Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεθόδευση για εργοστάσιο καύσης στη Βοιωτία

Ενώ η καύση απορριμμάτων εγκαταλείπεται διεθνώς και έχει αποδείξει την επικινδυνότητά της και τις καταστροφικές της συνέπειες για το περιβάλλον όταν δοκιμάστηκε στη Ζάκυνθο, φαίνεται ότι την "καλοβλέπουν" αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος που εμπεριέχει.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής Αντ. Αντωνίου έχει μιλήσει όχι λίγες φορές "θετικά" για την καύση, ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Γιατράκος έχει αναφέρει ότι εκτός από την υγειονομική ταφή θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι, όπως η καύση και η πυρόλυση, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να υποστηρίζει την πυρόλυση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης έχει δηλώσει ότι δέχεται στα όρια του νομού του την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου καύσης. Η πρόθεση του νομάρχη, διεργασίες που ακούγεται ότι γίνονται στο παρασκήνιο και το τεχνητό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις συνεχείς αναβολές της χωροθέτησης δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, έχουν δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς αιρετούς της περιοχής να προβάλλουν ως "λύση" τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Βοιωτία με εγκατάσταση εκεί εργοστασίου καύσης.

Η "λύση" αυτή, όμως, εγκυμονεί τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για το νομό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι καύση και πυρόλυση εγκαταλείπονται, τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Αμερική. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σε συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το Μάη του '96 στην Κεφαλλονιά, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημάνθηκαν δύο σημαντικά στοιχεία, που συνηγορούν υπέρ των επιχειρημάτων που στηρίζουν την εκτίμηση ότι η καύση είναι όχι μόνο δαπανηρή, αλλά και επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, το 1982, κατακυρώθηκε υπέρ μιας ξένης εταιρίας, το έργο της εγκατάστασης μονάδας αποτέφρωσης στη Ζάκυνθο. Το 1990 κάηκε "μυστηριωδώς" ο καυστήρας της μονάδας. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας της μονάδας και της καταστροφής, όπως τα παρουσίασε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ζακύνθου Γ. Αρμένης,είναι καταλυτικά: Σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ένας απέραντος σκουπιδότοπος καταλοίπων της καύσης με στεγνωμένα απορρίμματα. Από την άλλη, όπως σημείωσε η Α. Σωτηροπούλου από την 11η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καύση, που δε συνοδεύεται από ανάκτηση της ενέργειας, δε συμβάλλει στην εξοικονόμηση των αγαθών.

Παρεμβαίνοντας, τότε, στο συνέδριο, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής Μπ. Ζιώγας,σημείωσε πως ακόμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι ανεπιθύμητη η καύση χωρίς ανάκτηση ενέργειας. Δηλαδή, η ελάχιστη ενέργεια οικιακών απορριμμάτων, για να σταθεί η καύση, είναι 200 τόνοι την ημέρα, γεγονός που, αυτόματα, αποκλείει την εφαρμογή της σε αστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ