Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βιομηχανία" εκφοβιστικών διώξεων

Η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει χιλιάδες αγρότες που συμμετείχαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στήνει τη φιέστα "διαλόγου" για το αγροτικό πρόβλημα, αποκαλύπτει το πραγματικό αντιδημοκρατικό αυταρχικό της πρόσωπο απέναντι στους αγρότες που αγωνίζονται. Ενα πρωτοφανές μπαράζ μεθοδευμένων δικαστικών διώξεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάνω από 5.000 σε όλη τη χώρα είναι αυτοί που είτε έχουν κληθεί να απολογηθούν, είτε έχουν κληθεί να δικαστούν, συνήθως με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και ο "σωφρονισμός" όσο το δυνατόν περισσότερων αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενόψει των νέων μεγάλων αγώνων που προετοιμάζονται.

Σήμερα δικάζονται στο τριμελές πλημμελειοδικείο Σερρών οι 20 αγρότες από τη Νιγρίτα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του '94 και ήταν να δικαστούν χτες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η δίκη δεν έγινε χτες εξαιτίας των πολλών υποθέσεων που προηγήθηκαν. Αναβολή για τα μέσα Γενάρη πήρε η δίκη των 62 αγροτών από τα χωριά της επαρχίας Βισαλτίας που θα εκδικαζόταν χτες στο ίδιο δικαστήριο, επειδή ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε κώλυμα. Η ίδια κατηγορία βαρύνει και τους 450 και πλέον αγρότες που θα "παρελάσουν" από το εδώλιο του κατηγορουμένου στις δίκες που έχουν ορισθεί και θα γίνουν μέσα στο Γενάρη και το Φλεβάρη.

Δεν είναι τυχαίο πάντως το ότι οι δίκες των αγροτών γίνονται αυτή την περίοδο. Δηλαδή λίγο μετά την πρόσφατη μεγαλειώδη κινητοποίηση της αγροτιάς σε όλη την Ελλάδα, και ενόψει των νέων μεγάλων αγώνων που ήδη προγραμματίζονται. Ομως η επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού των αγροτών δεν πιάνει τόπο. Οι αγρότες ως μόνο δρόμο απέναντι στην πολιτική που τους οδηγεί σε ξεκλήρισμα, βλέπουν τον δρόμο του αγώνα και αυτόν θα ακολουθήσουν.

Οι κατηγορούμενοι αγρότες συμμετείχαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του 1994 που έγιναν με αιτήματα την αύξηση των ποσοστώσεων στον καπνό, την υπογραφή ικανοποιητικών συμβολαίων με τους εμπόρους και την απόδοση του πριμ απευθείας στους καπνοπαραγωγούς. Και εκείνη την περίοδο οι αγρότες στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους είχαν στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου. Σήμερα τρία χρόνια μετά, δικάζονται για το "έγκλημα" που διέπραξαν. Δικάζονται ως κοινοί εγκληματίες επειδή τόλμησαν να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Να διεκδικήσουν τιμή στον καπνό και αύξηση των ποσοστώσεων που πνίγουν τους καπνοπαραγωγούς.

  • Να σταματήσει τη δίωξη των αγροτών και ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, καλεί την κυβέρνηση με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας η οποία διαμαρτύρεται έντονα για τις διώξεις "που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή να απαντήσουν αγωνιστικά ύστερα από την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στον ηρωϊκό και δίκαιο πολυήμερο αγώνα τους. Η ενέργεια αυτή δείχνει ακόμα, καταγγέλουν οι συνταξιούχοι, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που με δίκες προσπαθεί να κάμψει την αγωνιστικότητα των αγροτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ