Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απαντούν με απεργίες

Τριήμερη απεργία τις μέρες συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο προτείνει στους δασκάλους το ΔΣ της ΔΟΕ. Σήμερα θα αποφασιστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

Μετά τους καθηγητές, σε απεργίες προσανατολίζονται και οι δάσκαλοι. Χτες, συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΟΕ και διαμόρφωσε την εισήγησή του προς τους διδασκαλικούς συλλόγους, που προβλέπει τριήμερη απεργία τις μέρες κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο μεταθέτοντας έτσι την αντίδραση του κλάδου στην κυβερνητική πολιτική για μετά το Γενάρη.

Η εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ θα συζητηθεί στους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας, οι αποφάσεις των οποίων θα μεταφερθούν στη γενική συνέλευση των προέδρων των συλλόγων που θα συνέλθει στις 25 Γενάρη και θα πάρει την τελική απόφαση για την πορεία του κλάδου.

Ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΔΟΕ πρότεινε 48ωρη απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη που να συμπίπτει με την αποφασισμένη ήδη απεργία των καθηγητών και την 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Την πρώτη μέρα πρότεινε να γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις έδρες νομών και τη δεύτερη μέρα γενικές συνελεύσεις, στις οποίες θα μπει πρόταση για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες ανά εβδομάδα.

Οι δάσκαλοι διεκδικούν νέο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις των αποδοχών τους, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική και μορφωτική αναβάθμιση του κλάδου, στήριξη και ενίσχυση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου, μαζικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη συνεδρίαση για ορισμό εκπροσώπων της ΔΟΕ στα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης η ΔΕΕ πρότεινε να οριστούν εκπρόσωποί της, με το σκεπτικό ότι ήταν τρίτη σε δύναμη στις εκλογές αιρετών και με βάση την πάγια θέση του κλάδου για τρίτη αιρετή εκπροσώπηση του κλάδου στα αιρετά συμβούλια. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚ όχι μόνο απέρριψε την πρόταση, αλλά προτίμησε να ορίσει στο Συμβούλιο Επιλογής προϊσταμένων γραφείων και διευθύνσεων εκπροσώπους από την ΠΑΣΚ - τακτικό (Αυδίκος) και αναπληρωτή - ενώ για το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων προτίμησε να ορίσει από το "συγγενικό" της χώρο γι' αυτό και πρότεινε από το χώρο του ΣΥΝ (Μαστρέλης) τακτικό και αναπληρωματικό από την ΠΑΣΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές προχωρούν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 Γενάρη διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία με στόχο το 15%, νέα πολιτική μισθών που θα αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του καθηγητικού επαγγέλματος και θα προβλέπει ουσιαστική αύξηση των βασικών μισθών, αυξήσεις ώστε να φτάνουν οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 στις 250.000 δρχ., με στόχο να διαμορφωθεί σχέση εισαγωγικών - καταληκτικών αποδοχών στο 1 προς 2.5, διορισμούς από την επετηρίδα, φορολογική ανακούφιση των μισθωτών με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, κατάργηση του αντιασφαλιστικού - αντισυνταξιοδοτικού νομοθετικού πλαισίου.

Στο μεταξύ σήμερα θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης του παναττικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ, της Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, μαθητών και του ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ