Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Βροχή αντιδράσεων για τη λίστα

Η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών, που είναι η κύρια αιτία για την έκρηξη των φαρμακευτικών δαπανών

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προώθηση από την κυβέρνηση τροπολογίας για τη θεσμοθέτηση ενιαίας λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με προώθηση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση των αγροτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται μόνο στη συνολικότερη επιδίωξη του κράτους να περιστείλει τις δαπάνες, και συγκεκριμένα τις δαπάνες υγείας, χωρίς ωστόσο να πλήττει στην ουσία τα νοσηρά φαινόμενα της πολυφαρμακίας και την ασύδοτη ή κατευθυνόμενη συνταγογραφία και ότι η λίστα θεσμοθετείται στην Ελλάδα τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο τείνει να καταργηθεί.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Π. Μπότσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τους ασφαλισμένους να αγοράζουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών, που είναι η κύρια αιτία για την έκρηξη των φαρμακευτικών δαπανών.

Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, καταλογίζει μονομέρεια στις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και κατηγορεί την κυβέρνηση ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τη σπατάλη πόρων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ επισημαίνει ότι η λίστα δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, ενώ οργισμένες δηλώσεις έκαναν και εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Πιέζουν για περισσότερο ρευστό

Τα διπλάσια μετρητά από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι έναντι των χρεών των νοσοκομείων προς αυτούς.

Το ύψος των χρεών των νοσοκομείων ανέρχεται σε 140 δισ., ενώ κατά μια άλλη"υπερτιμολογημένη" εκτίμηση των ίδιων των προμηθευτών φτάνουν τα 190 δισ. Η κυβέρνηση πρότεινε την εξόφληση των χρεών ως εξής: Το 5% των χρεών να γίνει με ρευστό χρήμα και τα υπόλοιπα με ομόλογα (35% διετή, 30% τριετή και 40% τετραετή).

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή έκτακτη συνέλευση όλων των προμηθευτών των νοσοκομείων και σε ανακοίνωσή τους ζητούν από την κυβέρνηση τη βελτίωση ως προς την καταβολή των μετρητών και δικαίωμα ρευστοποίησης των ομολόγων. Οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, στις οποίες θα επιδιώξουν να τους καταβληθεί το 10% σε μετρητά, το 40% σε διετή και το 25% σε τριετή ομόλογα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ