Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συντονισμένος αγώνας για την παιδεία

- Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η υποδοχή που επιφυλάσσουν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία με τη νέα χρονιά;

- Ο νέος χρόνος ήδη ξεκίνησε, τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας παραμένουν και οξύνονται. Νέες εξελίξεις έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς. Ο νέος φορομπηχτικός προϋπολογισμός της λιτότητας και του Μάαστριχτ ψηφίστηκε. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εξάρτησης της χώρας μας από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Φέτος δόθηκε για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση μόλις το 7,3% του προϋπολογισμού, ένα από τα μικρότερα ποσοστά των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται ιδιαίτερα προβλήματα στο χώρο της παιδείας. Η νομαρχιακή αποκέντρωση, το νομοσχέδιο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, ο νόμος για το ΕΣΥΠ, για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών κλπ. Ολα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, τόσο για τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, νυχτερινούς μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Στη βάση αυτών των προβλημάτων οι πλούσιες, πολύμορφες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, που αναπτύχθηκαν σ' όλη την Ελλάδα το φθινόπωρο, χρειάζεται να βρουν συνέχεια, προοπτική και κλιμάκωση. Ηδη, καθηγητές και δάσκαλοι ετοιμάζουν τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις του '97 μέσα στο Γενάρη, ενώ σε αρκετά σχολεία είχαν αρχίσει συζητήσεις στα Μαθητικά Συμβούλια για τη συνέχιση των αγωνιστικών, πολύμορφων κινητοποιήσεων μπροστά στη νέα χρονιά.

- Με τι έχουν να συγκρουστούν οι εκπαιδευτικοί φορείς;

- Με τη σκληρή λιτότητα για την παιδεία, τα νέα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, αποτέλεσμα των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Η κυβερνητική πολιτική, υλοποιώντας τις εντολές της ΕΕ, τινάζει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Καθημερινά ορθώνονται ολοένα και πιο σκληροί ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, που από δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα που το αγοράζει όποιος έχει να πληρώσει. Υποβαθμίζεται ο εκπαιδευτικός ρόλος δασκάλων και καθηγητών. Οι δάσκαλοι καταντούν όμηροι στο ρουσφέτι. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετατρέπονται σε παραμάγαζα του ιδιωτικού κεφαλαίου, καταδικάζοντας τη νεολαία και το λαό σ' ένα μισοειδικευμένο, μισοαμόρφωτο εργατικό δυναμικό, δίχως απαιτήσεις για δουλιά, εύκολη λεία στην εκμετάλλευση των πολυεθνικών. Αυτή η πολιτική είναι μια καταστροφική πολιτική για την πορεία του ελληνικού λαού και γι' αυτόν το λόγο χρειάζεται η συντονισμένη αντίσταση και αντεπίθεση όλων των εκπαιδευτικών φορέων και του λαϊκού κινήματος.

- Πώς μπορεί αυτή η πάλη να είναι αποτελεσματική;

- Η παιδεία είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Για να αναπτυχθεί το κίνημα της παιδείας, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, συντονισμός, πολυμορφία στη δράση, μαζικοποίηση και πολιτικοποίηση. Η πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, στο βαθμό που θα γίνει συντονισμένα από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, γονείς, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, που θα απαιτήσει ριζικές αλλαγές για την παιδεία και τον τόπο. Καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και προοπτική του αγώνα για την παιδεία αποτελεί η αλλαγή συσχετισμών δύναμης, προς όφελος του ΚΚΕ, στην ελληνική κοινωνία.

Φ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη νέα επίθεση (2013-07-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή (1999-01-10 00:00:00.0)
Πανελλαδική η κινητοποίηση (1998-02-26 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την παιδεία (1997-12-23 00:00:00.0)
Η παιδεία είναι υπόθεση όλων (1996-11-10 00:00:00.0)
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ κατά του "εκπαιδευτικού Μάαστριχτ" (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ