Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ
Αντιδρούν στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ

ΑΜΦΙΣΣΑ (Ανταπόκριση του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της επαρχίας Παρνασσίδας προκαλεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας για τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) προς εξυπηρέτηση τεσσάρων εδαφικών περιφερειών του νομού στην περιοχή τους και συγκεκριμένα στη θέση "Παλιάμπελα" της κοινότητας Βάργιανης. Την απόφαση αυτή έλαβαν εσπευσμένα στις 27 Νοέμβρη οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τους κατοίκους εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ευαισθητοποίηση των φορέων και των συλλόγων της περιοχής.

Οι φορείς και οι σύλλογοι των κοινοτήτων Γραβιάς, Καστελλίων, Πολύδροσου και Βάργιανης με ομόφωνο ψήφισμά τους καταγγέλλουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο για σειρά παρατυπιών και καταστρατήγησης της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα συμβάλει στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής που ήδη έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε σεληνιακό τοπίο, εξαιτίας της εξόρυξης του βωξίτη. Σημειώνουν, επίσης, ότι δε λήφθηκε υπόψη η ιστορία της περιοχής που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Παρνασσού και οι επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό, αφού είναι γνωστή η αρχαιολογική αξία του χώρου και του παραδοσιακού οικισμού της Βάργιανης. Τέλος, επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, όπως και του Βοιωτικού Κηφισού, κατά μήκος του οποίου έχουν γίνει γεωτρήσεις.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τις μελέτες εντόπισης του χώρου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ έχει εκπονήσει ομάδα μελετητών υπό τον καθηγητή υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Κούκη. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές η τοποθεσία "Παλιάμπελα" συγκεντρώνει τις περισσότερες προϋποθέσεις έναντι δύο άλλων τοποθεσιών γύρω από την Ιτέα και τη Δεσφίνα.

Σε σύσκεψη που πρόκειται να γίνει, οι αρμόδιοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους κατοίκους για την αναγκαιότητα και την περιβαλλοντική συμβατότητα του έργου, καθώς δε θα πρόκειται για χωματερή, αλλά για ελεγχόμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο νομάρχης μάλιστα Φωκίδας Α. Καραχάλιος δήλωσε στο "Ρ" ότι θα εξεταστεί "και ενδεχόμενη αλλαγή της τοποθεσίας, αν βρεθεί ή υποδειχτεί άλλη από τους φορείς".

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για χρηματοδότηση μόνο με 100 εκατ. δρχ. (σήμερα είναι πολύ μικρότερη) και όπως μας δήλωσε ο νομάρχης Φωκίδας "αναμένουμε χρηματοδότηση και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλιώς, αν δεν εξασφαλιστεί το κονδύλι αυτό, το έργο δε θα προχωρήσει"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ