, αναγνώρισαν οι νομάρχες από τις 11 του Ιούλη, σε ανάλογη σύσκεψή τους. Συνέχισε ότι αναθέσεις νέων μελετών οδηγούν σε "νέα παρέλκυση του θέματος" και αυτό ενώ "η χωματερή των Ανω Λιοσίων βρίσκεται στα όριά της και κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου". Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση για κατασκευή εργοστασίου καύσης παρελκυστική και επισήμανε πως "δεν μπορεί, ούτε πρέπει να γίνει εργοστάσιο καύσης ακόμα και στη Βοιωτία"."Ομορη" συμφωνία;

Ο μόνος διαφωνών, ο νομάρχης της Ανατολίκής Αττικής, υποστήριξε ότι λύση πρέπει να βρεθεί σε συνεργασία με όμορους νομούς, εφόσον κλείσουν πρώτα οι 15 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης του. "Δε λέμε όχι στην καύση", είπε και πρόσθεσε ότι ο νομάρχης Βοιωτίας "μιλά για τα πάντα", εννοώντας και εργοστάσιο καύσης. Σημείωσε, όμως, ότι αν το ΠΣΑ πάρει απόφαση αντίθετη με αυτήν της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, αυτή θα πρέπει βάσει του νόμου να συμμορφωθεί. Τέλος, σχετικά με τις ανεξέλεγκτες χωματερές της περιοχής ευθύνης του, που θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 17 του μήνα, ανέφερε πως η νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ να απαντήσει ποιος θα χρηματοδοτήσει τις σχετικές μελέτες για τον καθορισμό δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, όπου θα οδεύουν τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής. Κάτι που αποφάσισε η νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι ακόμα και αν κλείσουν στις 17 του μήνα οι 15 ανεξέλεγκτες χωματερές θα χρειαστούν 5 με 6 μήνες για την κατασκευή αυτών που θα τις αντικαταστήσουν, ακόμα και αν λαμβανόταν η απόφαση αύριο.

"Οχι" στην παρελκυστική τακτική

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου τάχθηκε υπέρ του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ. Υπογράμμισε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής μιλά μόνο για την αντικατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών από δύο, περιορισμένης χρονικής ισχύος και ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε ενιαίο σχεδιασμό. "Οι μελέτες επί μελετών, συνέχισε, αποτελούν παρελκυστική τακτική και δεν πρέπει να συναινέσουμε στην καύση. Πέρα από την επικινδυνότητα της τελευταίας, θα μπούμε εκ νέου στη διαδικασία ανεύρεσης κατάλληλων χώρων". Ο νομάρχης κατέληξε ότι, αν το ΠΣΑ και η κυβέρνηση δεν υλοποιήσουν την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στην Ελευσίνα για άμεση επίλυση του θέματος, "τότε θα μιλάμε για το οξύτερο πρόβλημα της Αττικής". Τέλος, ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου ζήτησε να εγκαταλειφθεί η θεωρία του πολιτικού κόστους και να προκριθεί εκείνη του κοινωνικού οφέλους. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον Δ. Φράγκο, παρατήρησε ότι αν επικρατούσε το σκεπτικό της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, τότε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά θα μπορούσε να πάρει απόφαση και να κλείσει τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό, που μεταφέρει τα λύματα όλου του Λεκανοπεδίου στο Κερατσίνι. "Κάποτε, κατέληξε, θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντί τους".

Κι άλλο ιχθυοτροφείο στη θάλασσα της Δεσφίνας!

ΑΜΦΙΣΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την έντονη αντίδραση του Κοινοτικού Συμβουλίου Δεσφίνας, του συνόλου φορέων και συλλόγων, αλλά και των κατοίκων της κοινότητας, συναντάει η ετσιθελική απόφαση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας "AQUA UNION ΑΕΒΕ" στη θέση "Πρόσακος" για την εγκατάσταση ιχθυογενετικού σταθμού σε μια περιοχή που, όπως σημειώνεται και σε σχετικό ομόφωνο ψήφισμα, το περιβάλλον είναι ήδη υποβαθμισμένο και επιβαρυμένο, αφού στα όρια της κοινότητας λειτουργούν άλλες δύο μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.

Το θέμα συζήτησε και το Κοινοτικό Συμβούλιο Δεσφίνας στις 30/12/'96 παρουσία εκπροσώπων του αθλητικού και πνευματικού κέντρου, του πολιτιστικού συλλόγου και συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθηγητών και δασκάλων, του Γεωργικού Συνεταιρισμού, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, των αθλητικών συλλόγων και πάρα πολλών κατοίκων.

Ομόφωνα αποφάσισαν τη μη έγκριση της ίδρυσης νέας μονάδας και ζητάνε την απομάκρυνση και μεταφορά των ιχθυοκλωβών από παρακείμενο κόλπο, σε άλλες τοποθεσίες που προτείνουν στο ακρωτήριο "Τσαρούχη".

Πρέπει να σημειωθεί πως, ενώ η ΝΑ Φωκίδας και η αρμόδια επιτροπή του πρωτογενούς τομέα γνωρίζουν ότι υπάρχει σειρά παλαιοτέρων αποφάσεων τη διετία 1989-90, του ΕΟΤ, του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του νομάρχη Φωκίδας, με τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης στην ευρύτερη περιοχή από τον όρμο Αγ. Ισιδώρας μέχρι το ακρωτήριο Τράχαλος, γιατί θεωρούνται υπό ανάπτυξη με τουριστικά ενδιαφέροντα, αξιόλογες παραλίες και πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο, εντούτοις, η σημερινή αρμόδια επιτροπή - οδηγούμενη από ποια συμφέροντα άραγε; - επιμένει στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κοινοτικό Συμβούλιο, κάτοικοι και φορείς επισημαίνουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, προκειμένου να διαφυλάξουν το περιβάλλον και την περιοχή από ενέργειες, που αναστέλλουν επικίνδυνα την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και δημιουργούν έκρυθμες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους οικιστές και τους κατοίκους.

Γ. Π.

Μεθόδευση για εργοστάσιο καύσης στη Βοιωτία

Ενώ η καύση απορριμμάτων εγκαταλείπεται διεθνώς και έχει αποδείξει την επικινδυνότητά της και τις καταστροφικές της συνέπειες για το περιβάλλον όταν δοκιμάστηκε στη Ζάκυνθο, φαίνεται ότι την "καλοβλέπουν" αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος που εμπεριέχει.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής Αντ. Αντωνίου έχει μιλήσει όχι λίγες φορές "θετικά" για την καύση, ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Γιατράκος έχει αναφέρει ότι εκτός από την υγειονομική ταφή θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι, όπως η καύση και η πυρόλυση, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να υποστηρίζει την πυρόλυση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης έχει δηλώσει ότι δέχεται στα όρια του νομού του την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου καύσης. Η πρόθεση του νομάρχη, διεργασίες που ακούγεται ότι γίνονται στο παρασκήνιο και το τεχνητό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις συνεχείς αναβολές της χωροθέτησης δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, έχουν δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς αιρετούς της περιοχής να προβάλλουν ως "λύση" τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Βοιωτία με εγκατάσταση εκεί εργοστασίου καύσης.

Η "λύση" αυτή, όμως, εγκυμονεί τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για το νομό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι καύση και πυρόλυση εγκαταλείπονται, τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Αμερική. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σε συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το Μάη του '96 στην Κεφαλλονιά, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημάνθηκαν δύο σημαντικά στοιχεία, που συνηγορούν υπέρ των επιχειρημάτων που στηρίζουν την εκτίμηση ότι η καύση είναι όχι μόνο δαπανηρή, αλλά και επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, το 1982, κατακυρώθηκε υπέρ μιας ξένης εταιρίας, το έργο της εγκατάστασης μονάδας αποτέφρωσης στη Ζάκυνθο. Το 1990 κάηκε "μυστηριωδώς" ο καυστήρας της μονάδας. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας της μονάδας και της καταστροφής, όπως τα παρουσίασε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ζακύνθου Γ. Αρμένης,είναι καταλυτικά: Σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ένας απέραντος σκουπιδότοπος καταλοίπων της καύσης με στεγνωμένα απορρίμματα. Από την άλλη, όπως σημείωσε η Α. Σωτηροπούλου από την 11η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καύση, που δε συνοδεύεται από ανάκτηση της ενέργειας, δε συμβάλλει στην εξοικονόμηση των αγαθών.

Παρεμβαίνοντας, τότε, στο συνέδριο, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής Μπ. Ζιώγας,σημείωσε πως ακόμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι ανεπιθύμητη η καύση χωρίς ανάκτηση ενέργειας. Δηλαδή, η ελάχιστη ενέργεια οικιακών απορριμμάτων, για να σταθεί η καύση, είναι 200 τόνοι την ημέρα, γεγονός που, αυτόματα, αποκλείει την εφαρμογή της σε αστικά κέντρα.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ
Αντιδρούν στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ

ΑΜΦΙΣΣΑ (Ανταπόκριση του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της επαρχίας Παρνασσίδας προκαλεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας για τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) προς εξυπηρέτηση τεσσάρων εδαφικών περιφερειών του νομού στην περιοχή τους και συγκεκριμένα στη θέση "Παλιάμπελα" της κοινότητας Βάργιανης. Την απόφαση αυτή έλαβαν εσπευσμένα στις 27 Νοέμβρη οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τους κατοίκους εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ευαισθητοποίηση των φορέων και των συλλόγων της περιοχής.

Οι φορείς και οι σύλλογοι των κοινοτήτων Γραβιάς, Καστελλίων, Πολύδροσου και Βάργιανης με ομόφωνο ψήφισμά τους καταγγέλλουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο για σειρά παρατυπιών και καταστρατήγησης της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα συμβάλει στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής που ήδη έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε σεληνιακό τοπίο, εξαιτίας της εξόρυξης του βωξίτη. Σημειώνουν, επίσης, ότι δε λήφθηκε υπόψη η ιστορία της περιοχής που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Παρνασσού και οι επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό, αφού είναι γνωστή η αρχαιολογική αξία του χώρου και του παραδοσιακού οικισμού της Βάργιανης. Τέλος, επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, όπως και του Βοιωτικού Κηφισού, κατά μήκος του οποίου έχουν γίνει γεωτρήσεις.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τις μελέτες εντόπισης του χώρου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ έχει εκπονήσει ομάδα μελετητών υπό τον καθηγητή υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Κούκη. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές η τοποθεσία "Παλιάμπελα" συγκεντρώνει τις περισσότερες προϋποθέσεις έναντι δύο άλλων τοποθεσιών γύρω από την Ιτέα και τη Δεσφίνα.

Σε σύσκεψη που πρόκειται να γίνει, οι αρμόδιοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους κατοίκους για την αναγκαιότητα και την περιβαλλοντική συμβατότητα του έργου, καθώς δε θα πρόκειται για χωματερή, αλλά για ελεγχόμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο νομάρχης μάλιστα Φωκίδας Α. Καραχάλιος δήλωσε στο "Ρ" ότι θα εξεταστεί "και ενδεχόμενη αλλαγή της τοποθεσίας, αν βρεθεί ή υποδειχτεί άλλη από τους φορείς".

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για χρηματοδότηση μόνο με 100 εκατ. δρχ. (σήμερα είναι πολύ μικρότερη) και όπως μας δήλωσε ο νομάρχης Φωκίδας "αναμένουμε χρηματοδότηση και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλιώς, αν δεν εξασφαλιστεί το κονδύλι αυτό, το έργο δε θα προχωρήσει"...

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΤΑ
Συνεχίζουν την απεργία

Απεργούν για τέταρτη συνεχή μέρα σήμερα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσουν και δεύτερη - η πρώτη ήταν την Τετάρτη - πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Τη συνέχιση της απεργίας που είχε εξαγγελθεί αρχικά για τις 7 και 8 Γενάρη, αποφάσισε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε προχτές με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα.

Παράλληλα το προεδρείο της ΠΟΠ ΟΤΑ προειδοποίησε και για νέες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, εάν δε δοθεί λύση στα αιτήματά της, δηλαδή: την οριστική τακτοποίηση των συμβασιούχων με τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου, την αύξηση της αποζημίωσης που παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους, τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, καθώς και του αριθμού των ενσήμων που πρέπει να συμπληρώσουν, την ανακοίνωση προσλήψεων και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετάταξής τους. Να σημειώσουμε ότι στα παραπάνω αιτήματα ο υφυπουργός Εσωτερικών, στη συνάντηση που είχε προχτές με το προεδρείο της ΠΟΠ ΟΤΑ, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Αθήνας έχουν αρχίσει ήδη να συσσωρεύονται σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ