ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΝΑΤΟ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Συσκέψεις, μελέτες και εκθέσεις για την... επικινδυνότητα των όπλων!

Πορτογάλοι και Ιταλοί της δύναμης KFOR κατά τη διεξαγωγή έρευνας για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Πορτογάλοι και Ιταλοί της δύναμης KFOR κατά τη διεξαγωγή έρευνας για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μπορεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ να απέρριψε χτες σχεδόν ασυζητητί την πρόταση της Ιταλίας για προσωρινό μορατόριουμ στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, εντούτοις οι ίδιες υπερδυνάμεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτίμησαν μια πιο «διπλωματική» στάση... Την ανάθεση μελέτης της επικινδυνότητας των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα κληθεί να καταθέσει «μία σαφώς προσανατολισμένη» άποψη στις αρχές του Φλεβάρη και την - σε πολιτικό επίπεδο - εξέταση του λεγόμενου συνδρόμου των Βαλκανίων από την επικείμενη σύνοδο των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Επιπλέον, αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει πώς θα προσαρμόσει τα υπάρχοντα προγράμματα αρωγής για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Εάν τώρα οι μελέτες αποδείξουν την άμεση σχέση ανάμεσα στη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και τους θανάτους ή τις ανήκεστες βλάβες στην υγεία των δεκάδων Ευρωπαίων στρατιωτών, εκ των οποίων άλλοι έφυγαν από το μάταιο τούτο κόσμο δίνοντας την άνιση μάχη με τη λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνων; «Ε τότε, εάν οι μελέτες το αποδείξουν, ίσως στο μέλλον να απαγορευτεί η χρήση αυτών των όπλων» όπως είπε χαρακτηριστικά χτες ο Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, λίγο μετά τη συνάντησή του με το Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον!

Δηλαδή, από μελέτη σε σύσκεψη από σύσκεψη σε μελέτη... και ας εξολοθρεύεται αργά και βασανιστικά ο ντόπιος πληθυσμός και οι μελλοντικές γενιές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και ας εξασθενούν σωματικά και ψυχικά οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στρατιώτες που στάλθηκαν «για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κοσσοβάρων και τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα» των ευρω-ατλαντικών δομών!

Την ίδια στιγμή, η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επέμενε σταθερά: «Καμία απόδειξη δεν υπάρχει για πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση αυτών των όπλων και στο θάνατο στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Εχουμε κι εμείς στρατεύματα στην περιοχή και σε τέτοια περίπτωση θα ήμασταν ανήσυχοι»...

Βρετανικές ενέργειες για εκτόνωση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης

Την ίδια ώρα, σε όλες τις πρωτεύουσες μικρών και μεγάλων εταίρων της ΕΕ επικρατεί πυρετός συσκέψεων, ανακοινώσεων, αποκαλύψεων, προτάσεων και αντιπροτάσεων.

Στο Λονδίνο, ο υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Σπέλαρ, είχε την ευγενή καλοσύνη να αναγνωρίσει πως ναι μεν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις από τη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Γηραιάς Αλβιόνας, που υπηρέτησε στα Βαλκάνια, μόνον που αυτές είναι μάλλον «ψυχολογικές»... Γιατί; Επειδή, λέει ο Σπέλαρ, οι μελέτες που έγιναν από το Βασιλικό Κολέγιο σε 4.000 Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία, δεν έδειξαν καμία διαφορά σε σχέση με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν εκείνοι από τους συστρατιώτες τους, που υπηρέτησαν σε άλλες περιοχές της υφηλίου, πλην Βοσνίας ή Περσικού Κόλπου...

Οπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας στο Λονδίνο, «οι έρευνες που έγιναν σε βετεράνους του Κόλπου δεν έδειξαν ηπατικές βλάβες που θα μπορούσε να είναι η κύρια ένδειξη δηλητηρίασης από βαριά μέταλλα». Το άλλο «ωραίο και πειστικό» που είπε χτες ο Σπέλαρ ήταν το ακόλουθο: Στο Ιράκ ερρίφθησαν περίπου 300 τόνοι όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο εννιά τόνοι και στη Βοσνία... μόνον τρεις τόνοι! Τι καλοσύνη... Να υποθέσουμε πως η ευρω-ατλαντική συμμαχία διερχόταν μία περίοδο «ευρω-ΝΑΤΟικών εκπτώσεων»; Και για να κλείσουμε με τις αντιδράσεις από το βρετανικό πεντάγωνο, να προσθέσουμε την ανακοίνωση που έκανε (και πάλι) ο υφυπουργός Αμυνας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων: Θα συσταθεί εθελοντικό πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων για όλους τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και επιθυμούν να εξεταστούν, αλλά αυτό γίνεται μόνον και μόνο για να κατευναστούν οι ανησυχίες της κοινής γνώμης, «αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ασθένειας κάποιων εξ αυτών των στρατιωτών»...

Οι Γερμανοί αναμένουν ...«σαφείς εξηγήσεις»

Στο Βερολίνο, τώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, συναντήθηκε με το νέο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (Δανό) Χανς Χάκεραπ, επιμένοντας πως «μέχρις ότου ξεκαθαριστούν όλα, τότε αναμένουμε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τους πολίτες και τους στρατιώτες». «Περιμένουμε μία σαφή εξήγηση» είπε ο κ. Φίσερ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τις πρακτικές που ακολουθούνται στα συμμαχικά πεδία στρατιωτικών δοκιμών της Γερμανίας «προκειμένου να διευκρινιστεί εάν χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη επιβεβαίωσε την αποθήκευση τέτοιων πυρομαχικών σε βάσεις στη Γερμανία και αλλού στα Βαλκάνια (δηλαδή και η Ελλάδα...), διαψεύδοντας ωστόσο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια ΝΑΤΟικών γυμνασίων... τουλάχιστον όσον αφορά αυτά που έγιναν στη Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα αυτά φιλοξενούσαν τη μαρτυρία του εν ενεργεία αντιστρατήγου Βέρνερ Βίντερ, ο οποίος απέρριψε μεν την ύπαρξη κινδύνου από ραδιενεργό ακτινοβολία, αλλά τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των πυρομαχικών τύπου «DU» (Depleted Uranium-απεμπλουτισμένο ουράνιο) λόγω της υψηλής τους τοξικότητας. Σύμφωνα με τον Βίντερ, οι δοκιμές της «Μπούντεσβερ» με τα αμερικανικά πυρομαχικά ξεκίνησαν το 1985 και συνεχίστηκαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων για ραδιενεργό ακτινοβολία, πάντως, υπογράμμισε ο στρατηγός, υπήρξε σχεδόν μηδενικό και άρα αμελητέο.

Επιπλέον, στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου φιλοξενήθηκε χτες και μία δεύτερη μαρτυρία σχετικά με τη χρήση των πεδίων βολής επί γερμανικού εδάφους, του Ζίγκβαρτ Γκούντερ, ο οποίος υπήρξε μέλος αποστολής μη κυβερνητικής οργάνωσης που μελέτησε στο Ιράκ, για δύο χρόνια, τις επιπτώσεις της χρησιμοποίησης τέτοιων πυρομαχικών στον άμαχο πληθυσμό. Ο Γκούντερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε επώνυμες μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτικών, που τεκμηριώνουν ότι τόσο τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Α-10, που χρησιμοποιήθηκαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, έκαναν προηγουμένως ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε ένα παλιό σοβιετικό πεδίο βολής στην ανατολική Γερμανία, και ότι τα άρματα Abrams της αμερικανικής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων, ασκούνται με πραγματικά πυρά τύπου D-U σε δύο δυτικογερμανικά πεδία βολής, στο Μπάουμχόλντερ του κρατιδίου της Ρηνανίας - Παλατινάτου και στο Γκράφενβερ της Βαυαρίας.

Εξαιτίας τέτοιων δημοσιευμάτων «ευαισθητοποιήθηκε» χτες η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε εξ ονόματος της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας ότι στην παραγωγή πυρομαχικών για τις ανάγκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων («Μπούντεσβερ») δε χρησιμοποιείται και δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά «ακίνδυνες» μεταλλικές συμμείξεις βολφραμίου.

«Η γερμανική βιομηχανία αμυντικού υλικού ακολούθησε έναν διαφορετικό τρόπο για την αύξηση της διατρητικής ισχύος των βλημάτων και της αντοχής των μεταλλικών πλακών, εφαρμόζοντας μία τεχνολογία συμμείξεων στη βάση του βολφραμίου, οι οποίες είναι τουλάχιστον... ισοδύναμες με αυτές του απεμπλουτισμένου ουρανίου και χωρίς καμία επικίνδυνη ακτινοβολία»... Μαθήματα πολεμικής τεχνογνωσίας προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού;

ΝΑΤΟικό χαστούκι στην ιταλική πρόταση για μορατόριουμ...

Οι ΝΑΤΟικές πηγές που αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Συμμαχίας είχαν να λένε για την επιμελή έκθεση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος της Ιταλίας... Τι στοιχεία, τι μαρτυρίες, τι ανησυχίες για την υγεία των Ιταλών στρατιωτών που υπηρετούν στα Βαλκάνια... Ολα όσα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έβαλε στο τραπέζι, προτείνοντας μάλιστα και διεθνές μορατόριουμ στη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τι εισέπραξε; Τη σαφή άρνηση - και σε ορισμένες περιπτώσεις τις οξύτατες αντιδράσεις - των ΝΑΤΟικών εταίρων για μορατόριουμ στη χρήση αυτών των όπλων, ενώ το μόνο που ίσως τελικώς να λάβει... θα ήταν ακριβείς χάρτες του Κοσσυφοπεδίου με τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν με τέτοια όπλα...

«Η αναστολή της χρήσης αυτού του τύπου των πυρομαχικών, τα οποία υπάρχει υποψία ότι σχετίζονται με την ασυνήθιστα μεγάλη συχνότητα κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των στρατιωτών, θα πρέπει να επιβληθεί μέχρις ότου υπάρξουν κάποιες βεβαιότητες», έλεγε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, προ της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Αργότερα, δεν έγιναν άμεσα γνωστές οι αντιδράσεις της Ρώμης...

Οσο για τη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, οι τελευταίες ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν πως το ΝΑΤΟ θα γίνει αποδέκτης μελετών που θα διενεργηθούν ξεχωριστά από τα κράτη - μέλη ή από ανεξάρτητα ινστιτούτα και οργανισμούς. Αλλες πληροφορίες έφεραν ως πιθανή τη σύσταση επιτροπής η οποία θα συντονίζει και θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με την κατάσταση της υγείας των στρατιωτών, αλλά και πολιτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια.

Οι Νορβηγοί στρατιώτες αρνούνται να πάνε σε Βοσνία και Κόσσοβο!

Οι Νορβηγοί στρατιώτες που συμμετέχουν στις πολυεθνικές αποστολές του ΝΑΤΟ σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκαν χτες να υπογράψουν τα συμβόλαια για τη συνέχιση της θητείας τους στις περιοχές αυτές, απαιτώντας σαφή καθορισμό των κινδύνων που ελλοχεύει η επαφή τους με πυρομαχικά ή τοποθεσίες μολυσμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV-2, πάνω από 400 στρατιώτες της επίλεκτης «Μονάδας Στρατού Τέλεμαρκ» αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβόλαια αποστολής τους από τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βοσνία. «Οι περισσότεροι δε θέλουν να πάνε ούτε στο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε στο κανάλι ο Αλβαρντ Κρίστιανσεν, εκπρόσωπος της ομάδας των επίλεκτων στρατιωτών...Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μία βδομάδα μετά την εκδήλωση δύο κρουσμάτων καρκίνου σε δύο Νορβηγούς αξιωματικούς του στρατού.

Εξάλλου, χτες, ομάδα Βέλγων στρατιωτών, που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, γνωστοποίησαν στον Τύπο την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση κατά της βελγικής κυβέρνησης, λέγοντας πως εν γνώσει της τους έστειλε σε περιοχές όπου είχαν χρησιμοποιηθεί όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η ίδια ομάδα πρόσθεσε πως πέντε Βέλγοι βετεράνοι που υπηρέτησαν σε Κροατία και Βοσνία πέθαναν από καρκίνο, ενώ νοσούν σοβαρά άλλοι τέσσερις συστρατιώτες τους.

Τέλος, χτες η τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο πρόσφατος θάνατος ταγματάρχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία ενδέχεται να συνδέεται με τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Θύμα ο ταγματάρχης Μπαρμπαρός Γκιουντές που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία από τις 14 Μάη μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2000 και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αγκυρας στις 21 Οκτωβρίου από εγκεφαλίτιδα.

Εγκληματική η αδιαφορία των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ

Σε οχτώ χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχει έως τώρα αποδειγμένα διαπιστωθεί ότι στρατιώτες και βαθμοφόροι, που μετείχαν στον εγκληματικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, έπεσαν θύματα των βλημάτων ουρανίου: σε Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία. Στην Ιταλία οχτώ νεκροί από λευχαιμία ή άλλο είδος καρκίνου, στο Βέλγιο πέντε νεκροί και τέσσερις βαριά καρκινοπαθείς, στην Ισπανία δύο νεκροί και τουλάχιστον έξι βαριά άρρωστοι, στην Ολλανδία δύο νεκροί, στην Πορτογαλία ένας νεκρός και τρεις καρκινοπαθείς, στη Γαλλία τέσσερις περιπτώσεις λευχαιμίας, στην Αγγλία ένας καρκινοπαθής, στη Γερμανία ένας υπαξιωματικός από λευχαιμία, που υποβλήθηκε σε θεραπεία και δήθεν «θεραπεύτηκε».

Τα έως τώρα διαπιστωμένα αυτά θύματα υπηρέτησαν στο Κόσσοβο ή προηγούμενα σε πρώην κράτη της Γιουγκοσλαβίας, όπως η Βοσνία, η Ερζεγοβίνη και η Κροατία.

Η προειδοποίηση της UNEP

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής στάσης των κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι τόσο το γεγονός ότι πήραν μέρος στην επίθεση και ενέκριναν ή ανέχθηκαν τη χρησιμοποίηση των θανατηφόρων βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά του αστικού πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας όσο ότι, επιπλέον, εκ των υστέρων αδιαφόρησαν τελείως να πάρουν μέτρα, παρά την προειδοποίηση από τον οργανισμό περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UΝΕΡ). Αυτή την καταγγελία κάνει στην προχτεσινή «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ο Γερμανός πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, και ο οποίος προΐσταται της UNEΡ, Κλάους Τέπφερ.

Στη συνέντευξη αναφέρει συγκεκριμένα: «Είπαμε ήδη από το 1999 ότι πρέπει να σημειωθούν οι θέσεις όπου έγινε η έκρηξη στο έδαφος των βλημάτων ουρανίου και να περιφραχτούν. Στην άποψή μας αυτή καταλήξαμε μετά από εξέταση σε έντεκα τέτοιους τόπους. Εκεί βρέθηκαν ραδιενεργά ίχνη αυτών των βλημάτων. Η πολύ έγκαιρη δραστηριότητά μας στον τομέα αυτό ήταν δικαιολογημένη. Πρέπει να κάνουμε τις ίδιες έρευνες και στη Σερβία και τη Βοσνία».

Κατά τη γνώμη του Τέπφερ επιβάλλεται η έρευνα να επεκταθεί επειγόντως σε όλους τους 112 τόπους, όπου έσκασαν βλήματα ουρανίου ή όπου θραύσματά τους παραμένουν σκορπισμένα στο έδαφος και περνάνε από εκεί διαβάτες ή παίζουν παιδιά. Επειγόντως πρέπει να επεκταθεί η έρευνα και σε Σερβία και Βοσνία.

Ο Κλ. Τέπφερ πρόσθεσε: «Υπάρχουν και χώρες, όπως το Ιράκ, όπου δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα υγείας μετά τη χρησιμοποίηση εκεί ορισμένου είδους βλημάτων. Εκτός από τη ραδιενέργεια, πρέπει να εξεταστούν και οι μολύνσεις από χημικές ουσίες».

Παρ' όλη τη δικαιολογημένη ανησυχία και της κοινής γνώμης στη Γερμανία, οι δύο κατεξοχήν πολέμαρχοι υπουργοί - οι Ρούντολφ Σάρπινγκ (Αμυνας) και ο Γιόσκα Φίσερ (Εξωτερικών) - τηρούν βασικά σιγή. Αλλά η σοσιαλδημοκράτισσα Μαργκότ φον Ρένεσε, πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Μπούντεστανγκ δήλωσε: «Η χρησιμοποίηση βλημάτων ουρανίου είναι έγκλημα πολέμου».

Ζήτησαν επείγουσα εξέταση

Την επείγουσα ιατρική εξέταση και των 60.000 Γερμανών στρατιωτών, αξιωματικών και άλλου προσωπικού στο πολεμικό θέατρο των Βαλκανίων ζήτησε από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού τμήματος των «Γιατρών κατά του ατομικού θανάτου» (IPPNW), Γενς-Πέτερ Στέφεν.

Η έως τώρα εξέταση των ούρων 118 στρατιωτών - που ο Σάρπινγκ τη θεωρεί αρκετή - δεν επαρκεί, δήλωσε ο Στέφεν και πρόσθεσε ότι αυτού του είδους η εξέταση «δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν έγινε προσβολή από ουράνιο 238». Υπάρχουν «πάντα δυνατότητες να ψάχνει κανείς για ένα πράγμα έτσι που δεν μπορεί να το βρει», υπογράμμισε ο γιατρός Στέφεν.

Η ιδιαίτερη επικινδυνότητα της αδύνατης ραδιενεργού σκόνης, που απελευθερώνεται με την έκρηξη των βλημάτων ουρανίου, συνίσταται στο ότι η πηγή ακτινοβολίας εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα με την πληγή, τα τρόφιμα ή απευθείας με την εισπνοή και παραμένει εκεί. Σ' αυτό προστίθεται η τοξικοχημική επίδραση του ουρανίου ως βαριού μετάλλου. Δεν μπορεί, δήλωσε, να φανταστεί άλλη αιτία για την προσβολή από λευχαιμία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που επέστρεψαν από τα Βαλκάνια, από τα πυρομαχικά ουρανίου.

Σχετικά με τις μολυσμένες περιοχές των Βαλκανίων ο εκπρόσωπος της Ενωσης των Γιατρών δήλωσε: «Πρέπει να φοβούμαστε ότι η πηγή ακτινοβολίας... θα μείνει εκεί (στο έδαφος) αιώνια. Φυσικά μπορούν να μαζευτούν τα υπολείμματα των πυρομαχικών, μπορεί να καθαριστεί κάτι επιφανειακά. Αλλά πρέπει να φοβούμαστε ότι οι ακτινοβολούσες ύλες με τη βροχή πηγαίνουν στα υπόγεια ύδατα και πώς θα γίνει δυνατό να ξαναβγούν από το κύκλωμα της φύσης, αυτό πραγματικά δεν το γνωρίζω».

Δημοσιογράφος μηνύει τον ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μπετίνα Ρελ εξάγγειλε την πρόθεση να μηνύσει τον Πράσινο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ για απόπειρα φόνου αστυνομικού το 1976. Η Ρελ είναι κόρη της Ούρλικε Μάινχοφ, ιδρύτριας της RAF, που πέθανε το 1976. Με την ευκαιρία του θανάτου της έγιναν διαδηλώσεις οπαδών της RAF στη Φρανκφούρτη και άγνωστος εκτόξευσε «βόμβα Μολότοφ» με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας αστυνομικός. Η δημοσιογράφος Μπ. Ρελ αναφέρει σε μακρά επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ράου, ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φίσερ ήταν την εποχή εκείνη «ηγετική φιγούρα» στην ομάδα των ταραχοποιών, της οποίας και καθόριζε τη δομή και δράση.

Η Ρελ φρόντισε μάλιστα να φέρει στη δημοσιότητα φωτογραφία του ΥΠΕΞ μαζί με τον πρώην τρομοκράτη Χανς-Γιοάχιμ Κλάιν, που δικάζεται τώρα στη Φρανκφούρτη, κατηγορούμενος για δολοφονική επίθεση το 1975 κατά της συνδιάσκεψης των υπουργών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Η φωτογραφία δείχνει τον Φίσερ και τον κατηγορούμενο Κλάιν τη στιγμή που (το 1973) χτυπούν μαζί έναν αστυνομικό.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κλήθηκε ως μάρτυρας να καταθέσει στο δικαστήριο της Φρανκφούρτης στις 16 του Γενάρη σχετικά με τον κατηγορούμενο Κλάιν.

Ας σημειωθεί ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε αμέσως στο πλευρό του υπουργού του και αντικαγκελάριου Φίσερ, η δε ηγεσία των Πρασίνων χαρακτήρισε τη Ρελ «μη σοβαρό πρόσωπο».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας

Τριπλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου 

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός του στρατού τσεκάρει το επίπεδο ραδιενέργειας

Associated Press

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός του στρατού τσεκάρει το επίπεδο ραδιενέργειας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας παρατηρούνται στις συνολικά 112 περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που επλήγησαν άμεσα από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις των αρμόδιων γιουγκοσλαβικών υπηρεσιών του στρατού, από τις 112 περιοχές της χώρας (που μολύνθηκαν συνολικά με δέκα τόνους βλημάτων και βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου), οι 107 βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, άλλες τέσσερις στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και μία στο Μαυροβούνιο.

Οσον αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του γιουγκοσλαβικού στρατού και του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας «Βίντσι», είναι αυξημένα μόνο στις περιοχές που επλήγησαν άμεσα, δηλαδή στις τέσσερις περιοχές των Δήμων Βράνιε, Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο στη νότια Σερβία, όπου η ραδιενέργεια ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια καθώς και στη χερσόνησο του Μαυροβουνίου, Λούστιτσα, όπου έχει προσβληθεί με ραδιενέργεια μια έκταση 3,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ολες αυτές οι περιοχές έχουν επισημανθεί εκ νέου, έχουν απομονωθεί και απολυμανθεί, αλλά απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές στους κατοίκους των γύρω χωριών και ιδιαίτερα στους βοσκούς.

Νεότερες εξετάσεις που έγιναν στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσσοβο και στη νότια Σερβία δεν έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας ή καρκινογενέσεις, ούτε διαπιστώθηκε αύξηση αυτών των παθήσεων στους κατοίκους. Ωστόσο, οι Σέρβοι επιστήμονες δεν είναι καθησυχαστικοί και προειδοποιούν ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, θεωρώντας βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αύξηση αυτών των παθήσεων. Μάλιστα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Μίοντραγκ Τζόρτζεβιτς αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν στη Σερβία 150.000 άτομα με διάγνωση καρκίνου, αλλά αυτός ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί στα επόμενα είκοσι χρόνια.

Την ίδια στιγμή και ενώ ο σάλος από το λεγόμενο «Σύνδρομο των Βαλκανίων» φουντώνει, ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Ιμπραΐμ Ρουγκόβα, δήλωσε χτες στην Πρίστινα πως η όλη ιστορία για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι παραφουσκωμένη. «Το όλο θέμα», είπε λίγο πολύ ο Ρουγκόβα, «υποκινείται από εκείνες τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο και που προσδοκούν τώρα πως το "σύνδρομο των Βαλκανίων" θα οδηγήσει στην τελική αποχώρηση της πολυεθνικής στρατιάς Κ-ΦΟΡ από το Κοσσυφοπέδιο».(!)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ